Patisszonfőzelék 1,1 kg fehér héjú, megmosott patisszont daraboljunk ujjnyi vastag szeletekre, a magját kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és káposztareszelőn reszeljük le. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Tegyük rá a lereszelt patisszont, valamint egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és dinszteljük még pár percig. Utána az összeesett patisszont engedjük fel annyi vízzel, hogy félig ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk kb. 10 percig, amíg megpuhul. Végül a Karalábéfőzeléknél leírt módon rántsuk be. A fűszeres ételek kedvelői a patisszon jellegtelen ízét a főzővízhez adott negyed mokkáskanál majorannával, lestyánnal, bazsalikommal vagy tárkonnyal feljavíthatják. Ha módunkban áll, akkor nyáron ezeket a fűszernövényeket frissen szerezzük be, mert zöld állapotban összehasonlíthatatlanul finomabbak, mint megszárítva és apróra zúzva. Egyébként a piacon ma már egyre gyakrabban kínálnak friss fűszereket, a legtöbbjük azonban az erkélyre kirakva cserépben is felnevelhető. Az ily módon ízesített főzeléket ajánlatos kevés almaecettel savanyítani, de erre a célra jól használható a tárkonyecet is. Mivel a mirelit patisszon víztartalma magasabb, télen a főzőedényben felengedett és megdinsztelt patisszonra csak annyi vizet öntsünk, hogy egyharmadáig érjen. Ugyancsak ennyi víz kell a magas víztartalmú, zsenge patisszonra. Cukkinifőzelék 1,2 kg cukkínit hosszában szeljünk ketté, a magját kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és tökgyalun vagy nagyobb lyukú káposztareszelőn gyaluljuk le. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyük rá a legyalult cukkínit, és dinszteljük még pár percig. Közben adjunk hozzá 1 evőkanál apróra metélt kaporlevelet, és 1 púpozott mokkáskanál sót. Utána az összeesett cukkínit engedjük fel annyi vízzel, hogy egyharmadáig érjen, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk kb. 10 percig, amíg megpuhul. Végül a Karalábéfőzeléknél leírt módon rántsuk be. Még intenzívebben érvényesül a cukkíni íze, ha kevés citromlevet keverünk a főzelékbe, vagy friss citromfüvet főzünk bele. Mivel télen a mirelit cukkíni víztartalma magasabb, a megdinsztelt cukkinire már ne öntsünk vizet. Ugyancsak nem kell felengedni nyáron a magas víztartalmú, zsenge cukkínit. Karalábéfőzelék 1 kg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, a Zöldborsófőzeléknél leírt módon, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis tejet, és forraljuk fel. Sóskafőzelék 1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evőkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát, és fedő alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel, és tegyük a habarékot a mártásba. Végül adjunk hozzá 16 dg mézet és tovább kevergetve főzzük még 10 percig. Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk. Sokan fogyasztják a sóskát petrezselymes burgonyával. Még finomabb lesz, ha szeletekre vágott és grillsütőben felmelegített szójafelvágottat is mellékelünk hozzá. Hűtőszekrényben tároljuk. Nyáron az alacsony nedvességtartalmú sóskából 80 dg is elegendő. Télen a parajhoz hasonlóan mirelit sóskából is készíthetünk főzeléket. Erre azonban többnyire nincs szükség, mert friss sóska egész éven át kapható. Ez a zöldségnövényünk ugyanis évelő, így enyhébb telek esetén még a hó alól is kibújik. Nálunk ugyan nem termesztik, de nem árt ha tudjuk, hogy a mezei sóska szélesebb levelű változata az angol sóska. 4 éven át szedhető, és csak utána kell tőosztással továbbszaporítani. Ha a sóskát vagy a spenótot, illetve a mángoldlevelet nem tudjuk a vásárlás napján feldolgozni, akkor spricceljük be hideg vízzel, vagy mossuk meg egyszer és egy zománcozott tálban lefedve helyezzük az éléskamra kövezetére. Előtte azonban nem árt átválogatni és a rothadó leveleket eltávolítani belőle, mert ettől a többi is megromlik. Egy napnál tovább ne tároljuk ezeket a zöldségeket, mivel az állás során rohamosan növekszik az oxálsav–tartalmuk, ami egy idő után mérgező nitritté alakul. A csalánlevelet néhány órán belül fel kell dolgozni, mert egymáshoz préselődve megfeketedik. Sajnos azt sem tehetjük meg, hogy ezeket a zöldségeket előre elkészítjük. A paraj–, mángold–, sóska– és csalánfőzelék ugyanis a magas tej– illetve tejföltartalma következtében nem bírja a fagyasztást. Így csak annyit csináljunk belőlük, amennyi aznap elfogy. Szükség esetén azonban félig elkészítve (megfőzve és összevagdalva) lefagyaszthatjuk. Mellesleg ily módon mi is gyárthatunk magunknak mirelit leveles zöldségeket, téli felhasználásra. Az alaposan leszűrt masszát 70 dekagrammos adagokra osztva töltsük. (Az élelmiszer-áruházakban