1 közepes nagyságú csirke, 1/2 kg
csirkeláb, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 gerezd
fokhagyma, 8 fürjtojás, 1 cseresznyepaprika, 1 hegyes, csípős paprika, néhány
apró csemege uborka, ízlés szerint só, 10 szem egész bors.
A csirkelábakat megmosom, a
karmokat letisztítom, majd fazékba teszem. Hozzáadom a megmosott, héjas
vöröshagymát, a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a sót, a
csípős paprikát, majd térfogatához képest háromszoros mennyiségű vízzel
felöntöm. Ha felforrt, 3 órán keresztül kis lángon főzöm. (Ha dupla lángelosztó
szita van a fazék alatt, nem kell mellette állni. Épp csak forrdogáljon a lé.)
Ezután beleteszem a közben feldarabolt, megtisztított csirkét és a
megtisztított, egészben hagyott zöldséget. Ha a csirke olyan puhára főtt, hogy
a csontjai kicsúsznak belőle, akkor leszűröm, teljesen kicsontozom és a
húsdarabokat metéltre vágom. Formába teszem, melléhelyezem a karalábévájóval formázott
zöldséggolyókat, a közben keményre főtt és meghámozott fürjtojásokat, a
karikára vágott uborkát és a cseresznyepaprikát. A csirkelevet finom szűrőn
keresztül átengedem, majd ráöntöm a húsra. Megvárom, míg a lé teljesen kihűl,
akkor letakarva hűtőszekrénybe teszem. Egy napig dermesztem, azután leszedem a
tetején összegyűlt és megfagyott zsírt, majd tálalás előtt a kocsonyát a
formából kiborítom. (Késsel fellazítom a szélét, és egy pillanatra forró vízbe
mártom a forma alját.) Tetszés szerint felszeletelem, körérakok zöldséget és
feldíszítem. Tartármártás illik hozzá.
Elkészítési ideje: 240 perc
Fél sült csirke, 25 dkg reszelt
sajt vegyesen: trappista, ementáli, parmezán stb. (minél többféle, annál jobb
ízű lesz!), 2 evőkanál marinált paradicsompaprika-saláta, 10 dkg juhtúró, 5 dkg
vaj, 1 mokkáskanál fokhagymasó, 1 púpozott teáskanál zselatinpor.
A sült csirkét kicsontozom és
ledarálom, majd habosra keverem a vajjal, a juhtúróval, és ízesítem a
fokhagymasóval. Hozzáadom a levétől lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott
paprikasalátát, majd a 2 evőkanál paprikalében feloldott, átszűrt zselatint.
Jól elkeverem. A reszelt sajtot teflonedényben, állandó keverés közben nyúlósra
olvasztom, ezután egy nagy alufólialapon vékonyra nyújtom (mint a tésztát
szokás). A "sajttésztára" felkenem a húsos-paprikás tölteléket, és az
alufólia segítségével szorosan feltekerem (mint a rétest). Két végét kissé
összenyomom, majd az alufóliába szorosan becsomagolom és a hűtőszekrényben egy
napig dermesztem. Tálalás előtt felszeletelem és tálra téve feldíszítem. Nagyon
finom, gusztusos kínálnivaló.
Elkészítési ideje: 50 perc
50 dkg csirkemáj (szív nélkül),
20 dkg vaj, 2 csemege uborka, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1
kis fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tej, 1 teáskanál pirospaprika,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors és pástétomfűszer, késhegynyi őrölt gyömbér,
ízlés szerint só.
A csirkemájat forrásban lévő
vízbe dobom és 5-6 percig főzöm. Ezután leszűröm. Közben a vöröshagymát
megtisztítom, az uborkát almareszelőn lereszelem. A kihűlt májat és a
vöröshagymát húsdarálón háromszor ledarálom (hogy teljesen pépes legyen), majd
összedolgozom a fűszerekkel, a levétől leszűrt és apróra vágott kapribogyóval,
a lereszelt uborkával és az előzőleg habosra kevert vajjal. A tejszínből nagyon
kemény habot verek, és óvatosan hozzáadom a májas masszához. A zselatinport kis
lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig kavargatom, amíg a
zselatin feloldódik. Ezután átszűröm és apránként a habos májba keverem.
