Forgácsfánk Hozzávalók a tésztához: 30 dkg finomliszt, 3 tojássárga, 2 evokanál porcukor, 1 evokanál rum, 1 dl tejföl, 1 evokanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, olaj a sütéshez, A tetejére: 1 tasak vaníliás cukor; A tálaláshoz: 2 evokanál sárgabarack lekvár, 1 evokanál rum. A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetszovel hosszúkás rudakat vágunk belole. A derelyemetszovel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bo, forró olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belole. A megsült fánkokat papírtörülközon lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.