Forró csoki ki hogyan szereti jeligére: 1. 6 evőkanál kakaóport 6 evőkanál cukorral és egy csipet sóval összekeversz. Hozzáadsz 2 és fél bögre tejet és melegíted, hogy felolvadjon a cukor. Aztán hozzáadsz 2 és fél bögre tejszínt, egy csipet fahéjat, és egy fél rúd vaníliát. Tovább melegíted, de nem forralod fel. És kész. 2. 2 dl tejet felteszünk a tűzhelyre melegedni. Beledobunk 2 szem szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg (de még nem forr) a tej, beledobunk 1 teáskanál NEM cukrozott és 1 kávéskanál cukrozott kakaóport (utóbbi pl. Nesquick). Kell még bele kb 2 kockacukor és 1 kiskanál vaníliás cukor. És egy kis tejszín, kb 5 teáskanál. Ezt még főzzük kb 2 percig, utána leszűrve bögrébe öntjük. 3. 15 dkg csokit főzni 10 percig lassú tüzön, ezt ízesíteni fahéjjal, szegfűszeggel, erre jön a 0, 5l tej egy kicsit összefőzöd és kiöntöd a bögrébe, amibe előzőleg tettél kb ek tejszínt. 4. Ha 2 személyre csinálod, kb. 4 dl tejjel kezd. Tegyél bele 4 púpozott kanál holland kakaóport, kb 5 szegfűszeget, 4 nagyobb fahéjdarabkát, és kb. 2 vagy 3 púpozott kanál barna cukrot (ebben nem vagyok biztos, úgyhogy kóstold meg). Kezd el kevergetni, főzzed lassú tűzön, ne hagyd felforrni. Amikor forrna, vagy vedd mégkisebbre a lángot , vagy kicsit emeld meg az edényt, és a tűz felett kevergesd még kb. 5 percig. Ez azért fontos, mert a főzögetés alatt jól összeállnak az ízek. Nagyon figyeld az állagát, mert az se jó, ha nagyon besűrűsödik. Szerintem akkor tökéletes, ha csak picivel sűrűbb a kakaónál. Amikor kitöltöd, mindenképp szűrőn keresztül öntsd, mert a fűszerdarabkákat idegesítő kortyolgatni. Én néha teszek bele egy csipetnyi csilit is. 5. A la Jamie Olivier: Kell hozzá az üst, gőz fölött habverővel. Először a csokit olvasztod kavargatva, utána jöhet bele a jóminőségű sűrű tejszín, tojássárga, és a legvégén kis zsíros tejjel felengedve, de csak amennyire muszáj, megkapod a kívánt állagú forró csokit. Ízesítheted narancshéjjal, mentával, különböző likőrökkel, mézzel, ínyencek chillivel bolondítják. 6. Tejmentesen: Jó minőségű normális/nem cukrozott vagy instant/ kakaóporból cca. két púpos teáskanálnyit egy teás cukorral és pár cseppnyi forró vizzel krémesre keverem és felontöm 2 dl forró vizzel. Izlés szerint mehet bele a tejszin, de nem kell túlzásba vinni. Szerintem a kakaópor mennyisége a döntő az igazi izhatás kialakításában. Próbáljátok ki így, sok-sok kakaóval. Nagyon finom, krémes, testes, sűrű ital lesz belőle és teljesen más íze van mint a tejjel felengedett kakaószerű "forró csokinak". 7. Bögrénként 2 evőkanál főzőskakaót összekeverekek ugyanannyi kristálycukorral, és 1 kiskanál neszkávéval, hideg vizzel krémmé keverem, és felöntöm forró-habos tejjel. 8. Kb. 3-4 ek kakaót 3-4 ek. kristálycukorral összekeverek és a tűzön 1-2 percig karamellizálom. Majd teszek bele egy késhegynyi őrölt szerecsendiót, őrölt cardamom magot, és fahéjjat, majd fölöntöm kb 2 dl tejjel. Ezt jól összeforralom, majd hozzáöntök még 4 dl tejet. A tetejére tejszínhabot teszek, amit fahéjas porcukorral hintek meg.