4 db csirkecomb, 60 dkg burgonya,
10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, ízlés szerint só
és törött fekete bors.
A combokat a forgóknál
kettévágom. A burgonyát meghámozom és vékonyra karikázom, a gombát tisztítás
után felszeletelem, a füstölt szalonnát pedig apróra metélem. Adagonként a
körettel együtt alufólialapra helyezem. Készítése a következő: szalonnakockákra
teszek megsózott burgonyakarikákat, erre fektetem a megsózott, megborsozott
csirkecombokat (személyenként 2 fél combot), ezt beborítom
vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, a
tetejére is szórok a szalonnakockákból, és lazán becsomagolom. Akár a
grillsütőbe, akár gázsütőbe teszem a négy csomagot, az első oldalát 5 perccel tovább kell sütni, mint a
másodikat. A sütési idő letelte után kibontom az alufóliát és fedetlenül
pirítom néhány percig az ételt. Sokféle salátával vagy mártással kínálható.
Elkészítési ideje: 25 perc
4 db csirkecomb, 6 karika
ananászbefőtt, 1 dl ananászbefőttlé, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 2 húsos
paradicsompaprika, 1 teáskanál citromlé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1
mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág és őrölt fehér bors, ízlés szerint só.
A csirkecombokat megmosom,
letörölgetem, majd a forgóknál kettévágom. Bedörzsölöm sóval, fehér borssal és
alufóliába csomagolva grillsütőben vagy gázsütőben megsütöm, majd az
alufóliából kibontva pirosra pirítom. Közben elkészítem az ananászragut. A kis
kockákra vágott ananászbefőttet, a megmosott, kicsumázott és ugyancsak kockákra
vágott paradicsompaprikát a vajon lepirítom, sóval, borssal,
szerecsendió-virággal ízesítem, majd aláöntöm a tejszínt és az ananászlét.
Sűrűre forralom és meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítem a
citromlével (kellemesen savanykás legyen). Tálaláskor a sült csirkecombokat a
meleg tálra teszem, és köréöntöm az ananászos ragut. Mandulás burgonyafánk vagy
ropogósra sütött burgonya illik mellé.
Elkészítési ideje: 35 perc
4 db csirkecomb, 10 dkg reszelt
ilmici sajt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál rozmaring és bazsalikom, ízlés szerint só és törött fekete
bors.
A csirkecombokat megmosom,
letörölgetem és a forgóknál bevágom (nem kell teljesen elvágni). A
paradicsompüréből az olajjal, a sóval, a borssal, a többi fűszerrel és a
tisztított, zúzott fokhagymával mártást keverek, és azzal a combok mindkét
oldalát bekenem. A húsokat tűzálló tálra fektetem, és lefedve előmelegített,
forró sütőben 25 percig sütöm. Amikor kiveszem, rászórom az összes reszelt
sajtot. Újból befedem és még 15 percre visszateszem a sütőbe. Végül leveszem a
tál tetejét és addig pirítom, amíg a sajt színesedni kezd. Nem szabad barnára
sütni, mert keserű lesz. Párolt rizst és salátát kínálok hozzá. (Hagymás
paradicsomsalátával a legfinomabb!)
Elkészítési ideje: 50 perc
4 csirkecomb, 1 kg vöröshagyma
(nem tévedés!), 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 75 dkg burgonya, 3 dl
tejszín, 1 teáskanál citromfű, 1 csokor friss tárkonylevél (vagy 1 púpozott
mokkáskanál szárított tárkony), 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1
evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors.
A burgonyát megmosom és héjában
puhára főzöm. Közben a csirkecombokat a forgóknál kettévágom és jól megsózom,
majd a felforrósított olajon erős lángon lepirítom és félreteszem. A
vöröshagymát megtisztítom és karikákra vágom, a füstölt szalonnát vékony
csíkokra metélem. A főtt, hámozott burgonyát almareszelőn lereszelem és hagyom
kihűlni. Ezután hozzákeverek 1 dl tejszínt, sót, szerecsendió-virágot és
kiolajozott tűzálló tálba öntöm. Betakarom a vöröshagyma-karika felével,
rászórom a fele füstölt szalonnát, majd egymás mellé ráteszem az elősütött
csirkecombokat. Erre kerül a megmaradt vöröshagyma és a füstölt szalonna. A
maradék tejszínnel elkeverem a nagyon finomra metélt tárkonyt, a citromfüvet, a
borsot, kevés sót teszek bele és az ételre locsolom. A tálat lefedem és 40
percre előmelegített, forró sütőbe tolom, majd a fedőt levéve pirítom.
Elkészítési ideje: 80 perc
4 db kisebb csirkecomb, 1 kis
szál lángolt (nem száraz) kolbász, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött
bors, mustár.
