Hagymás káposztasaláta Hozzávalók: 30 dkg piros káposzta 30 dkg fehér káposzta, 2 nagy fej lilahagyma, 3 evokanál olaj, 2 evokanál ecet, 1 evokanál mustár, 1 mokkáskanál orölt köménymag, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor. Mindkét fajta káposztát leveleire szedjük, és eros vízsugár alatt megmossuk. Jó éles késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk, majd nagy tésztaszurobe rakjuk. A lilahagymát meghámozzuk, és ugyancsak nagyon vékony karikákra vágjuk. Fazékban vizet forralunk. Ha már lobogva, zubogva forr, a szurokanálban lévo káposztát belemerítjük. A víz újraforrásától kezdve 2 percig hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, és a káposztát lecsöpögtetjük. (Akinek nem egészséges a gyomra, a hagymát ugyanígy forrázza le, akkor nem okoz emésztési panaszokat.) Amíg a káposzta hul, salátástálba öntjük az ecetet, az olajat, a mustárt és a tört köménymagot. Hozzáöntünk 5 evokanál vizet, majd addig keverjük, amíg a mártás egészen egynemuvé válik. Ezután sóval, cukorral megízesítjük, és a forrázott káposztát valamint a hagymát belekeverjük. Jól átforgatjuk, majd légmentesen befedjük, és legalább fél napig érleljük a hutoszekrényben. Tálalás elott ismét átkeverjük. Húsféle mellé tálaljuk. Vacsorára is megfelelo, ha belekeverünk 1 pohár kefirt vagy joghurtot, vagy kevés összemorzsolt tehéntúróval szórjuk meg.