CSIRKEKOCSONYA

1 közepes nagyságú csirke, 1/2 kg csirkeláb, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 gerezd fokhagyma, 8 fürjtojás, 1 cseresznyepaprika, 1 hegyes, csípős paprika, néhány apró csemege uborka, ízlés szerint só, 10 szem egész bors.
A csirkelábakat megmosom, a karmokat letisztítom, majd fazékba teszem. Hozzáadom a megmosott, héjas vöröshagymát, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a sót, a csípős paprikát, majd térfogatához képest háromszoros mennyiségű vízzel felöntöm. Ha felforrt, 3 órán keresztül kis lángon főzöm. (Ha dupla lángelosztó szita van a fazék alatt, nem kell mellette állni. Épp csak forrdogáljon a lé.) Ezután beleteszem a közben feldarabolt, megtisztított csirkét és a megtisztított, egészben hagyott zöldséget. Ha a csirke olyan puhára főtt, hogy a csontjai kicsúsznak belőle, akkor leszűröm, teljesen kicsontozom és a húsdarabokat metéltre vágom. Formába teszem, melléhelyezem a karalábévájóval formázott zöldséggolyókat, a közben keményre főtt és meghámozott fürjtojásokat, a karikára vágott uborkát és a cseresznyepaprikát. A csirkelevet finom szűrőn keresztül átengedem, majd ráöntöm a húsra. Megvárom, míg a lé teljesen kihűl, akkor letakarva hűtőszekrénybe teszem. Egy napig dermesztem, azután leszedem a tetején összegyűlt és megfagyott zsírt, majd tálalás előtt a kocsonyát a formából kiborítom. (Késsel fellazítom a szélét, és egy pillanatra forró vízbe mártom a forma alját.) Tetszés szerint felszeletelem, körérakok zöldséget és feldíszítem. Tartármártás illik hozzá.
Elkészítési ideje: 240 perc

CSIRKÉS SAJTROLÁD

Fél sült csirke, 25 dkg reszelt sajt vegyesen: trappista, ementáli, parmezán stb. (minél többféle, annál jobb ízű lesz!), 2 evőkanál marinált paradicsompaprika-saláta, 10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál fokhagymasó, 1 púpozott teáskanál zselatinpor.
A sült csirkét kicsontozom és ledarálom, majd habosra keverem a vajjal, a juhtúróval, és ízesítem a fokhagymasóval. Hozzáadom a levétől lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott paprikasalátát, majd a 2 evőkanál paprikalében feloldott, átszűrt zselatint. Jól elkeverem. A reszelt sajtot teflonedényben, állandó keverés közben nyúlósra olvasztom, ezután egy nagy alufólialapon vékonyra nyújtom (mint a tésztát szokás). A "sajttésztára" felkenem a húsos-paprikás tölteléket, és az alufólia segítségével szorosan feltekerem (mint a rétest). Két végét kissé összenyomom, majd az alufóliába szorosan becsomagolom és a hűtőszekrényben egy napig dermesztem. Tálalás előtt felszeletelem és tálra téve feldíszítem. Nagyon finom, gusztusos kínálnivaló.
Elkészítési ideje: 50 perc

CSIRKEMÁJKRÉM FORMÁBAN

50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só.
A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és 5-6 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát megtisztítom, az uborkát almareszelőn lereszelem. A kihűlt májat és a vöröshagymát húsdarálón háromszor ledarálom (hogy teljesen pépes legyen), majd összedolgozom a fűszerekkel, a levétől leszűrt és apróra vágott kapribogyóval, a lereszelt uborkával és az előzőleg habosra kevert vajjal. A tejszínből nagyon kemény habot verek, és óvatosan hozzáadom a májas masszához. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig kavargatom, amíg a zselatin feloldódik. Ezután átszűröm és apránként a habos májba keverem. Mokkáskanálnyi olajjal kikent apró formákba simítom, és befedve fogyasztásig hűtőszekrényben dermesztem. A formából könnyen kiborítható, ha az oldalától késsel ellazítom. Gusztusos harapnivaló, szendvicsre is kitűnő, finom falat. Illik hozzá a paprikasaláta vagy a borssal bőven ízesített tartármártás is.
Elkészítési ideje: 40 perc

