Sörös fondü. Hozzávalók: 300gr ementáli sajt, 300 gr Cheddar sajt 50 gr liszt, frissen őrölt feketebors, 5 dl sör, 2 gerezd fokhagyma, asztalisó. Ajánlott mártogatni való: korpakenyér, francia kenyér, rozskenyér Bakony (sajtos) kenyér, héjában főtt burgonya. A zománcozott vagy teflon edényt bdörzsöljük a fokhagymával. Beleöntjük a sört és lassú melegités közben állandó keverés mellett hzzáadjuk a liszttel elkevert reszelt sajtokat. Addig melegitjük amig a sajt megolvad és bugyogni kezd a mártás. Füzserezzük örölt borssal és sóval. Forrón átöntjük a fondüedénybe és a spirituszégő fölé az asztalra helyezzük. Az ajánlott kenyereket 1,5 cm-es kockákra vágjuk és a fondü edény köré rakjuk. A vendégek a fondüvillára szúrják a kiválasztott falatokat és a forró mártásba megforgatva fogyasztják. Berni fondü:(sajtos) Hozzávalók:1 gerezd fokhagyma 2 dl Csopaki rizling 500 gr ementáli sajt 4 tojássárgája 5 evőkanál tejszin 1 késhegynyi őrölt szerecsendió 1 " paprika 1 " őrölt fehérbors Ajálott köret:francia kenyér. A fondü edény belsejét fokhagymával bedörzsöljük. Beleöntjük a bort. Óvatosan hevitjük, de nem forraljuk fel. Beletesszük a dúrvára lereszelt sajtot és addig keverjük, mig sima lesz. A tejszinnel elkevert tojássárgá kat is belekeverjük. Füszerekkel izesitjük és kis lángon addig keverjük amig egészen sűrü és krémszerű lesz. A franciakenyeret 2,5 cm-es kockákra vágjuk és ezzel tálaljuk.