Mokkáskanálnyi olajjal kikent apró formákba simítom, és befedve fogyasztásig
hűtőszekrényben dermesztem. A formából könnyen kiborítható, ha az oldalától
késsel ellazítom. Gusztusos harapnivaló, szendvicsre is kitűnő, finom falat.
Illik hozzá a paprikasaláta vagy a borssal bőven ízesített tartármártás is.
Elkészítési ideje: 40 perc
1 adag maradék csirkepaprikás 2
evőkanál szafttal, 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 ecetes uborka, 5
dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1-1 mokkáskanál
só és törött fekete bors, 2 dkg vaj a sütőlap megkenéséhez és 2 evőkanál liszt
a sütőlap beszórásához.
Először a sós piskótát készítem
el. A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a borssal, majd apránként,
felváltva belekeverem a lisztet és a tejet, végül óvatosan hozzáadom a tojások
fehérjéjéből vert kemény habot. Egy sütőlemezt kikenek a vajjal és beszórom a
liszttel, majd rákenem a piskótamasszát. Előmelegített, forró sütőben, de
takaréklángon 10-12 percig sütöm. A tésztalapnak szép sárgának kell lennie. Ha
megsült, alufólialapra borítom, és néhányszor ki-be tekerem, mint a rétest.
Összecsavarva hagyom, amíg teljesen kihűl. Közben elkészítem a tölteléket: a
maradék paprikás csirkét levéből kiveszem, kicsontozom és ledarálom vagy nagyon
apróra vágom. Hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt és az almareszelőn
lereszelt uborkát, végül habosra keverem a vajjal. A kihűlt tésztalapra rákenem
a húskrémet, és szorosan összecsavarva ismét becsomagolom az alufóliába. A
hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt felszeletelem, és ízlés
szerint reszelt sajttal, paradicsommal, zöldpaprikával, retekkel,
tojáskarikákkal feldíszítem. Nagyon finom, mutatós a büféasztalon, egy pohár
sörrel pedig kitűnő vacsora.
Elkészítési ideje: 50 perc
Levesben főtt fél csirke, 25-30
dkg főtt vegyes zöldség, 3 alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 nagy fej
vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefír, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A majonézt elkeverem a kefírrel,
a sóval, a borssal és a megtisztított, lereszelt vöröshagymával. Az almát
meghámozom, kicsumázom, és kis kockákra vágva azonnal a majonézes mártásba
keverem. Ezután hozzáteszem a kicsontozott és nagyon vékony csíkokra vágott
főtt csirkehúst, az almareszelőn lereszelt uborkát és a vékony karikákra vágott
zöldséget. Jól átforgatom és letakarva hűtőszekrényben néhány órán át érlelem.
Pirított kenyér- vagy zsemleszeletkékkel kínálom.
Elkészítési ideje: 30 perc
Fél sült csirke, 1 zacskó
gyorsrizs, fél doboz ananászbefőtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor
zöldhagyma, 1-1 teáskanál mustár, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors,
késhegynyi őrölt szegfűszeg.
A gyorsrizst az előírásnak
megfelelően elkészítem, majd leszűröm és hűlni hagyom. Közben a sült csirkét
kicsontozom és metéltre vágom. Az ananászbefőttet apró kockákra vágom. A
zöldhagymát zöldjével együtt vékonyra karikázom. A majonézt elkeverem a
tejföllel, kevés sóval, borssal, szegfűszeggel, ízesítem a mustárral és
hozzáadok 1/2 dl ananászlevet, majd hozzákeverem a már teljesen kihűlt rizst,
az ananászt, a csirkehúst és a zöldhagymát. Jól átforgatom és lefedve néhány
órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem.
Elkészítési ideje: 40 perc
Fél sült csirke, 30 dkg kemény,
apró paradicsom, 2 nagy kovászos uborka, 1 nagy csokor kapor, 3 dl tejföl, 3
evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt
fehér bors, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só és csipetnyi cukor.