A csirkecombokat nagyon éles
késsel kicsontozom, a csont helyét sóval, borssal és zúzott fokhagymával
bedörzsölöm. A kolbászt megmosom, 5 percig állni hagyom, ezután könnyedén
lehúzom a bőrét, majd négyfelé vágom. Mindegyik csirkecombba a csont helyére
egy-egy kolbászdarabot teszek és hústűvel összefogom. Nagy alufólialapra egymás
mellé fektetem a combokat és lazán becsomagolom. A két végét összenyomkodom és
a csomagot sütőlemezre teszem. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon 35
percig sütöm, majd az alufóliából kibontva tűzálló tálra teszem. Az alatta
képződött pecsenyelevet ráöntöm, és mindkét oldalán pirosra pirítom. Hagymás
burgonyasaláta a legfinomabb mellé. (Ha a család nagy étkű, lehet hozzá sült
krumplit is kínálni.)
Elkészítési ideje: 70 perc
4 db csirkecomb, 3 fej
vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé,
liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, só és törött
fekete bors ízlés szerint.
A vöröshagymákat megtisztítom,
egyet megreszelek a többit pedig karikákra vágom. A reszelt hagymát
összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, az olajjal, a citromlével, a borssal, sóval, majd ezzel a krémmel
vastagon bekenem a forgóknál kettévágott, lebőrözött csirkecombokat. Legalább 2
órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben, de előző nap is bepácolható. (Lefedve
kell a hűtőszekrénybe tenni, mert erős illatát minden más élelmiszer átveszi!)
Fogyasztás előtt a combokat lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába
hempergetem, majd bő, forró olajban, takaréklángon pirosra sütöm. A karikákra
vágott vöröshagymát lisztbe mártom, és ugyancsak forró olajban megsütöm majd a
combok tetejére szórom. Sok salátával és burgonyapürével kínálom. Majonézes
mártással hidegen is fogyasztható.
Elkészítési ideje: 60 perc
4 db csirkecomb, 1 zacskó
gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica (vagy 1 doboz konzervkukorica), 2
tojás, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 evőkanál zöldségkrém, 2 dl tejszín, 1
evőkanál kukoricaliszt, 7 dkg vaj, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.
A csirkecombokat a forgóknál
kettévágom, megsózom, 3 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm és félreteszem. A maradék
vajat a kukoricaliszttel sárgára pirítom, majd apránként hozzáöntöm a tejet és
a tejszínt. Simára keverve sűrűre főzöm, közben a zöldségkrémmel, a fehér
borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a finomra vágott
petrezselyemzölddel ízesítem. Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a reszelt sajtot
és a még fagyos kukoricaszemeket (vagy a levétől leszűrt konzervkukoricát),
végül belekeverem a felvert tojásokat. Kikent tűzálló tálba egymás mellé teszem
a félig sült combokat, és ráöntöm a tojásos-kukoricás masszát. Lefedem és
előmelegített forró sütőben 30 percig sütöm, majd fedő nélkül sárgásbarnára
pirítom. Paradicsomsaláta illik mellé. Ha a család nagy étkű, lehet hozzá sült
burgonyát is kínálni.
Elkészítési ideje: 60 perc
4 db csirkecomb, 50 dkg
paradicsom, 2 nagyobb zellergumó, 1 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ágacska rozmaring (vagy 1 teáskanál
szárított rozmaring), csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés
szerint só.
A megmosott és megtörölt
csirkecombokat a forgóknál kettévágom és jól megsózva tűzálló tálba teszem. A
zellert megtisztítom és kis hasábokra vágom, a paradicsomokat egy pillanatra
forró vízbe mártva héjától megfosztom és felnégyelem, a vörös- és fokhagymát
pedig tisztítás után finomra vágom. A csirkecombokat borssal megszórom, majd a
paradicsommal megrakom. Erre csipetnyi cukrot, sót, borsot és hagymát teszek,
végül a zellerrel befedem. A tejszínt a finomra vágott zöldfűszerekkel elkeverem,
majd rálocsolom az ételre. A tálat szorosan lefedem és előmelegített, forró
sütőben egy órán keresztül sütöm. Ezután a csirkecombok tetejéről a zellert és
a hagymát késsel félretolom és pár percig pirítom., amíg a hús is megpirul. Nagyon finom!
Elkészítési ideje: 75 perc
4 db csirkecomb, 1 dl száraz
fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evőkanál mazsola, 4 szál zöldhagyma (szárával
együtt), 1/2 dl tejszín, 2 tojás, 3-4 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1
csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, olaj
a sütéshez.
