Gyümölcsös sajtsaláta Hozzávalók: 20 dkg ementáli (Pannónia) sajt, 2 savanykás ízu alma, 1 fürt szolo, 5 dkg durvára vágott dióbél, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 3 evokanál száraz fehér bor, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál porcukor, 1 csapott mokkáskanál törött bors, 1 fej vöröshagyma (vagy 1 csokor zöldhagyma), ízlés szerint só. Eloször is a mártást készítjük el. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral, a borral, a sóval és a borssal, majd kevés cukorral fuszerezzük. Az almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Kicsumázzuk, és vékony szeletkékre vágva, azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy ne barnuljanak meg. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra metéljük, és a karikákat szétszedjük. Megsózzuk (de nem besózzuk), majd jól összekeverjük. 15 percig hagyjuk állni. A diót a salátához keverjük. A szolot megmossuk, leszemezzük, és ugyancsak hozzáadjuk a salátához. A sajtot vékony csíkokra vágjuk, és jól összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül beleforgatjuk a sós hagymát is, levével együtt. A tálat szorosan befedjük, nehogy a hagyma eros illata elárassza a hutoszekrényt. Legalább fél napig érleljük. Salátaköretnek mindenfajta szárazabb húshoz nagyon jó (különösen grillcsirkéhez), de magában is fogyasztható vacsorára, néhány szelet pirított kenyérrel.