Hamis ananászkompót (tökből készül) A tököt kisebb darabokra szeleteljük, megtisztítjuk magjától és héjától majd diszítő késsel szép, kb. 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A lekockázott tököt lemérjük (erre az adalékanyagok kiszámítása miatt van szükség), nagyobb edénybe tesszük és a következő oldattal áztatjuk: 10 l vízhez 1/2 l ecetet adunk. A töknek az odattal ellepve kell állni 24 órán át. 24 óra után a tökkockákat leszűrjük, lecsöpögtetjük. A tökkompót főzéséhez a következő levet használjuk: 4 kg kockákra vágott tök 1,6 kg cukor 1,4 l víz 4 szelet citrom Ebben az oldatban főzzük a lecsurgatott tökkockákat addig míg üveges, átlátszó színt nem kapnak. A megfőtt tököt üvegekbe rakjuk. Minden literes vagy 0,7 literes üvegre teszünk egy szelet megfőtt citromot, 1 kis stampedli rumot, 1 dcl ananász dzsúszt és a főzőléből annyit, hogy ellepje. Az üvegeket lezárjuk és 80 °C mellett 15 percig dunsztoljuk. Narancssárga húsú óriástökből készítettem és nem tudta senki megállapítani, hogy mi ez ha nem ananász.