Eszterházi torta 1. Hozzávalók: Tészta: 12 tojásfehérje, 28 dkg cukor, 28 dkg darált dió v. mandula, 5 dkg finomliszt, késhegynyi őrölt fahéj. Krém: 3 dkg vaníliás pudingpor, 3 tojás, 3.5 dl tej, 15 dkg cukor, 30 dkg vaj. Máz: 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál víz, 1 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé. Tepsi kikenéshez: 30 dkg vaj. Díszítés: zsír, liszt, durvára vágott mandula vagy mogyoró. Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk, és a masszából öt, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben közepes lánggal 18 percig sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor még a tészta forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad. A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat egy 23 centis tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalara is jusson. Félórára a hűtőszekrénybe állítjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval "kihúzzuk" vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához, a zsírt és a lisztét összekeverve, durvára vágott pirított mandulát tapasztunk. Végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amibe egyszerre több tepsi is befér. Ha csak egyesével tudjuk sütni, a tészta állásközben összeesik, tehát 5 részletben kell elkészíteni a masszát. Eszterházi torta 2. Hozzávalók: 20 dkg mogyoró, 25 dkg porcukor, 8 tojásfehérje, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál baracklekvár, 20 db cukrozott cseresznye. Vaníliakrém: 5 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 5 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília, 6 dl tej, fehér fondant (készen kapható). Elkészítés: A mogyorót sütőben megpirítjuk, a héját ruhával ledörzsöljük és ledaráljuk. A 8 tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a ledarált mogyorót, ezután kivajazott, lisztezett sütőlapon 6 db 1 cm vastagságú lapot sütünk belőle. A tepsiről levett lapokat tortakarikával kiszúrjuk, hogy egyformák legyenek. Vaníliakrémmel megtöltjük a lapok közeit, a legfelső lapot vékonyan lekvárral megkenjük, hogy a rákerülő fondant szép fényes maradjon. A vaníliakrém készítése: A tojássárgáját és a lisztet 0,5 dl tejjel habverővel simára keverjük. Fél liter tejet 15 dkg cukorral és a vaníliarúddal felteszünk főni. Az 5 tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. Ha a tej felforrt, kivesszük belőle a vaníliát, a tejet hozzákeverjük a tojássárgájához, amit előzőleg már simára kevertünk. Ismét erősen felmelegítjük (80 fokra), majd levesszük a tűzről, és amikor félig kihűlt, óvatosan hozzákeverjük a felvert kemény tojásfehérjéből készült habot. Ezzel a krémmel töltjük meg a tortalapokat. Amikor a legfelső lapot lekentük baracklekvárral, ráöntjük a torta közepére a felolvasztott fehér fondant-t, és széles, lapos késsel simára elkenjük. Tálalás: A tortát felszeleteljük, és szeletenként egy-egy cukrozott cseresznyével díszítjük.