Egres Egres 1. Hozzávalók: 1 kg egres 1.5 - 2 dl víz, és 50-75 dkg cukor. Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk, a szirupban felfőzzük, és kiszedve üvegekbe rakjuk, a szirupot tovább főzve sűrűbbé tesszük, és hidegen a gyümölcsre öntjük. (Abban az esetben, ha a gyümölcsnek sok leve volna, a szirupot naponta 3 ízben felfőzzük, és a gyümölcsre hidegen öntjük.) Minden cukrozott gyümölcsöt hidegen teszünk üvegbe, s csak másnap kötözzük be, ha bebőrösödött. Egres 2. Elkészítése: A még nem teljesen érett, kemény bogyókat jól megmossuk, szárát és a virágmaradványt lecsípjük, és a bogyókat üvegekbe rakjuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi a gyümölcsöt ellepi, a tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és 15-20 percig lassan gőzöljük. (Ha a víz, erősen forr, az egresbogyók felrepednek.) Egresbor 1. Elkészítése: 3 kg. megmosott egrest összezúzunk, 20 dkg. cukrot adunk hozzá és annyi forró vizet, hogy jól ellepje. 30 percig kb. 80 C fokon tartjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a fajélesztőt, és lefedve 2 napig előerjesztjük. Kétszer kipréseljük, és a nyert musthoz hozzáadunk 1 l. vizet, melyben 75 dkg. cukrot oldunk fel. Demizsonban erjesztjük, majd óvatosan átfejtjük, ha zavaros egy-két napot várunk, újból lefejtjük és palackozzuk. További egres-borok a "Gyümölcsborok" c. fejezetben Egres cukor nélkül Elkészítése: A még nem teljesen érett, kemény bogyókat jól megmossuk, szárát és a virágmaradványt lecsípjük, a bogyókat üvegekbe rakjuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi a gyümölcsöt ellepi, a tetejére 1 kk. szalicilt szórunk, lekötjük, és 15-20 percig lassan gőzöljük. (Ha a víz, erősen forr, a bogyók felrepednek.) Egres cukor nélkül, levesnek, mártásnak Elkészítése: A szép nagy szemű, de még kemény egrest mossuk meg, szárát és viráglevélkéjét csípjük le, és tegyük kiforrázott üvegekbe. Az üvegeket kössük le légmentesen, és 15 percig gőzöljük. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni. Egresdzsem 1. Hozzávalók: 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egres, 50 dkg kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja. Egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan megtisztítjuk, folyó csapvíz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyag tálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórjuk a cukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben 12 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzátesszük a fűszereket, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni. A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölő-fazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére. Megjegyzés: Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható. Reggelire vajaskenyérre, vagy péksüteményre kenve, sütemények töltésére. Egresdzsem 2. Elkészítése: Gondosan megtisztítunk 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egrest, folyó csapvízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyagtálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórunk 50 dkg kristálycukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőben 12 órán át, állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzáteszünk 3 szem szegfűszeget, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héját, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük. Csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni! A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölőfazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére. Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható. Reggelire vajaskenyérre vagy péksüteményre kenve, sütemények töltésére. Egresdzsem mézzel Elkészítése: Mosás után a kemény húsú, nem túl érett egres (népies nevén: köszméte) szárát és bibéjét ollóval távolítsuk el. Utána helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm. átmérőjű, lyukakkal ellátott tárcsát, és az újból megmosott gyümölcsöt hajtsuk át rajta. A gyümölcskocsonyát tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, adjunk hozzá kilogrammonként 8 dg megmosott mazsolát, és a Meggydzsemnél leírt módon 10 percig főzzük. Végül keverjünk bele kilogrammonként 0,2 dl citromlevet, és literenként 30 dg mézzel édesítsük. A mazsolával készített egresdzsem abban különbözik a hagyományos változattól, hogy különleges, muskotályos íze van. Megjegyzés: A köszmétekedvelők örömére már nem csak fehér, hanem eredendően vörös, sőt sárga és zöld színű egres is létezik. Ugyanígy