Nyári franciasaláta Hozzávalók: 3 kovászos uborka, 2 közepes méretu, savanykás alma, 1 csokor zsenge sárgarépa, 4 evokanál zöldborsó, 2 közepes méretu krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, só és törött bors ízlés szerint, 1 fej vöröshagyma vagy 1 csokor zöldhagyma. A saláta mártásához a majonézt simára keverjük a tejföllel, majd megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet. Az almát megmossuk, kicsumázzuk és héjastól egészen apró kockákra vágva, azonnal belekeverjük a mártásba. Hozzátesszük a kevés sós vízben félig megfozött, és ugyancsak kockákra vágott karottát, a zöldborsót, valamint a héjában megfozött, maghámozott és felkockázott krumplit. Ezután belekeverjük az ugyancsak felkockázott kovászos uborkát, valamint a kockákra vágott és megsózott hagymát. (Ha van hagymazöld, annál jobb.) Az egészet alaposan összekeverjük, és hagyjuk, hogy kihuljön. Ezután befedve a hutoszekrénybe tesszük néhány órára. (A fenti mennyiség kb. 1 kg 25 dkg saláta lesz, ez kb. 6 adag magában.)