A sült csirkét kicsontozom és a
zöldségekkel együtt apró kockákra vágom. A tejfölbe keverem az olajat, a nagyon
finomra vágott kaprot, az összes fűszert, kevés cukrot, majd a többi
hozzávalóval is elkeverem. Fogyasztásig hűtőszekrényben érlelem.
Elkészítési ideje: 30 perc
Fél sült csirke, 15 dkg juhsajt,
2 keményre főzött tojás, 1 fiola kapribogyó (ha van, 1 evőkanál kimagozott
olajbogyó, de ez el is hagyható), ízlés szerint kevés bor- vagy gyümölcsecet,
cukor, só, törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, kevés mustár, 1 nagy fej
vöröshagyma.
Az ecetből, olajból sóval,
cukorral, mustárral, borssal mártást keverek, majd hozzáteszem a kapribogyó
levét is. Ezután belekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, és
befedve hűtőszekrénybe teszem. A juhsajtot apróra vágom, a tojást lereszelem, a
csirkét kicsontozom és metéltre vagdalom. Hozzáteszem az apróra vágott kapribogyót, és a hideg
mártást rálocsolom. Jól átforgatom, és tálalásig a hűtőbe visszateszem. Akkor
jó, ha legalább két órán keresztül hűlt.
Elkészítési ideje: 30 perc
Fél főtt csirke, 1 doboz morzsolt
csemege kukorica onzerv, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 nagy fej
vöröshagyma, 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés
szerint mustár, só, őrölt fehér bors, csipetnyi cukor, 2 evőkanál zselatinpor.
A megmosott, leszárazott mazsolát
előző este a rumba beáztatom. Másnap összekeverem a leszűrt kukoricakonzervvel,
a kicsontozott és laskára vágott főtt csirkével, a megtisztított, nagyon apróra
vágott és megsózott vöröshagymával. A majonézbe keverem a nagyon finomra metélt
petrezselyemzöldet, a mustárt, a sót, a borsot, a cukrot és a tejfölt. Kis
lábosba szórom a zselatinport, ráöntöm a tejszínt és kis lángon, állandó
keverés közben addig melegítem, amíg a zselatin teljesen elolvad. Ezután
átszűröm, hozzákeverem a majonézes mártáshoz, majd az egészet a saláta többi
részével összekeverem. Jól átforgatom és vagy egy díszes formába, pl.
őzgerincbe, vagy több apró formába töltöm. Letakarva, hűtőszekrényben legalább
fél napig dermesztem, és tálalás előtt a forma alját egy pillanatra forró vízbe
mártom, ezután és az ételt salátalevéllel bélelt tálra borítom. Szépen
szeletelhető, finom saláta, amelyhez még külön is szoktam tartármártást és pirított
kenyérszeletkéket kínálni.
Elkészítési ideje: 40 perc
2 db kis csirke, 1 kg vegyes
gyümölcs, fél húsleveskocka, 1-1 teáskanál mustár és majoránna, 2 teáskanál méz,
1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé, 1 evőkanál zselatin, ízlés szerint só és
őrölt fehér bors.
A megmosott csirkéket
lecsöpögtetem, hasukba beleszórom a sót, borsot, majoránnát és grillsütőben
(vagy alufóliába csomagolva, a gázsütőben) megsütöm. Negyven perc múlva
megkenem a méz, a mustár, a paradicsomlé és só keverekével, és minden oldalán
pirosra sütöm. (Vigyázok, hogy meg ne égjen, mert a méztől hamar feketére sül!)
Míg a csirke készül, a gyümölcsöket megtisztítom, feldarabolom, kimagozom. A
húsleveskockát másfél dl vízben feloldom és a zselatinport belekeverem. Állandó
kavarás mellett forráspontig hevítem, ezután finom szűrőn átszűröm és
félreteszem. Egy szép tálat - amelyen elfér a két csirke és a gyümölcs -
salátalevelekkel alapozok, ráfektetem a pirosra sült, kihűlt, felszeletelt, de eredeti formájára visszarakott
csirkéket, a gyümölcsökkel körberakom, majd a zselatinos húslével lefényezem.
