Káposztagombóc 50 dkg fehér káposzta, 2 dl tejföl, 2 tojás, 3 szelet (15 dkg) kenyér, 30-35 dkg finomliszt, 2 dl tej, 5 evőkanál olaj, teáskanálnyi kristálycukor, 1 teáskanálnyi vágott petrezselyem, 1 púpozott teáskanál só, bors A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, megsózzuk, és összekeverjük. 10 percig hagyjuk állni. Közben a kenyeret apró kockákra vágva, 1 evőkanálnyi olajon pirosbarnára sütjük. Bő, sós vizet forralunk. 3 evőkanál olajra tesszük a sós káposztát (nem kell kicsavarni), és befedve, saját levén üvegesre pároljuk. Ha a levét elfőtte, rászórjuk a cukrot és a borsot, majd fedetlenül világosbarnára pirítjuk. Kihűtjük. A pirított kenyérkockákra ráöntjük a tűzforró tejet, és összekeverjük. A tojásokat 1 dl vízzel és a tejes kenyérkockákkal elkeverjük, majd a lisztet, a petrezselymet és a káposztát hozzáadjuk. Olyan sűrű masszává dolgozzuk össze, hogy formázható legyen. Nedves kézzel nagy gombócokat formálunk a tésztából, és a lobogó forró vízbe óvatosan beleengedjük. Kb. 15 percig kis lángon főzzük. A leszűrt gombócokat a megmaradt olajjal elkevert tejfölre szedjük, és jól átforgatjuk. Tejföllel lelocsolva tálaljuk. Krumpligombóc 4 nagy krumpli (kb. 60-70 dkg), 10 dkg liszt, 10 dkg maceszliszt (maceszdara), 2 tojás, 1 evőkanál olaj (libazsírral még jobb), ízlés szerint só, csipet bors, 1 evőkanál finomra vágott hagyma A krumplit meghámozzuk, és finom lyukú reszelőn lereszeljük. Bő, sós vizet forralunk. A reszelt krumplit összekeverjük a többi hozzávalóval, és 15 percig pihentetjük. Ezután ismét összedolgozzuk, majd a masszából kis gombócokat formálunk (ha túl híg lenne, kevés lisztet adunk hozzá). A forrásban lévő sós vízbe tesszük, és kb. 1 órán keresztül kis lángon főzzük. Leszűrjük, és meleg zöldségmártással vagy sós tejföllel tálaljuk. Tejfölös gombás gombóc 20-22 dkg liszt, 2 zsemle, 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, két-két és fél dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi törött bors, a tálaláshoz 2 dl tejföl A gombát megtisztítjuk, majd a hagymával együtt ledaráljuk. A zsemléket apró kockákra vágjuk, és 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Még forrón ráöntjük a tejet, és jól összekeverjük. Egy mély tálban habosra keverjük a tojásokat, megfűszerezzük, és a megmosott, összevágott petrezselyemzöldet, valamint a gombás hagymát belekeverjük. Ezután hozzáadjuk a zsemlekockákat az áztató tejjel együtt. Annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásos galuskatésztát kapjunk. Sós vizet forralunk, és a nedves kézzel formált nagy gombócokat óvatosan beleeresztjük. A víz folyamatosan forrjon, különben a gombócok eláznak! 20 percig kis lángon főzzük, ezután leszűrjük, és a tejfölben megforgatjuk. Morzsagombóc 25 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg margarin, 3 tojás, 1 ek. liszt, só. A tetejére: 2 dkg margarin, 5 dkg zsemlemorzsa, tejföl vagy sárgabaracklekvár A margarint habosra keverjük a felvert tojásokkal, majd a zsemlemorzsát és a lisztet beledolgozzuk. 15 percig hagyjuk állni. Közben legalább 2 liternyi vizet felforralunk és megsózzuk. A masszából lisztes kézzel gombócokat formálunk, és megfőzzük. A margarinon megpirítjuk a megmaradt morzsát, és beleforgatjuk a főtt és leszűrt gombócokat. Baracklekvárral tálaljuk. Sósan is finom, akkor nem lekvárt, hanem sózott tejfölt kínálunk hozzá.