készül a Jostadzsem, de ebbe ne tegyünk mazsolát. Miután az egres és a fekete ribiszke keresztezésével előállított josta apróbb szemű, ezért a ledarálásához 6 milliméteres tárcsát használjunk. Egres dzsem whiskyvel Elkészítés: 25 perc Nehézség: 1 Alapadag: 1 kg egres, 1 kg befőző cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl whisky. Elkészítése: Az egrest mosás után pépesítjük. A cukrokkal együtt lábosba tesszük, felforraljuk és állandó kevergetés közben 4-5 percen át, főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a whiskyt, és azonnal üvegekbe töltjük. Celofánnal lekötözzük, és száraz dunsztba tesszük. Megjegyzés: Az üvegeket 1 réteg celofánnal lekötjük, a celofánra tartósítószert hintünk, majd még egy réteg celofán kerül rá. Ezt a módszert már 2 éve alkalmazom, de soha semmi nem romlott meg! Egres, mártásnak és levesnek Elkészítése: A szép nagy szemű, de még kemény egrest mossuk meg, szárát és viráglevélkéjét csípjük le, és tegyük kiforrázott üvegekbe. Az üvegeket kössük le légmentesen, és 15 percig gőzöljük. Az üvegeket a vízben hagyjuk kihűlni. Egres-őszibarack lekvár Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1,15 kg cukor, 1 csomag zseléfix. Előkészítése: Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagvazzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük. Elkészítése: A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk. Egressajt Hozzávalók: Egészen érett, vörös színű egres tetszés szerinti mennyiségben, az áttört gyümölcspép minden literjéhez: 50 dkg kristálycukor. Különlegesség. Időigényes. Elkészítése: Az egrest megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk és lecsöpögtetjük. Még jobb, ha tiszta, vasalt konyharuhán le is szárítjuk. A sütőt közepes hőfokra előmelegítjük. Tűzálló tálba szórjuk a gyümölcsöt, és egészen puhára sütjük. Ezután hagyjuk kissé kihűlni, majd szitán áttörjük, hogy a magjai ne kerülhessenek bele. Az így keletkezett pépet lemérjük. Ép zománcú edénybe töltjük, és rászórjuk a megfelelő mennyiségű kristálycukrot. Kevergetve legalább 30 percig főzzük. Egyetlen percre sem szabad magára hagyni, mert igen gyorsan leég! Apró formákat készítünk elő, amelyeket alufóliával kibélelünk. A még forró egrespépet beletöltjük, a formákat tepsibe állítjuk, majd a langyos, nyitott ajtajú sütőbe tolva addig szárítjuk, amíg annyira meg nem szilárdul, hogy a formából kivéve egyben marad. Zsírpapírra vagy alufóliára borítjuk, és az alját is kiszárítjuk. Folpack fóliába csomagoljuk, és száraz helyen, papírdobozban tartjuk. Megjegyzés: Nagyon finom és dekoratív csemege, amellyel különféle süteményeket díszíthetünk, de magában is fogyaszthatjuk. Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak nem ajánlott! Egresszörp 1. Hozzávalók: 1 kg egres, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor Elkészítése: A megtisztított egrest megmosom, lecsöpögtetem, majd lábosba teszem. Befedem és saját levében, kis lángon puhára párolom. Ezután rácsavarom a citromlevet és rászórom a reszelt citromhéjat. Épp csak egyet forralok rajta, és ha kihűlt, turmixgépbe öntöm. Pépesre keverem, majd nagyon finom szűrőn lecsöpögtetem. Az így kapott gyümölcslevet ízlés szerinti cukormennyiséggel elkeverem, és szörpös üvegbe öntöm. A hűtőszekrényben, jól ledugaszolva, két hétig biztonságosan eltartható. Jéghidegre hűtött szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztható, a nyári melegben rendkívül üdítő kellemesen savanykás íze miatt. Egresszörp 2. Elkészítése: A teljesen érett egresbogyókat megmossuk, két végüket lecsípjük, tálba tesszük, és egy kisebb tiszta fedővel megnyomkodjuk, hogy a szemek összetörjenek. A gyümölccsel azonos súlyú cukrot szórunk rá, elkeverjük, és fedő alatt, hűvös helyen egy napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Másnap az egészet átszűrjük, de nem nyomkodjuk, a cukros egreslét üvegekbe töltjük, lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük. A szűrésnél visszamaradt sűrűjéből ízt főzhetünk. Egresszörp 3. Elkészítése: A még nem egészen érett egrest vízben egészen szétfőzzük. (2 l gyümölcshöz 1 l vizet tegyünk.) Leszűrjük, levét lecsorgatjuk és 3 1 léhez 2 kg cukrot adva, 1/4 óráig főzzük. Habját leszedve üvegekbe töltjük. Palackos egres Elkészítése: A megmosott, még alig érett egrest tiszta ruhával ledörzsöljük, alaposan kimosott és rummal kiöblített lehetőleg zöld színű palackokba töltjük. Légmentesen lezárjuk, és a pincében, homokba fektetve tartjuk. Így egész télen frissen marad.