(Kenőtollal megkenem a szárnyast és a gyümölcsöt, amit 5 perc múlva
megismétlek. Addig kenegetem, amíg az összes lé elfogy, illetve szép fényes
lesz a csirke.) Ezután alufóliával óvatosan letakarom és hűtőszekrényben
egy-két napig dermesztem. Hideg mártásokkal, salátákkal kínálom.
Elkészítési ideje: 80 perc
1 kisebb csirke, 2 dl majonéz
(gyorsfagyasztott, tubusos vagy házi), 2 dl tejföl, 4 ecetes uborka, 1 csokor
piros retek, 3 evőkanál levétől leszűrt marinált paradicsompaprika-saláta, 1
csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 savanykás alma, 1 vastagabb sárgarépa, 1
púpozott evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, törött fehér bors, mustár,
citromlé.
A megtisztított, kis darabjaira
vágott csirkét annyi forró, sózott vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi.
Felforralom, közben a habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm. Levéből kiszedve
kihűtöm és kicsontozom, nagy lyukú darálón ledarálom. Míg a csirke fő,
almareszelőn lereszelem az uborkát, a megtisztított, nyers sárgarépát, a
meghámozott, kicsumázott almát meg a tisztított retket. A paradicsompaprikát
vékony csíkokra metélem. A majonézzel összekeverem a tejfölt, ízesítem a
citromlével, mustárral, sóval, borssal, a zöldhagymát zöldjével együtt
belekarikázom, majd hozzáadom az összes lereszelt nyersanyagot és a darált
csirkehúst. Kis lábosba szórom a zselatinport, és ráöntök egy dl átszűrt
csirkefőzőlevet. Kis lángon addig kevergetem, míg a zselatin teljesen
föloldódik, majd átszűröm és belekeverem a majonézes salátába. Kivizezett
formába öntöm az egészet, a tetejét szépen elsimítom és letakarom. Ha teljesen
kihűlt, hűtőszekrényben legalább egy napon keresztül dermesztem. Tálalás előtt
néhány pillanatra forró vízbe állítom a formát, majd üvegtálra borítom.
Feldíszítem zöldséggel, petrezselyemcsokrot szúrok bele, tojáskarikákat teszek
mellé. Tartármártást még külön is adok mellé, és pirított kenyérszeletkékkel
teszem az asztalra. Jól szeletelhető, mutatós étel.
Elkészítési ideje: 120 perc
1 közepes nagyságú sült csirke, 2
dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 1 csésze nyers, gyengén cukrozott meggy és 1/2 dl
száraz vörösbor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors,
ízlés szerint só.
A sült csirkét kicsontozom és
húsdarálón ledarálom. A majonézt elkeverem a vörösborral, a tejföllel, a
fűszerekkel, hozzáadom az apróra vagdalt, kimagozott meggyet és a darált
csirkehúst. Jól összedolgozom. (Addig dagasztom, amíg az összes folyadékot
felveszi. Tálra, saláőalevélre, kúp alakban felhalmozom. Feldíszítem tetszés
szerint céklával, zöldséggel, petrezselyemzölddel, fürjtojással stb. Meggy
helyett almával is készíthető. A tetejére még külön is szoktam önteni kevés,
folyékony aszpikkal elkevert tartármártást, ez azonban elhagyható.
Elkészítési ideje: 40 perc
12 db sós, töltetlen palacsinta,
25 dkg csirkemáj, 1 birsalma (vagy más savanyú alma), 1 tojás, 1 evőkanál sűrű
tejföl, 1 evőkanál konyak, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 dkg vaj, 1 kis fej
vöröshagyma, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint
só és törött fekete bors.
A csirkemájat forrásban lévő
vízbe dobom és főzöm, amíg meg nem fehéredik. Ezután a léből kiveszem,
lecsöpögtetem és ha kihűlt, a meghámozott, kicsumázott birsalmával együtt
almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket a májas vízbe dobom és egy percig
forralom, majd szűrőben lecsöpögtetem. A vöröshagymát tisztítás után
fokhagymaprésen átnyomkodom vagy lereszelem. A tojássárgát sóval, csöpp
cukorral, a fűszerekkel, a reszelt vöröshagymával jól kikeverem, majd hozzáadom
a konyakot, a tejfölt, a reszelt csirkemájat, a birsalmát és a reszelt
márványsajtot. Ezután óvatosan beledolgozom a tojásfehérjéből vert kemény
habot. A palacsintákat a májas töltelékkel egyenként megkenem és szorosan
felcsavarom. A vajjal kikenek egy hosszúkás tűzálló tálat, és a palacsintákat
hosszában egymás mellé teszem. Lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig
sütöm, majd ha kihűlt, hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül dermesztem.
