Füge gyógybor készitése. 1 kg fügét apróra összevágunk. Egy 7-8 l-es uborkásüvegbe 1 dkg élesztőt, 1 dkg borkősav port teszünk majd ráöntjük az apróra vágott fügét. 5 liter vizet 1kg cukorral felforralunk, ha kihült ráöntjük az uborkásüvegben lévő anyagokra. 2 nap múlva a füge darabok feljönnek a lé tetejére, 14 napig forr naponta fakanállal megkeverjük. Tüll darabon átszürjük és üvegekbe töltjük, nem tele és nem erősen bedugni, mert még forr. Ha már nem forr ledugaszoljuk. Teába téve influenza ellen jó. Általában a gyümölcs borok készitése.. 1 kg gyümölcsöt összezúzunk és ehhez adunk 1 kg cukor és 2 l viz keverékét. Olyan szük szájú üvegbe tesszük amivel csak 3/4 részig van./Forráskor megnövekszik a térfogata/ 15 napig forrni hagyjuk, majd megvárjuk mig teljesen letisztul. Ezután lefejtjük kissebb üvegekbe, ledugaszolva pincében , száraz sötét helyen tároljuk Készülhet füge. eper, málna, szeder,meggy stb