Rigó Jancsi A Rigó Jancsi a híres cigány prímás és a francia Chimay grófnő románcának állít emléket. Az eset a múlt század végén történt, amint a grófnőt megszöktette a híres prímás. Erről film is készült francia -magyar koprodukcióban "Fekete szem éjszakája" címmel. Ezután született meg a finom sütemény. Rigó Jancsi Hozzávalók: 6 tojás 6 kanál porcukor 10 dkg csokoládé 3 kanál liszt A krémhez: 4 dl tejszín 8 dkg cukor 4 dkg kakaó A csokoládé mázhoz: 5 dkg csokoládé 3 dkg vaj 2 kávéskanál porcukor 1 kiskanál tojás fehérje Elkészítés: 6 tojás sárgáját 6 kanál porcukorral keverjen habosra. Vegyítsen hozzá 10dkg reszelt csokoládét, majd a 6 tojás keményre vert habját és 3 kanál lisztet. Jól keverje el és 2 db 15x20 cm -es vékony lapban süsse meg. A sütőedényt vajazza és liszttel szórja be. Közepes hőfokú sütőben tűpróbáig süsse. Kihűlés után az egyik lapot 4-5 cm vastagan kenje meg a krémmel, amihez a tejszínt, a cukorral és a kakaóval keményre verje fel, ízesítse vaníliával. A másik lapot a csokoládé mázzal vonja be, amihez a csokoládét egy kis edényben gőz felett olvassza meg, mikor már puha, keverje ki a cukorral és a vajjal. Ha már langyosra hűlt a tojásfehérjével hígítsa, amitől szép fényes lesz. Ha megszáradt, egyenletes kockákra szeletelje fel, 15-20 egyenlő darabra. Így később könnyebb a sütemény szeletelése. A csokimázzal bevont szeletkéket pontosan egymás mellé a krémre helyezze el. Hűtőben jól hűtse le, majd melegvizes késsel szeletelje fel. Indiáner 1834-ben egy Bécsben élő Pálffy Ferdinánd nevű úriember vette bérbe a Theater an der Wient. Ott egy operettben egy indián artistát alkalmazott. A darab népszerűsítésére egy jó nevű cukrásszal készíttetett egy süteményt, amit "Indiáner"-nek neveztek el. Azóta nagyon sok féle indiáner készült világ szerte. Találkoztak már 25 cm -es süteménnyel is, a legnagyobb azonban 2 m magas volt. Ezt a süteményt 1929. juniusában készítették a Bécsi cukrászok ünnepi felvonulására. Kétlovas kocsin vitték végig az Osztrák fővároson, természetesen tejszínhabbal töltve. Hozzávalók: 4 evőkanál porcukor 5 tojás 5 evőkanál liszt A csokoládé mázhoz: 2 evőkanál kakaó 2 evőkanál víz 2 evőkanál cukor 2 dkg vaj 1/2 l habtejszín Elkészítés: A porcukrot a tojás sárgákkal keverje nagyon habosra. Vegyítse hozzá a nagyon keményre felvert tojáshabot, majd a lisztet. Csillagcsőrrel ellátott habnyomó zsákból, sütőpapírra 5-6 cm átmérőjű, kör alakú fánk formákat nyomjon. Mérsékelt tűznél süsse meg, de a sütő ajtaját kissé tartsa nyitva, hogy a gőz eltávozzon. A megsült fánkokat hagyja kihűlni, a belsejét éles késsel és kiskanál segítségével kaparja ki. Készítsen csokoládé mázat. A kakaót a cukorral és a vízzel főzze nagyon sűrűre. A tűzről levéve dobja bele a vajat és addig keverje míg felolvad. Mártsa a fánkokat csokoládé mázba, amit hűvös helyen, rácson hagyja megszáradni. A tejszínt kemény habbá verje, tálalás előtt töltse meg fánkokat és kettőt-kettőt összeragasztva kínálja.