Kocsonyázott fácán. Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 2 dl fehérbor, 2 db babérlevél, 1 citrom, 1 kg vaddisznó lábszárcsont (vagy borjúcsont is megfelel), 2 dg só, egy pár szem egész bors. A konyhakész fácánt négyfelé vágva fazékba tesszük. Vizet öntünk rá mintha húslevest főznénk. A borral, babérle- véllel, borssal, egy felszeletelt fél citrommal,sóval füszerezett levesről az első forrás után a habot eltávolitjuk és puhára főzzük benne a fácánt. Utánna a húst kiszedjük és a helyére a vaddisznólábszárt tesszük kb 3 óra hosszat lassú tűzön tovább főzzük. Ezalatt a fácánokat kicsontozzuk és a húst tányérokban szétosztjuk. A kész levest dupla vászondarabon átszűrve a húsra öntjük. A megmaradt citrom szeletkékkel diszitjuk, fogyasztásig hűvös- re tesszük. Lencseleves fácánhússal. Hozzávalók 6 személyre: 1 db fácán, 40 dg lencse, 30 dg füstölt sonka, 12 dg sárgarépa, 10 dg petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma,6 dg zsir, 5 dg liszt, 0,5 dg őrőlt ppaprika, 3 dl tejföl, ecet, só. A sonkát a húsdarálón ledaráljuk és a lencsével együtt kb. 3,5 l vízben - a kockára vágottzöldséggel, só- val - feltesszük főni. A konyhakész fácánt kettévágjuk és bekenjük zsirral. Forró sütőben félig megsütjük, majd beletesszük a levesbe tovább puhúlni. Ha megpuhúlt a hús kivesszük és kicsontozzuk. Ezalatt a megmaradt pecsenyezsírban rántást készitünk hozzátesszük a paprikát a péppé zúzott fokhagymát, hidegvízzel feleresztjük és a levesbe öntjük. A kicsontozott és felaprózott fácánhúst vissza tesszük a levesbe, hozzáadjuk a tejfelt és ecettel ízesitve, tálaljuk.