Gyümölcsvelő Hozzávalók és arányok: 7-8 kg tiszta gyümölcshöz kell egy üveg méz - darabokra összevágott (szilvát pl negyedekbe) gyümölcs - méz - ízlés szerint fahéj (szilvához nagyon illik) Az összedarabolt gyümölcsöt egy edényben a gázra tesszük. Ha nagyon kemény vagy lé nélküli a gyümölcs, akkor pár kanál víz kell az edény aljára. Főzzük, hagyjuk rotyogni. 15-20 perc múlva ízesítjük a mézzel és a fahéjjal, majd összeforraljuk. Ha rövid távon akarjuk elfogyasztani, akkor üvegekbe merjük és egy-két hétig a hűtőszekrényből fogyasszuk. Ha télire szeretnénk betárolni, akkor a.) miután üvegekbe mertük, celofán, tartósítószer, celofán (vagy kupak) a tetejére. Az üvegeket lassú dunsztolással kihűtjük, majd a végleges helyére kerülnek a spájzba. b.) kisebb műanyag edényekbe merjük (pl joghurtos poharak), miután szobahőmérsékletűre lehűlt, a fagyasztóba tesszük. Nagyon-nagyon finom, én még melegen is imádom, és milyen finom télen elővenni és gyümölcsjoghurtot készíteni vele! Még két kg gyümölcsből is érdemes elkészíteni, kb 20 perc alatt kész van.