GOMBÁS TOKÁNY KAPROS TÚRÓGOMBOCCAL HOZZÁVALÓK: a tokányhoz: 80 dkg sertéscomb, 25 dkg gombakonzerv, 15 dkg fütölt szalonna, 4 dl tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 ek.liszt, izlés szerint só, örölt bors. a túrógombochoz: 75 dkg tehéntúró, 4-5 tojás, szükség szerint búzadara, izlés szerint zöldkapor, só A húst megmossúk, lecsepegtetjük, és vékony csikokra vágjuk A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, és a töpörtyűt kiszedjük. A visszamaradt zsírban megfutattjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hopzzáadjuk a fokhagymanyomon áttört fokhagymát és a csikokra vágott húst. Izlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, és lassú tűzön mehdnem puhára pároljuk. A gombakonzervet lecsöpögtetjük, felszeleteljük, és a húshoz adva együtt készre pároljuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel a húsra öntjük, az egészet összeforraljuk, majd a kisütött töpörtyűt a tetejére szórjuk. A gombóchoz a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a megmo- sott, finomra vágott kaprot, a kikevert tojássárgáját, megsózzuk, és jól elkeverjük. A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, óvatosan a túrós masszához keverjük, és annyi buzadarát adunk hozzá, hogy a massza formázható legyen. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd egyforma nagyságú gombócokat formálunk belőler és enyhén sós vízben kifőzzük. A gombás tokányt a túrógombocokkal melegen tálaljuk. ----------------------------------------------------------------- Üzenet a csoportnak: list@konyha.lx.hu Feliratkozás: subscribe@konyha.lx.hu Leiratkozás: unsubscribe@konyha.lx.hu