CSIRKÉS SÓS PISKÓTA

1 adag maradék csirkepaprikás 2 evőkanál szafttal, 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 ecetes uborka, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 mokkáskanál só és törött fekete bors, 2 dkg vaj a sütőlap megkenéséhez és 2 evőkanál liszt a sütőlap beszórásához.
Először a sós piskótát készítem el. A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a borssal, majd apránként, felváltva belekeverem a lisztet és a tejet, végül óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéjéből vert kemény habot. Egy sütőlemezt kikenek a vajjal és beszórom a liszttel, majd rákenem a piskótamasszát. Előmelegített, forró sütőben, de takaréklángon 10-12 percig sütöm. A tésztalapnak szép sárgának kell lennie. Ha megsült, alufólialapra borítom, és néhányszor ki-be tekerem, mint a rétest. Összecsavarva hagyom, amíg teljesen kihűl. Közben elkészítem a tölteléket: a maradék paprikás csirkét levéből kiveszem, kicsontozom és ledarálom vagy nagyon apróra vágom. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt és az almareszelőn lereszelt uborkát, végül habosra keverem a vajjal. A kihűlt tésztalapra rákenem a húskrémet, és szorosan összecsavarva ismét becsomagolom az alufóliába. A hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt felszeletelem, és ízlés szerint reszelt sajttal, paradicsommal, zöldpaprikával, retekkel, tojáskarikákkal feldíszítem. Nagyon finom, mutatós a büféasztalon, egy pohár sörrel pedig kitűnő vacsora.
Elkészítési ideje: 50 perc

CSIRKESALÁTA, I.

Levesben főtt fél csirke, 25-30 dkg főtt vegyes zöldség, 3 alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefír, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A majonézt elkeverem a kefírrel, a sóval, a borssal és a megtisztított, lereszelt vöröshagymával. Az almát meghámozom, kicsumázom, és kis kockákra vágva azonnal a majonézes mártásba keverem. Ezután hozzáteszem a kicsontozott és nagyon vékony csíkokra vágott főtt csirkehúst, az almareszelőn lereszelt uborkát és a vékony karikákra vágott zöldséget. Jól átforgatom és letakarva hűtőszekrényben néhány órán át érlelem. Pirított kenyér- vagy zsemleszeletkékkel kínálom.
Elkészítési ideje: 30 perc

CSIRKESALÁTA, II.

Fél sült csirke, 1 zacskó gyorsrizs, fél doboz ananászbefőtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 teáskanál mustár, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg.
A gyorsrizst az előírásnak megfelelően elkészítem, majd leszűröm és hűlni hagyom. Közben a sült csirkét kicsontozom és metéltre vágom. Az ananászbefőttet apró kockákra vágom. A zöldhagymát zöldjével együtt vékonyra karikázom. A majonézt elkeverem a tejföllel, kevés sóval, borssal, szegfűszeggel, ízesítem a mustárral és hozzáadok 1/2 dl ananászlevet, majd hozzákeverem a már teljesen kihűlt rizst, az ananászt, a csirkehúst és a zöldhagymát. Jól átforgatom és lefedve néhány órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem.
Elkészítési ideje: 40 perc

CSIRKESALÁTA, III.

Fél sült csirke, 30 dkg kemény, apró paradicsom, 2 nagy kovászos uborka, 1 nagy csokor kapor, 3 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só és csipetnyi cukor.
A sült csirkét kicsontozom és a zöldségekkel együtt apró kockákra vágom. A tejfölbe keverem az olajat, a nagyon finomra vágott kaprot, az összes fűszert, kevés cukrot, majd a többi hozzávalóval is elkeverem. Fogyasztásig hűtőszekrényben érlelem.
Elkészítési ideje: 30 perc

CSIRKESALÁTA, IV.