Tálalás előtt salátával kibélelek egy nagy tálat, és a 3 centis darabokra
vágott palacsintákat azon elhelyezem. Mindegyikbe beleszúrok egy-egy ropirudacskát,
és majonézes salátát vagy tartármártást kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 70 perc
50 dkg csirkemáj (szívvel
együtt), 50 dkg csirkemell, 25 dkg szalonna, 2 tojás, 1/2 dl tejszín, 2
teáskanál konyak, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1
gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A csirkemájakat a szívekkel
együtt forrásban lévő vízbe dobom és addig forralom, amíg megfehéredik. Ezután
leszűröm és hagyom hűlni. Közben a csirkemelleket kicsontozom és lapjában
nagyon vékony szeletekre vágom. A füstölt szalonnát nagy, hajszálvékony
szeletekre vagdalom. A kihűlt májat húsdarálón kétszer áthajtom, majd
összekeverem a tojások sárgáival, a konyakkal, a tejszínnel, a zúzott
fokhagymával és a fűszerekkel. Végül hozzáteszem a tojások fehérjéből vert
kemény habot. Kerek tűzálló tál alját és oldalát kibélelem a vékonyra vágott
füstöltszalonna-szeletekkel, majd vékony májkrémes réteget kenek rá. Ezt
betakarom a megsózott csirkemell-szeletekkel, és beborítom kevés füstölt
szalonnával. Erre újabb májréteg és csirkemell kerül, végül a maradék füstölt
szalonnával úgy takarom le, hogy az alatta lévő rétegből semmi se látsszon ki.
Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet töltök, ezt beállítom az előmelegített, forró
sütőbe. Amikor a víz már gyöngyözik, a vízzel telt tepsibe teszem a májjal
töltött tűzálló tálat, és közepes lángon, jó egy órán keresztül gőzölöm az
ételt. Ha a beleszúrt hurkapálcára nem ragad a massza, akkor van készen. Ezután
hagyom kihűlni, majd befedem és felhasználásig hűtőszekrényben tartom. 3-4
napig eláll. Fogyasztás előtt salátával bélelt tálra borítom. (Ha az oldalát
késsel ellazítom, viszonylag könnyen kijön a formából.) Éles késsel
felszeletelem, mint a tortát szokás. Rendkívül szép és finom kínálnivaló.
Elkészítési ideje: 120 perc
8 szép, nagy, egyforma, piros
alma, 2 főtt vagy sült csirkemell, 1 dl majonéz, 10 dkg reszelt márványsajt, 1
kis fej vöröshagyma, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só.
A kicsontozott csirkemellet
ledarálom vagy nagyon apróra vágom. Hozzáteszem a majonézt, a reszelt sajtot és
a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Alaposan összedolgozom és
felhasználásig hűtőszekrényben tartom. Az almákat megmosom, letörülgetem, de
nem hámozom meg. Tetejükről levágok egy "kalapot", majd kicsumázom.
Annyi almahúst vájok ki belőlük, hogy csak egy cm-es faluk maradjon. 3 dl vizet
forralok, belecsavarom a citromlevet és a kivájt almákat meg az almaforgácsot
beleteszem. Felforralom, majd leszűröm. Ha az alma szárazra szikkadt, a
forgácsokat nagyon apróra vágva belekeverem a majonézes-sajtos krémbe. Szép,
nagy üvegtálra egymás mellé ültetem a kivájt almákat, púposra töltöm a krémet,
majd visszaillesztem az almák "kalapját". Hűtőszekrénybe teszem. Jól
lehűtve kínálom. Nagy paradicsomokat vagy kimagvalt fél őszibarackokat is ily
módon megtöltök a csirkekrémmel.
Elkészítési ideje: 50 perc