kapható változatból azért kell 90 dg, mert a gyárak erősen felhígított állapotban hozzák forgalomba termékeiket.) Sajnos egyes cégek a paraj közé szódabikarbónát is kevernek, hogy gusztusos, világoszöld színe legyen. Ettől azonban vegyszerízűvé válik. Sokszor a tisztítás is erősen kifogásolható. Ez onnan derül ki, hogy a nem elég alapos mosás miatt a levelekre tapadt homok ropog a fogunk alatt. Végül meg kell még említeni, hogy a feltüntetett mennyiség minden növénynél frissen szedett, vagy vízzel permetezett levelekre vonatkozik. Leszedett állapotukban ezek a zöldségek gyorsan fonnyadnak, és néhány óra múlva eredeti súlyuknak akár a harmadát is elveszthetik. Ez azt jelenti, hogy ha hervadt levelekből mérjük ki az előírt mennyiséget, akkor a főzelék nem 4, hanem 6 személyes adag lesz. Tökfőzelék Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyünk rá 1 kg gyalult spárgatököt, valamint 1 evőkanál apróra vágott kaporlevelet. Adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána a Karalábéfőzeléknél leírt módon rántsuk be. Aki savanyítva szereti ezt a főzeléket, keverjen bele egy kis almaecetet vagy citromlevet. Egyébként, ha ezeket az ízesítőket már az elején hozzáadjuk a főzelékhez, akkor nem fő szét a tök. A főzelék készítésére is alkalmas spárgatök beszerzésénél egy kb. 1,4 kilogrammos, fehér héjú, zsenge példányt válasszunk. Legyalulás előtt mossuk meg, hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a magját, és hámozzuk meg. A piacon és a zöldségboltokban konyhakész gyalult tököt, télen pedig mirelitet is vásárolhatunk. Az ősszel vásárolt érett tököt azonban feldolgozatlanul is sokáig eltarthatjuk, ha a szárát olvasztott paraffinba mártjuk, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Mivel a tök szezonja jóval hosszabb, mint a kaporé, a nyár közepén és télen mélyhűtött vagy 1 kávéskanál szárított kaporral ízesítsük a főzeléket. Ha a tök már nem friss, akkor öntsünk alá annyi vizet, hogy a berántás előtt majdnem ellepje, ha viszont túl sok a leve, akkor merjük le róla a felesleget. Tehéntúrós céklafőzelék Hozzávalók: 25 dkg cékla, 1 csomag zöldség, 2 ev?kanál tej, 1 ev?kanál tejpor, 5 dkg tehéntúró, citrom, kefir. A megtisztitott, vékony metéltre vágott céklát annyi zöldséglében f?zzük, amennyi ellepi. Ha megpuhult a cékla, hozzákeverjük a tejjel simára kevert tejport és tehéntúrót. Folytonos keverés közben takaréklángon felforraljuk. Tálalás el?tt izesithetjükegy kevés citromlével. A tányéron vagy a tálban meglocsoljuk 2 evőkanál kefirrel is. Zoldbab-fozelek recept oliva olajjal Hozzavalok 3-4 szemelyre: egy kis fej voroshagyma negyede vagy fele (a zoldbab mennyisegetol fuggoen) 1-2 csapott evokanal liszt (ha lehet, teljes kiorlesu legyen) 1 csapott evokanal oliva olaj 0,5 kg fagyasztott zoldbab petrezselyem vagy zeller zold izles szerint so izles szerint majoranna izles szerint Megmelegitjuk az oliva olajat annyira, hogy ne egjen, de eleg forro legyen ahhoz, hogy a hagyma elkezdjen benne dinsztelodni. Szoval uvegesre dinsztelem a hagymat. Vigyazat, az oliva olajjal sokkal hamarabb kesz van, mint napraforgo olajjal! Ezutan hozzaadom a fagyasztott zoldbabot, majd annyi vizet ontok ra, hogy ne leves legyen, de beleszamitom azt, hogy valamennyi el fog parologni, es meg be is fogom a vegen rantani. Befuszerezem, fedo alatt fozom addig, amig a zoldbab teljesen puhara nem fo. Idonkent megkostolom, hogy teljesen megfott-e mar. A majorannat eleg akkor hozzaadni, amikor mar felig megfott, mert akkor intenzivebb lesz az ize, nem fo ki annyira. En szaritott majorannat hasznalok, de biztos jobb a friss. Ahol nem szeretik, ha erdekes dolgok vannak a fozelekben, inkabb ne tegyunk bele, vagy hasznaljunk frisset, mert azt utolag ki lehet venni, es el lehet tuntetni a nyomokat. A sozassal ovatosan kell banni, mert a forro etelt mindig kevesbe erezzuk sosnak, mint a kevesbe meleget. (Vasarnap sikerult is elsoznom a zoldbab-fozeleket.) A petrezselymet vagy a zellert mar csak akkor adjuk hozza, amikor mar majdnem teljesen kesz, jobb ize lesz, tobb vitamin es asvanyi anyag marad meg benne. Aztan megcsinaljuk a rantast: melegitunk egy keves oliva olajat, majd ha mar jo meleg, beletesszuk a lisztet. De arra ne varjunk, hogy pirulni fog, mert azt nem akar! Maskepp viselkedik, mint a napraforgo olajjal keszult rantas, nemigen lehet leegetni, szerencsere. Hozzakeverjuk a fozelekhez, folyamatosan kevergetve, hogy jol eldolgozzuk a rantast a fozelekben. Jo etvagyat! (Nem olyan szornyu, mint amilyennek elso hallasra tunik...) A zoldbabot nagyon jo cukorbetegek, izuleti betegek es fogyokurazok etrendjebe rendszeresen beiktatni. Es nem is olyan tul draga.