Fél sült csirke, 15 dkg juhsajt, 2 keményre főzött tojás, 1 fiola kapribogyó (ha van, 1 evőkanál kimagozott olajbogyó, de ez el is hagyható), ízlés szerint kevés bor- vagy gyümölcsecet, cukor, só, törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, kevés mustár, 1 nagy fej vöröshagyma.
Az ecetből, olajból sóval, cukorral, mustárral, borssal mártást keverek, majd hozzáteszem a kapribogyó levét is. Ezután belekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, és befedve hűtőszekrénybe teszem. A juhsajtot apróra vágom, a tojást lereszelem, a csirkét kicsontozom és metéltre vagdalom. Hozzáteszem az apróra vágott kapribogyót, és a hideg mártást rálocsolom. Jól átforgatom, és tálalásig a hűtőbe visszateszem. Akkor jó, ha legalább két órán keresztül hűlt.
Elkészítési ideje: 30 perc

CSIRKESALÁTA, V.

Fél főtt csirke, 1 doboz morzsolt csemege kukorica onzerv, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint mustár, só, őrölt fehér bors, csipetnyi cukor, 2 evőkanál zselatinpor.
A megmosott, leszárazott mazsolát előző este a rumba beáztatom. Másnap összekeverem a leszűrt kukoricakonzervvel, a kicsontozott és laskára vágott főtt csirkével, a megtisztított, nagyon apróra vágott és megsózott vöröshagymával. A majonézbe keverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, a mustárt, a sót, a borsot, a cukrot és a tejfölt. Kis lábosba szórom a zselatinport, ráöntöm a tejszínt és kis lángon, állandó keverés közben addig melegítem, amíg a zselatin teljesen elolvad. Ezután átszűröm, hozzákeverem a majonézes mártáshoz, majd az egészet a saláta többi részével összekeverem. Jól átforgatom és vagy egy díszes formába, pl. őzgerincbe, vagy több apró formába töltöm. Letakarva, hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztem, és tálalás előtt a forma alját egy pillanatra forró vízbe mártom, ezután és az ételt salátalevéllel bélelt tálra borítom. Szépen szeletelhető, finom saláta, amelyhez még külön is szoktam tartármártást és pirított kenyérszeletkéket kínálni.
Elkészítési ideje: 40 perc

FÉNYES CSIRKE

2 db kis csirke, 1 kg vegyes gyümölcs, fél húsleveskocka, 1-1 teáskanál mustár és majoránna, 2 teáskanál méz, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé, 1 evőkanál zselatin, ízlés szerint só és őrölt fehér bors.
A megmosott csirkéket lecsöpögtetem, hasukba beleszórom a sót, borsot, majoránnát és grillsütőben (vagy alufóliába csomagolva, a gázsütőben) megsütöm. Negyven perc múlva megkenem a méz, a mustár, a paradicsomlé és só keverekével, és minden oldalán pirosra sütöm. (Vigyázok, hogy meg ne égjen, mert a méztől hamar feketére sül!) Míg a csirke készül, a gyümölcsöket megtisztítom, feldarabolom, kimagozom. A húsleveskockát másfél dl vízben feloldom és a zselatinport belekeverem. Állandó kavarás mellett forráspontig hevítem, ezután finom szűrőn átszűröm és félreteszem. Egy szép tálat - amelyen elfér a két csirke és a gyümölcs - salátalevelekkel alapozok, ráfektetem a pirosra sült, kihűlt, felszeletelt, de eredeti formájára visszarakott csirkéket, a gyümölcsökkel körberakom, majd a zselatinos húslével lefényezem. (Kenőtollal megkenem a szárnyast és a gyümölcsöt, amit 5 perc múlva megismétlek. Addig kenegetem, amíg az összes lé elfogy, illetve szép fényes lesz a csirke.) Ezután alufóliával óvatosan letakarom és hűtőszekrényben egy-két napig dermesztem. Hideg mártásokkal, salátákkal kínálom.
Elkészítési ideje: 80 perc

