Erdélyi rakottkáposzta (A jó rakottkáposzta, ahogy az erdélyiek mondják, akkor jó igazán, ha a káposzta házilag, természetes úton lett savanyítva s a borkősav, rézpénz még a közelében sem volt.) A hozzávalókat külön-külön, kis tálkákban készítjük elő: -15 dkg rizst megmosunk és zsírba téve, keveset pirítjuk, húslevessel feleresztjük és a sütőbe téve, puhára pároljuk - 20 dkg sovány sertéshúst megmosunk, húsvágóbárddal apróra vagdaljuk, kevés hagymás zsíron lepároljuk és összekeverjük a már puhára főzött rizzsel - lábosban zsírt hevítünk, kisebb fej reszelt vöröshagymát aranysárgára párolunk benne és 30 dkg sovány sertéshúst megmosva és apró kockákra elvagdalva, pörköltnek készítünk el, 1 kávéskanál édesnemes pirospaprikával meghintve - 25 dkg jóízű, debreceni füstöltkolbászt vékony karikákra elvágunk - 3 db kemény tojást ugyancsak vékony karikákra szeletelünk - 15 dkg húsosabb füstölt szalonnát kisujjnyi vastag kockákra vágunk Mély, tűzálló tál belsejét zsírral vastagon megkenünk. 3 ujjnyi magasságban savanyú káposztát teszünk a tálba és a tálnak az oldalait is apró káposztával béleljük ki. Egy réteg kolbászt helyezünk a káposztára és megszórjuk szalonnadarabokkal. Erre ujjnyi vastagon a rizzsel összekevert húst kenjük, majd a sort tojásszeletekkel és pörkölthússal fedjük be. Ezt káposztával borítjuk be és megismételjük a lerakást ugyanebben a sorrendben addig, amig a tál megtelik. Legfelül káposztát teszünk, amelyet megöntözünk 4-5 dl friss tejföllel. A tálat forró sütőbe tesszük és kb. 3/4 óra hosszat lassan sütjük. Abban a tálban adjuk asztalra, amiben készült, de tálalhatjuk előmelegített tálra kiborítva is.