Gyorsan elkészíthető ételek:
sajtkrem.jpg (19370 Byte) A szendvicsek királynoje ez a finomság. Tizenéves koromban tanultam a receptjét és azóta is nagy sláger. Randevúmentes napokon egy egész fej hagymát is beleteszek, ha nincs friss snidling (metélohagyma). További "perverzióm", hogy iszonyú eros zöldpaprikát eszem hozzá... MMMM! Aki egyszer megkóstolja, nem felejti el!
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg ömlesztett krémsajt (Camping, Medve stb)
1 pohár tejföl
15 dkg Trappista vagy Emmentáli (Pannónia) sajt (más keménysajt is jó)
1 csomag friss metélohagyma vagy vöröshagyma
A hozzávalókat összekutyuljuk, friss kenyérre vagy pirítósra kenjük és HAMMM!
Nagyon szeretem az avokádót. Nálunk kicsit nehéz jót szerezni, de nagyobb szupermarketekben, egyes bioboltokban és Ázsia Shop-okban fellelhető. Az alábbi recept szerint készült krém kiadós, nem kell hozzá nagyon sok avokádó. Vehetünk hozzá kész tortilla chipset vagy készíthetünk házi tortillát.
Hozzávalók:
1-2 avokádó
1-2 gerezd fokhagyma
pici (fehér)bors (elhagyható)
1-2 kis pohár tejföl vagy tejföl-joghurt vegyesen
Az avokádót és a fokhagymát apróra vágjuk, majd összeturmixoljuk a tejföllel és a sóval, borssal. Tortilla chips-szel mártogatjuk.
  • Halas tészta kollégium módra (görög salátával)
halasteszta.jpg (29550 Byte) Na, ez egy igazi saját találmány. Az egyetemi kollégium szukös körülményei között gyakran foztünk levesporból, konzervbol. Egyik kedvencem a halászlé volt, halászlékockából, de hogy tartalmasabb legyen, tésztát is foztem bele. Sok tésztát. Még több tésztát... A vége az lett, hogy megszületett az önálló tésztaétel, mely késobb konzerv halfilével dúsítva a legegyszerubb, legkevesebb munkát igénylo és mégis szuperfinom fogássá notte ki magát. Kempingezéshez is ajánlom!
Hozzávalók személyenként:
1 halászlékocka
2 marék tészta (csiga-, masni-, kocka-, eperlevél stb.)
1 doboz konzerv tonhalfilé sós lében (olajos nem jó! Nekem pl. a John West vált be)
erospaprika ízlés szerint
A tésztát fazékba v. tálba tesszük, aszerint, hogy tuzhelyen vagy mikróban fozünk-e. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje + még egy fél ujjnyi. Villával szétnyomkodjuk benne a halászlékockát. Lefedve feltesszük foni (mikróban 500W x 2 perc és 350 W x 13 percig szoktam fozni, vigyázat, kicsit kifut!), amíg a tészta megpuhul és felveszi a víz nagy részét. Ha kevés a víz, utántöltjük. Ha megfott, belekeverjük a halat. Aki úgy szereti az erospaprikát, mint én, az ne felejtse ki. 15 perc az egész, nem kell rá figyelni, miközben fo és nagyon finom.
Mint minden halas ételhez, nagyn jól mennek hozzá a görög salátafélék: a klasszikus "Görög saláta" és a Tzatziki. Az elobbi kockára vágott paradicsom, uborka, hagyma, esetleg kevés zöldpaprika, olajbogyó (elhagyható), oliva olaj, citromlé, valamilyen mediterrán típusú zöldfűszer (elhagyható) és Feta sajt (juhsajt) keveréke (lásd a képen), az utóbbi pedig nagyon apróra vágott (ill. durvára reszelt) uborka joghurttal, fokhagymával és Tzatziki fuszerrel (bármilyen mediterrán fuszerkeverék megteszi). E salátákkal fejedelmi étket varázsolhatsz primitív foztödbol, amely azonban nélkülük is remekül megállja a helyét.
Köretek: (HÚSMENTES)
koretek.jpg (19713 Byte)
  1. A krumplipürét klasszikus módon szoktam csinálni: összetöröm a fott krumplit, kevés vajjal és annyi tejjel, amennyit felvesz, krémesre keverem. Ha nincs hozzá más, vacsorára akár egy kis paprikás zsírban sült hagymával is jó (Anyukám ötlete)
  2. A jó pergos rizs titka, hogy az elején egy kis olajon pirítom 1-2 percig. 1 egységnyi rizsre 2 egységyi vizet öntök, csak Vegetát, sót nem, curryporral és/vagy egy pici sáfránnyal szép sárga lesz. Általában barna rizst használok (ezt egy kicsit több vízzel, tovább fozöm, mint a fehéret) egy púpozott evokanál vadrizzsel (v. "indián rizs") cirmosítva. Fehér rizzsel, egyéb magokkal is variálható.
Kókusztejes-kukoricás rizs
Fehér rizsből csinálom a szokásos módon, de a főzőlevét kb. 3:1 víz:kókusztej arányban állítom össze. Ha megfőtt, konzerv vagy fagyasztott csemege kukoricát keverek hozzá, amit előzőleg egy kicsit megpárolok, vajjal vagy a mikróban.
Kókusztejport bioboltokban lehet kapni, illetve Ázsia shop-ban konzervben is. A maradék konzervet jégkockatartóban le szoktam fagyasztani: sokféle ételhez adhat különleges ízt.
Egzotikus, édes-savanyú ételekhez illik a legjobban.
Burgonyagombóc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg főtt, áttört burgonya,
4 evőkanál liszt,
2 evőkanál dara,
1 kis fej hagyma apróra vágva és olajban megpirítva (elhagyható),
1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem (elhagyható),
1 tojás

A hozzávalókat összegyúrjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd forró vízben (vagy levesbetétként) kifőzzük. Vadasmártáshoz, szószos ételekhez kiváló.

Következő oldal

Előző oldal