Farsangi fánk Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1/2 liter tej, 6 tojássárgája, 3 dkg éleszto, 7 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 evokanál cukor, 1 evokanál rum, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, a sütéshez bo olaj, a tálaláshoz 2 evokanál rum, 2 dl sáragabarack-lekvár. A szétmorzsolt élesztot a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfutott élesztot, a tojássárgákat, a rumot és a sót, valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk beleole, és liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára no. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nonek. Az alsó felét fedo alatt sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk.