DIÉTÁS FRANCIASALÁTA Energiatart.: 215 kcal 30 dkg burgonya 15 dkg sárgarépa 10 dkg zöldborsó 20 dkg alma 10 dkg sovány túró 10 dkg savanyú uborka 4 dl kefír mustár, citromlé, só, bors, Polisweet ízlés szerint A répát, burgonyát, borsót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. A zöldségeket a borsó kivételével apró kockákra vágjuk. Ezután a kefírt összeturmixoljuk a mustárral, citromlével, sóval, borssal, pár csepp Polisweet- tel, túróval és a zöldségekre öntve óvatosan összekeverjük. GOMBASALÁTA Energiatart.: 120 kcal 20 dkg gomba 20 dkg zöldbab 20 dkg savanyú uborka 20 dkg zöldpaprika 2 dl paradicsomlé citrom, só, ecet A szeletelt gombát és a zöldbabot enyhén sós vízben megfözzük. (A gomba levébe tegyünk egy kis citromlét.) Leszűrjük, kihűtjük. Az uborkát, paprikát kis kockákra vágjuk és az összes zöldséget összekeverjük. A paradicsonpüréből sóval, ecettel, pici vízzel öntetet készítünk és a salátára öntjük. GOMBÁS CSIRKEMELL Energiatart.: 289 kcal 60 dkg csirkemell 20 dkg gomba 4 dkg Delma light 2 dl sovány tejfől só, bors, paprika, kakukkfű, bazsalikom A lebőrözött, jól kivert csirkemellet rostjaira merőlegesen bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk és kikent tűzálló tál aljára fektetjük. A maradék margarinon sóval, borssal, addig pároljuk a gombát, amíg a levét el nem főtte. A tűzről levéve a tejföllel és a többi fűszerrel símára keverjük és a húsra öntjük. Sütőben, kb. 30 percig sütjük. GYÜMÖLCSSALÁTA Energiatart.: 184 kcal 20 dkg banán 20 dkg narancs 20 dkg kiwi 20 dkg meggy 2 dl kefír citromlé, pár csepp Polisweet A banánt felkockázzuk, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a felszeletelt narancsot, a kimagozott meggyet és a karikákra vágott kiwit. A kefírt összekeverjük a maradék citromlével, Polisweet-tel és a gyümölcsökre öntjük, majd óvatosan összekeverjük. RAKOTT CSIRKEMELL Enerhiatart.: 335 kcal 60 dkg csirkemell 60 dkg gomba 12 dkg Óvári sajt 1 ek. olaj só, bors, petrezselyemzöldje, pici vöröshagyma 1 tojás kevés mustár A csirkemellet kiverjük, sózzuk, mindkét oldalát pici olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, mustárral, sóval. Az elősütött húst kikent tűzálló tálba tesszük, rátesszük a gombát, erre öntjük a sajtos masszát, majd sütőben rózsaszínűre sütjük. PULYKAMELL SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Energiatart.: 302 kcal 40 dkg pulykamell 40 dkg sav. káposzta 2 dl kefír 4 dkg sovány reszelt sajt 6 dkg ecetes torma 1 mk. étolaj A tormát összekeverjük a káposztával, piihentetjük addig, amíg a húst felszeleteljük, kiverjük és egy kikent tűzálló tál aljára tesszük. Ráterítjük a káposztát és 30 percig sütjük. Ezután meglocsoljuk a kefírrel, rászórjuk a reszelt sajtot és pirosra sütjük. TAVASZI TEKERCS Energiatart.: 252 kcal 40 dkg pulykamell 8 dkg sárgarépa 8 dkg gyökér 8 dkg paradicsom 8 dkg zöldpaprika 2 ek. olaj 1 tojás só, kakukkfű petrezselyemzöld A hússzeleteket jól kiverjük, sóval, kakukkfűvel jól bedörzsökjük. A zöldségeket apró kockákra vágjuk, összekeverjük a nyers tojással és a finomra vágott petrezselyemmel. Megsózzuk és a húsra kenjük. A húst összetekerjük, megtűzzük. A tekercseket olajon, pici apróra vágott vöröshagymával együtt átsütjük, megkenjük Piros Arannyal, és kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk. VIRSLISALÁTA Energiatart.: 233 kcal 24 dkg baromfivirsli 12 dkg Óvári sajt 20 dkg ecetes uborka 1 ek. olaj só, bors, citromlé, mustár vöröshagyma A mustárt elkeverjük az olajja,, citromlével, sóval, borssal. Belekeverjük a karikákra vágott virsliket, apróra vágott hagymát, kockákra vágott uborkát és sajtot. Lehűtve tálaljuk. VEGYES ZÖLDSÉGKÖRET Energiatart.: 246 kcal 20 dkg kukorica 40 dkg karfiol 40 dkg sárgarépa 20 dkg zöldborsó 40 dkg gomba 4 dkg Delma light só, vegeta, petrezselyemzöld A zöldségféléket enyhe sós, vegetás vízben puhára fözzük, leszűrjük Tálaláskor rátesszük a margarint és a petr.zöldjét. TÚRÓKRÉM Energiatart.: 100kcal 20 dkg sovány túró 40 dkg málna vagy eper Polisweet A túrót és a gyümölcsöt jó habosra összeturmixoljuk, édesítjük. Poharakba töltjük és egész szem málnával díszítjük. TARKA SAJTSALÁTA 1 adag: 143 kcal 4 személyre: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg fokhagymás sajt, 1 tk. salátaolaj, 1 csokor snidling,, só A sajtot, uborkát kockákra, paprikát kicsumázva vékony csíkokra vágjuk. Ráöntjük a salátaolajat, az apróra vágott snidlinget, sózzuk és fél órára hűtőbe tesszük. MÉZES BANÁNTURMIX 1 adag: 105 kcal 4 személyre: 4 érett banán, 6 ek. méz, 1 liter light tej Langyos tejben feloldjuk a mézet, majd összeturmixoljuk a banánnal. Poharakba töltjük, lehűtjük. TÚRÓS RAKOTT KRUMPLI 1 adag: 350 kcal 2 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg sovány tehéntúró, 2 dl 12%-os tejföl, só, kapor A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vékonyan margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük és rászórjuk a kaporral fűszerezett túrót. Kicsit megsózzuk, betakarjuk a krumplival, rálocsoljuk a tejfölt és sütőben szép pirosra sütjük.