KOCSONYÁZOTT CSIRKEMAJONÉZ

1 kisebb csirke, 2 dl majonéz (gyorsfagyasztott, tubusos vagy házi), 2 dl tejföl, 4 ecetes uborka, 1 csokor piros retek, 3 evőkanál levétől leszűrt marinált paradicsompaprika-saláta, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 savanykás alma, 1 vastagabb sárgarépa, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, törött fehér bors, mustár, citromlé.
A megtisztított, kis darabjaira vágott csirkét annyi forró, sózott vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi. Felforralom, közben a habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Levéből kiszedve kihűtöm és kicsontozom, nagy lyukú darálón ledarálom. Míg a csirke fő, almareszelőn lereszelem az uborkát, a megtisztított, nyers sárgarépát, a meghámozott, kicsumázott almát meg a tisztított retket. A paradicsompaprikát vékony csíkokra metélem. A majonézzel összekeverem a tejfölt, ízesítem a citromlével, mustárral, sóval, borssal, a zöldhagymát zöldjével együtt belekarikázom, majd hozzáadom az összes lereszelt nyersanyagot és a darált csirkehúst. Kis lábosba szórom a zselatinport, és ráöntök egy dl átszűrt csirkefőzőlevet. Kis lángon addig kevergetem, míg a zselatin teljesen föloldódik, majd átszűröm és belekeverem a majonézes salátába. Kivizezett formába öntöm az egészet, a tetejét szépen elsimítom és letakarom. Ha teljesen kihűlt, hűtőszekrényben legalább egy napon keresztül dermesztem. Tálalás előtt néhány pillanatra forró vízbe állítom a formát, majd üvegtálra borítom. Feldíszítem zöldséggel, petrezselyemcsokrot szúrok bele, tojáskarikákat teszek mellé. Tartármártást még külön is adok mellé, és pirított kenyérszeletkékkel teszem az asztalra. Jól szeletelhető, mutatós étel.
Elkészítési ideje: 120 perc

MEGGYES CSIRKEMAJONÉZ

1 közepes nagyságú sült csirke, 2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 1 csésze nyers, gyengén cukrozott meggy és 1/2 dl száraz vörösbor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só.
A sült csirkét kicsontozom és húsdarálón ledarálom. A majonézt elkeverem a vörösborral, a tejföllel, a fűszerekkel, hozzáadom az apróra vagdalt, kimagozott meggyet és a darált csirkehúst. Jól összedolgozom. (Addig dagasztom, amíg az összes folyadékot felveszi. Tálra, saláőalevélre, kúp alakban felhalmozom. Feldíszítem tetszés szerint céklával, zöldséggel, petrezselyemzölddel, fürjtojással stb. Meggy helyett almával is készíthető. A tetejére még külön is szoktam önteni kevés, folyékony aszpikkal elkevert tartármártást, ez azonban elhagyható.
Elkészítési ideje: 40 perc

PALACSINTATEKERCS FRANK MÓDRA

12 db sós, töltetlen palacsinta, 25 dkg csirkemáj, 1 birsalma (vagy más savanyú alma), 1 tojás, 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál konyak, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és főzöm, amíg meg nem fehéredik. Ezután a léből kiveszem, lecsöpögtetem és ha kihűlt, a meghámozott, kicsumázott birsalmával együtt almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket a májas vízbe dobom és egy percig forralom, majd szűrőben lecsöpögtetem. A vöröshagymát tisztítás után fokhagymaprésen átnyomkodom vagy lereszelem. A tojássárgát sóval, csöpp cukorral, a fűszerekkel, a reszelt vöröshagymával jól kikeverem, majd hozzáadom a konyakot, a tejfölt, a reszelt csirkemájat, a birsalmát és a reszelt márványsajtot. Ezután óvatosan beledolgozom a tojásfehérjéből vert kemény habot. A palacsintákat a májas töltelékkel egyenként megkenem és szorosan felcsavarom. A vajjal kikenek egy hosszúkás tűzálló tálat, és a palacsintákat hosszában egymás mellé teszem. Lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, majd ha kihűlt, hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül dermesztem. Tálalás előtt salátával kibélelek egy nagy tálat, és a 3 centis darabokra vágott palacsintákat azon elhelyezem. Mindegyikbe beleszúrok egy-egy ropirudacskát, és majonézes salátát vagy tartármártást kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 70 perc

