Gőzgombóc meggykompóttal Hozzávalók 6 személvre: a gombóchoz:50 dkg lisztkb. 10 dkg cukor7,5 dkg vaj vagy főzőmargarin 4,5 dl tej, 2 dkg élesztő1 citroma kompóthoz:1 üveg (720 ml) meggybefőtt 1 kis rúd fahéj1 evőkanál étkezési keményítő a szóráshoz:őrölt fahéj porcukor Elkészítés: Mikrohullámú sütőben 600 watton 1 perc alatt felolvasztunk 5 dkg vajat, elkeverjük 2,5 dl tejjel és a szétmorzsolt élesztővel. A citromot jól megmossuk, egyik feléről lereszeljük a héját, és 5 dkg cukorral együtt a vajas-élesztős tejhez adjuk. Robotgéppel apránként összedolgozzuk a lisztet a többi hozzávalóval. Lefedjük, és 2 percig 180 watton melegítjük.A tész-tát a kikapcsolt készülékben még 15 percig kelesztjük. Közben a meggyet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A citrom másik felét vékonyan meghámozzuk. A meggylét felforratjuk a fahéjjal, a cítromhéjjal és a cítrom kifacsart levével, majd a fahéjat és a citromhéjat kivesszük. Az étkezési keményitőt simára keverjük 2 evőkanál vízzel, a léhez adjuk, újból felforraljuk és beletesszük a meggyet, majd 2 evőkanál cukorral ízesítjük. A tésztát átgyúrjuk, 6 tömzsi rudat formálunk belőle, és csillag alakban elhelyezzük egy 26 cm átmérőjű, mikrohullámú sütőben használható formába. A maradék tejet és vajat 2,5 dkg cukorral 600 watton 1 percig melegítjük, majd a tésztára öntjük, 360 watton 18 percig sütjük, végül meghintjük őrölt fahéjjal és porcukorral. A kompótot külön kínáljuk hozzá. Hagyományos módon: A tésztát langyos helyen 20 percig kelesztjük, átgyúrjuk és 6 rudat formálunk belőle. Egy kerek formát kikenünk olvasztott vajjal, belerakjuk a rudakat, 15-20 percig kelesztjük, majd ráöntjük a maradék meglangyosított tejet. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb. 30 percig sütjük.