A csirkecombokat kicsontozom és
csíkokra vágom. A gombát tisztítás után vékony szeletekre vagdalom, majd egy
evőkanál olajon sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel (fedő
alatt), saját levében puhára párolom, és zsírjára sütöm. Ha kihűlt, belekeverem
a megmosott, leszárazott mazsolát, a nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát
(zöld szárával együtt), 1/2 dl bort, a tisztított, szétzúzott fokhagymát és a
tejszínt. Ezután hozzáteszem a húscsíkokat is, és fél órán keresztül állni
hagyom. Ha puha, kiveszem a mártásból a húst és félreteszem. A mártásba keverem
a habosra vert nyers tojásokat, a maradék bort és annyi lisztet, hogy sűrű
palacsintamassza legyen. (Akkor jó, ha a darabos anyagok, mint pl. a mazsola
vagy a gomba, nem válnak ki belőle.) A húscsíkokat először a lisztben, majd a
tésztában megforgatom, és bő, forró olajban, kis lángon pirosra sütöm. Reszelt
rokforttal, kemény tojással ízesített fejes saláta és burgonyapüré illik mellé,
de párolt, vajas zöldséggel is lehet tálalni.
Elkészítési ideje: 55 perc
4 db csirkecomb, 5 dkg füstölt
szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl barackpálinka, 8 db sárgabarack, 2 dl
száraz fehérbor, késhegynyi őrölt babérlevél, ízlés szerint só és törött bors.
A füstölt szalonnát nagyon apró
kockákra vágom, a zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és
apróra metélt vöröshagymát. A megmosott, leszárított és félbevágott
csirkecombokat a hagymás szalonnazsíron lepirítom. Ezután ízesítem a
fűszerekkel, aláöntöm a barackpálinkát meg a bort, és fedő alatt, kis lángon
puhára párolom. Ha a csirkehús puha, de a lé sok alatta, a fedőt leveszem és
addig forralom, míg zsírjára nem sül. Ekkor kiveszem a combokat a serpenyőből,
helyükre teszem a megmosott, kimagozott fél sárgabarackokat és néhány percig
pirítom. Végül a combokat hozzátéve, együtt felforrósítom. Párolt rizs illik
hozzá.
Elkészítési ideje: 45 perc
4 db csirkecomb, 10 dkg főtt
füstölt sonka vagy tarja, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evőkanál frissen
reszelt torma, 2 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, só és törött fehér bors ízlés
szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A csirkecombokat a forgóknál
bevágom, de nem vágom el. A főtt sonkát és az uborkát ledarálom vagy nagyon
apróra vágom, összekeverem a tormával, a sóval, a borssal és a tejföllel. A
csirkecombon a bőrt ujjal fellazítom, a sonkás masszát kézzel a comb bőre alá
töltöm. A comb alsó részét sóval, borssal jól bedörzsölöm, majd lisztbe, ezután
felvert tojásba, végül zsemlemorzsába mártom és bő, forró olajban,
takaréklángon pirosra sütöm. Vajas, párolt karfiollal, kelbimbóval és majonézes
tormamártással kínálom vagy rizst és ecetes salátát adok mellé.
Elkészítési ideje: 40 perc
4 db csirkecomb, 6 evőkanál
kókuszreszelék, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, só, törött fehér
bors ízlés szerint.
A megmosott, letörölt
csirkecombokat a forgóknál kettévágom, és kevés forrásban lévő sós vízbe
teszem. 15 percig főzöm, majd lecsöpögtetem. Lisztben megmártom, beleforgatom a
sóval és borssal ízesített tojásba, azután a kókuszreszelékbe hempergetem, majd
újból a tojásba és a kókuszreszelékbe. Bő, forró olajban takaréklángon
sárgásbarnára sütöm. Vajban párolt gyümölccsel vagy kompóttal kínálom ezt a
különleges ízű ételt.
Elkészítési ideje: 40 perc
4 csirkecomb, 2 evőkanál
kókuszreszelék, 8 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 dl rizs, 1 evőkanál vegeta, 2 dl tejföl,
1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál őrölt
gyömbér.
A megmosott csirkecombokat a
forgóknál kettévágom, 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm, majd a pecsenyeléből
kiveszem és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon világossárgára pirítom a
kókuszreszeléket, megsózom és megszórom a fűszerekkel, ezután beleteszem a
csirkecombokat, rálocsolom a tejfölt és még egy dl vizet. Fedő alatt puhára
párolom, közben a lábost rázogatom. Amikor a csirkehús megpuhult, egy dl vízzel
simára keverem a lisztet és behabarom vele a mártást. Jól kiforralom. Közben
elkészítem a rizst: többször váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd ha
megszikkadt, a maradék vajon üvegesre pirítom. Rászórom a vegetát, felöntöm
térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel és felforralom. Fedő alatt, kis
lángon, puhára párolom. Ha már majdnem elfőtte a levét, hozzákeverem a
megmosott, leszárazott mazsolát és fedő alatt készre párolom. Tálalás előtt
villával óvatosan átforgatom, majd meleg tálra halmozom a mazsolás rizst.
