Finom morzsolt sütemény Tésztához: 200 g búzaliszt, 100 g rozsliszt, 30 g élesztő, 50 g méz, 1/8 l langyos tej, 50 g tejföl, 1 tojás, 50 g vaj, 0,5 kkanál mézeskalácsfűszer. Morzsolt tésztához: 100 g vaj, 100 g méz, 75 g darált mandula, 25 g apróra vágott mandula, 200 g teljes örlésű búzaliszt, 0,5 kkanál vaniliapor. Továbbá: vaj a forma kenéséhez, 3 ekanál tejszín, 1 tojássárgája. A liszteket tegyük a tálba és a közepébe nyomott mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, és kevés mézzel, tejjel és liszttel készítsünk kovászt. Konyharuhával letakarva 15 percig pihentessük. Adjuk hozzá a maradék mézet, a tejet, a tejfölt, a tojást, a megolvasztott vajat és a mézeskalácsfűszert, majd alaposan gyúrjuk össze az egészet. Pihentessük a tésztát langyos helyen 20 percig. A morzsolt tésztához keverjük habosra a vajat a mézzel és fokozatosan adjuk hozzá a darált és a darabolt mandulát, a liszt felét és a vaniliát. A liszt másik felét kézzel gyúrjuk a tésztába, hogy jól morzsolható legyen. Kenjük ki vajjal egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Gyúrjuk át mégegyszer a tésztát és béleljük ki vele a formát. Kenjük meg 2 ekanál tejszínnel és szórjuk rá a morzsolt tésztát. A maradék tejszínt keverjük össze a tojássárgájával és kenjük be vele a sütemény tetejét. A formát hideg sütőben tesszük, 200 C-on 25-30 percig sütjük. 5 percig hagyjuk a formában hűlni, majd csúsztassuk rácsra. Másképpen: Töltve is készíthetjük a morzsolt süteményt, ekkor a tésztarétegek közé krémet teszünk. A krémhez 0,5 vaniliaruddal forraljunk fel 1/4 liter tejet. A vaniliát vegyük ki. Keverjünk el 35 g burgonyalisztet két tojássárgájával és kevés liszttel, öntsük a keveréket a tejbe és együtt forraljuk fel. Édesítsük mézzel, s ha kihűlt keverjünk még bele 75 g vajat. Legvégül adjunk hozzá 25 g apróra vágott mandulát. A kész süteményt vágjuk félbe, közé kenjük a krémet.