Falafel (Mini csicseriborsó fasírt, kb. 30 db) Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, só, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-2 kávéskanál örölt koriander és kömény (esetleg római kömény), 1 kávéskanál örölt bors, 1 db tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, a sütéshez bőven olaj. A csicseriborsót átválogatjuk, bő vízben áztatjuk 1 napig, majd a vizet lecserélve rajta felforraljuk, a habját leszedjük, és kb. két órácskát főzzük. (Kuktában gyorsabb.) Ha megfőtt, leszűrjük, kihűlve ledaráljuk. Összekeverjük a finomra vágott hagymával, petrezselyemmel, a péppé zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a tojással és a zsemlemorzsával. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma kis gombócokat formálunk a masszából, és bő, forró olajban kisütjük. Melegen, hidegen egyaránt jó, zöldségekkel, mártással pitakenyér töltésére szolgál. Megj.: Amikor még nem volt receptem, utánérzésre, tojás nélkül készítettem, de szétmorzsálódott sütés közben. Arab étel, ők kitaláltak a formázáshoz egy ügyes kis szerkentyűt, mellyel szép, egyforma kis fasírtokat lehet gyártani. Joghurtos csicseriborsó saláta Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, só, 1 kávéskanál ételízesítő, snidling, 1 csokor petrezselyemzöld, 6 dl joghurt, 0,5 kávéskanál őröltbors, 1 kiskanál mustár. A csicseriborsót a fenti recept szerint megfőzzük, hűlni hagyjuk, leszűrjük. Salátaöntetet készítünk a joghurtból, a finomra vágott zöldekből, és a fűszerekből. Ráöntjük a csicseriborsóra, és átforgatjuk Ismétlés: Csicseriborsó pástétom (alias Humusz) A csicseriborsót (25 dkg) vízben áztatjuk 1 napig, majd a vizet lecserélve rajta felforraljuk, a habját leszedjük, és kb. két órácskát főzzük. (Kuktában gyorsabb.) Miután kihűlt, mixerbe/aprítóba öntjük, a levéből is teszünk hozzá egy keveset (így könnyebb mixelni), adunk hozzá 0,5-1 dl olívaolajat, őrölt koriandert, őrölt római köményt, kevés vöröshagymát (negyed közepes fej), 1 gerezd fokhagymát, petrezselyem levelet, sót, esetleg vegamixet, és könnyű krémmé mixeljük. (Lehet hozzáadni még szezámmagot is, de akkor a mixelést ezzel kell kezdeni.) Reggelire, magvas pirítósra kenve és: - petrezselyemmel vagy koriander zölddel megszórva - vagy csipős paprikával és snidliggel megszórva, kevés olívaolajjal megcsepegtetve - vagy olívabogyóval ajánlom figyelmetekbe.