![]() |
![]() Erdélyben jártunk, receptet cseréltünk 2001.07.27. 13:11:06 Olyan erdélyi különlegességeket ajánlunk ezen a héten, mint a nyári kapros tejfölleves apró madártojással, a tárkonyos töltött paprika, a tejfölben gőzölgő citromfüves párolt csirke és a fokhagymás öntött saláta.
Vajon minek köszönheti az erdélyi konyha ezt a megkülönböztetett
rangot? Elsősorban egyszerűségéből erdő természetességének. Szinte
valamennyi étel elkészítésében és ízében benne rejtőzik a rét virágainak
illata, az erdők, mezők gyümölcsöseinek édes-fanyar aromája, a frissen
fejt tej habzása, de a kút lágy vizének tisztasága is. John Paget angol utazó 1839-ben megjelent Magyarország és Erdély című útikönyvében írja az erdélyi gazdasszony tevékenységéről: "Naponta legalább száz szájnak kell ételről gondoskodnia, s nincs rá módja, hogy bármit a közeli város vagy község boltjából szerezzen be, neki magának kell mindent eltennie hat hónapra: olyan változatos, hatalmas éléstárat halmoz hát fel, hogy azt egy angol háziasszony elképzelni se tudja." Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik, de figyelemre méltó az idézett angol utazó azon gondolata is, mely szerint: "akárcsak mi odahaza, a magyarok is a rossz külhoni divatokat követik s elhanyagolják atyáink pompás, egészséges életét".
A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és elkeverve világos rántást készítünk. Belekeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymát és az összevágott kapor felét. Kissé átpirítjuk és azonnal felengedjük 1 liter hideg vízzel. Habverővel elkeverjük és felforraljuk. Sóval és kevés pirospaprikával ízesítjük. Amikor a leves felforrt, már csak mérsékelt tűzön főzzük 15-20 percig. Ekkor hozzáöntjük a simára kevert tejfölt, a fürjtojásokat, és citromlével vagy ecettel enyhén savanykásra ízesítjük, és még 2 percig főzzük, hogy a tojás kocsonyásodjon, de a sárgája kissé folyós maradjon. Ezután még egy kevés friss, összevágott kaprot keverünk bele. Ezt a levest jól lehűtve is fogyasztották a nyári nagy melegben - ehhez azonban nem tettek bele tojást. Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 8 dkg rizs, 1 db tojás a töltelékhez, 1 db citrom, 8 db zöldpaprika, 2 dl tejföl, 6 dkg liszt, 1 db tojássárgája a mártáshoz, 1 dl tejszín, tárkonylevél, só. A sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk a félig párolt rizst, és a tojást.
Sóval, törött borssal ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Egy edényben 1-2
liter vizet forralunk, kevés reszelt citromhéjat, szűrt citromlevet,
apróra összevágott friss tárkonyt teszünk bele és megsózzuk. Az
elkészített hústölteléket a megmosott, kicsumázott zöldpaprikákba töltjük,
majd a paprikákat egy-két helyen villával megszurkáljuk és a tárkonyos
lébe téve, mérsékelt tűzön puhára főzzük. Ekkor a paprikákat szűrőkanállal
a mártásból kiemeljük. Tejfölből és lisztből habarást készítünk és szűrőn
keresztül, állandó keverés közben a mártásba öntjük és 4-5 percig
forraljuk. A mártást a tűzről levesszük és folyamatosan keverve
hozzáöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínt. A töltött paprikákat
tálra rendezzük, a tárkonyos mártással leöntjük és megszórjuk vágott,
friss tárkonnyal. Elkészítési idő: 70 perc
A feldarabolt, jól megmosott csirkét megsózzuk, kb. 15-20 percet állni
hagyjuk, hogy a só jól és egyenletesen felszívódjon. Egy megfelelő
nagyságú edénybe beletesszük a fele mennyiségű csirkét, megszórjuk
citromfűvel és ráöntjük a sűrű tejföl felét. Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók: 4 db fejes saláta, 5 cl ecet, 15 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só. A salátákat gondosan megmossuk, lecsurgatjuk és négyfelé vágjuk.
Lábasba 1 liter ecetes vizet öntünk, megsózzuk és felforraljuk. Amikor a
víz felforrt, beletesszük a salátákat, félrehúzzuk a tűzről és letakarva 2
percig állni hagyjuk. Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj. A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi
mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva
felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a
felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és
sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk és
a tésztát alaposan kidolgozzuk. Elkészítési idő: 70 perc
Valódi
Magyar Szakácskönyv Élő Erdély A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban: http://origo.hu/csalad/receptek/20010727erdelyben.html |
![]() |