RAKOTT CSIRKEPÁSTÉTOM (8-10 személyre)

50 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 50 dkg csirkemell, 25 dkg szalonna, 2 tojás, 1/2 dl tejszín, 2 teáskanál konyak, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A csirkemájakat a szívekkel együtt forrásban lévő vízbe dobom és addig forralom, amíg megfehéredik. Ezután leszűröm és hagyom hűlni. Közben a csirkemelleket kicsontozom és lapjában nagyon vékony szeletekre vágom. A füstölt szalonnát nagy, hajszálvékony szeletekre vagdalom. A kihűlt májat húsdarálón kétszer áthajtom, majd összekeverem a tojások sárgáival, a konyakkal, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Végül hozzáteszem a tojások fehérjéből vert kemény habot. Kerek tűzálló tál alját és oldalát kibélelem a vékonyra vágott füstöltszalonna-szeletekkel, majd vékony májkrémes réteget kenek rá. Ezt betakarom a megsózott csirkemell-szeletekkel, és beborítom kevés füstölt szalonnával. Erre újabb májréteg és csirkemell kerül, végül a maradék füstölt szalonnával úgy takarom le, hogy az alatta lévő rétegből semmi se látsszon ki. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet töltök, ezt beállítom az előmelegített, forró sütőbe. Amikor a víz már gyöngyözik, a vízzel telt tepsibe teszem a májjal töltött tűzálló tálat, és közepes lángon, jó egy órán keresztül gőzölöm az ételt. Ha a beleszúrt hurkapálcára nem ragad a massza, akkor van készen. Ezután hagyom kihűlni, majd befedem és felhasználásig hűtőszekrényben tartom. 3-4 napig eláll. Fogyasztás előtt salátával bélelt tálra borítom. (Ha az oldalát késsel ellazítom, viszonylag könnyen kijön a formából.) Éles késsel felszeletelem, mint a tortát szokás. Rendkívül szép és finom kínálnivaló.
Elkészítési ideje: 120 perc

TÖLTÖTT CSIRKÉS ALMA

8 szép, nagy, egyforma, piros alma, 2 főtt vagy sült csirkemell, 1 dl majonéz, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só.
A kicsontozott csirkemellet ledarálom vagy nagyon apróra vágom. Hozzáteszem a majonézt, a reszelt sajtot és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Alaposan összedolgozom és felhasználásig hűtőszekrényben tartom. Az almákat megmosom, letörülgetem, de nem hámozom meg. Tetejükről levágok egy "kalapot", majd kicsumázom. Annyi almahúst vájok ki belőlük, hogy csak egy cm-es faluk maradjon. 3 dl vizet forralok, belecsavarom a citromlevet és a kivájt almákat meg az almaforgácsot beleteszem. Felforralom, majd leszűröm. Ha az alma szárazra szikkadt, a forgácsokat nagyon apróra vágva belekeverem a majonézes-sajtos krémbe. Szép, nagy üvegtálra egymás mellé ültetem a kivájt almákat, púposra töltöm a krémet, majd visszaillesztem az almák "kalapját". Hűtőszekrénybe teszem. Jól lehűtve kínálom. Nagy paradicsomokat vagy kimagvalt fél őszibarackokat is ily módon megtöltök a csirkekrémmel.
Elkészítési ideje: 50 perc