Sorba, egymás mellé ráfektetem a csirkecombokat, és a sűrű mártással
körülöntöm.
Elkészítési ideje: 55 perc
4 db csirkecomb, 20 dkg rizs, 10
dkg mazsola, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl narancslé, 10 dkg
reszelt juhsajt, 5 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, 1
csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1
teáskanál frissen reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos
szeklice), ízlés szerint só.
A csirkecombokat kicsontozom és
vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem. A
tisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, a fokhagymát szétzúzom. Tűzálló
tálba terítem a csirkehús felét. Megsózom, és rászórom a nyers rizs felét. Erre
a mazsola fele következik, majd a maradék hússal, rizzsel, mazsolával fejezem
be a rétegezést. A sorokat nem felejtem el megsózni, megborsozni és curryporral
megszórni. A tejföllel összekeverem a tejszínt, a narancslevet, a narancshéjat,
a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a reszelt
juhsajtot meg a sáfrányt. Hozzákeverem a felolvasztott vajat is, majd ráöntöm
az étel tetejére. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben
legalább egy óra hosszat párolom. Akkor van készen, ha a rizsszemek duplájukra
dagadtak, illetve semmi lé sincs az étel alatt. Tálalás előtt villával óvatosan
felkavarom. Ha túl szárazra sült, akkor kevés tejszínnel meglocsolom, majd 10 percet
várok, és csak azután tálalom. A tányéron juhsajttal külön is megszórom.
Elkészítési ideje: 80 perc
4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt
márványsajt, 2 tojás, 1 evőkanál tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, só és törött
fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál curry, liszt és zsemlemorzsa a
bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A csirkecombokat kicsontozom és
megsózom. A reszelt sajt egyharmadát 1 tojássárgájával, egy evőkanál tejföllel,
sóval, borssal, curryvel összekeverem és a comb egyik felére kenem, majd a
másik felét ráhajtom. Hústűvel vagy fogpiszkálóval összefogom, lisztben, a
maradék felvert tojásban és a zsemlemorzsában megforgatom, bő, forró olajban,
takaréklángon pirosra sütöm. Közben a megmaradt reszelt sajtot, a tejfölt, a
sót és a borsot összekeverem, majd rákenem a már megsült combokra. Annyi időre
teszem a forró sütőbe, hogy a sajtos mártás éppen csak ráolvadjon a húsra
(pirítani már nem szabad). Párolt vajas zöldséggel vagy burgonyapürével -
saláta kíséretében - kínálom.
Elkészítési ideje: 45 perc
4 db csirkecomb, 10 dkg gomba, 2
gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál
liszt, 1 tojás, 1 dl tej, só és törött fekete bors ízlés szerint, olaj a
sütéshez.
A csirkecombokat kicsontozom és
kívül-belül megsózom. A megtisztított gombát nagyon vékonyra szeletelem, majd 2
evőkanál olajon, sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, fedő
alatt, saját levében puhára párolom, és zsírjára sütöm. Ha a töltelék langyosra
hűlt, a csirkecsontok helyére töltöm. A combokat hústűvel összefogom és lisztbe
mártom, majd a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és tejjel ízesített tojásba
hempergetem. Ezután ismét lisztbe forgatom, végül bő, forró olajban pirosra
sütöm. (Takaréklángon süljön, mert a comb vastagsága miatt a belseje nyers marad!)
Sült burgonyával és salátával kínálom. Majonézes salátával hidegen is nagyon
finom.
Elkészítési ideje: 50 perc
4 db csirkecomb, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 20 dkg gomba, fél dl konyak, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 szál friss tárkony (vagy 1 mokkáskanál szárított tárkony), ízlés szerint só és törött fekete bors.
A megmosott csirkecombokat a
forgóknál kettévágom és jól megsózom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem és olajon üvegesre fonnyasztom, majd
a csirkecombokat ráteszem, és erős tűzön mindkét oldalát átsütöm. Ezután
kiveszem a húsdarabokat a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékon egy percig
pirítom a finomra vágott tárkonyt és a petrezselyemzöldet, majd visszateszem a
combokat. Ráöntöm a konyakot, meggyújtom, majd borral eloltom a lángot. A
felszeletelt gombát hozzáadom, jól megsózom, megborsozom és fedő alatt puhára
párolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól kiforralom és petrezselymes, vajas
burgonyával vagy párolt zöldséggel kínálom.
Elkészítési ideje: 50 perc