Kajszibarack Gőzölt kajszi-lekvár Elkészítés: 90 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 2 kg jó érett kajszibarack, 1,5 kg porcukor. Elkészítése: A gyümölcsöt nagyon gondosan, többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és kimagozom. Ledarálom, majd a porcukorral addig keverem, amíg az, teljesen elolvad benne. Mire a cukor elolvad, addigra levet is enged. Kisebb üvegekbe töltöm, légmentesen lekötöm és nedves gőzben, forrástól számított 20 percig gőzölöm. A fazékban hagyom kihűlni. Kajszibarack befőtt 1. Elkészítése: Félig érett barackokat vékonyan meg kell hámozni és kettőbe vágva, a magvát ki kell vetni, vaslapátra szenet kell tenni, a szénre kénkő virágot hinteni; a megtisztított barackot egy rostába kell tenni, és a kénkő füstjének fölébe kell tartani, 5-6 percig. Ez nehéz művelet, mert az embert, a ki a rostát a füst felébe tartja, a kén igen fojtogatja. A fejét, és az ajkat be kell tehát takarni, és a lélegzetet vissza kell fojtani. Ezután a barackot langyos meleg bő vízben kell lemosni és azután csinosan, rendben, üvegbe kell rakni. Ha tele lett az üveg, meg kell jól rázni, hogy lehetőleg sokat tehessünk bele, mert nem néz jól ki a befőtt, ha félig üres az üveg. Lábasba tegyünk vizet s ebbe egy kiló cukrot; főzzük ezt fel s mihelyt forró lett a cukros víz, azonnal öntsük a barackokra. Az üvegek száját kössük be szorosan és erősítsük meg vékony zsineggel. Tegyük kifőzni gyenge meleg vízbe, ruha közé betakargatva, de ügyeljünk, hogy csak annyi ideig főzzük, amíg a barackos üvegek nyaka forró lesz. Ekkor az edényt el kell venni a tűztől, és letakarva levében kell meghűlni hagyni. Végül tegyük el állandó helyére. Kajszibarack befőtt 2. Elkészítése: A kajszibarackot kimagvazzuk, meszes vízbe rakjuk és utána jól megmosva, minden kg-ra 1 kg cukrot és 4 dl vizet számítva, szirupot készítünk, amelyet ha felforrt, lehabozzuk, és a gyümölcsöt beletéve, néhány pillanatig együtt forraljuk. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk. Kajszibarack cukorban 1. Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 1, 5 kg kajszi, 75 dkg cukor, 7,5 dl víz. Elkészítése: A barackot megmosom, kimagozom. A cukrot a vízzel felforralom, majd a fél barackokat beletéve, puhára főzöm. A gyümölcsöt lyukas kanállal kiszedem és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakom. A visszamaradt szirupot sűrűre főzöm, és ráöntöm a gyümölcsre. Megvárom, amíg kihűl, ezután szorosan lekötöm, és nedves gőzben, 20 percig gőzölöm. A vízben hagyom kihűlni, csak ezután teszem a hűvös kamrába. Sokáig eláll. Kajszibarack cukorban 2. Hozzávalók: 1 kg barack, 60 dkg cukor, 1 dl rum, vagy konyak A gyümölcsöt meghámozzuk, kettévágjuk és kimagvaljuk. Lazán edénybe rakjuk, a cukorból, annyi vízzel, amennyit felvesz, szirupot főzünk, és forrón a barackokra töltjük. Másnapig letakarva állni hagyjuk, óvatosan leszűrjük, a levét szálasodásig főzzük, majd belerakjuk a gyümölcsöt, és gyengén felforraljuk. Üvegekbe rakjuk, lekötjük, és a végleges helyére állítjuk. Kajszibarack dzsem 1. Elkészítése: 2 kg érett kajszibarackot mossunk meg, és csöpögtessük le. Forraljunk vizet, majd a gyümölcsöt apránként, egyszerre csak 8-10 szemet téve a szűrőbe, merítsük a lobogva forró vízbe. Könnyen hámozhatjuk meg a barackot, ha még forrón lehúzzuk a héját. A gyümölcsöket vágjuk félbe, magozzuk ki, rakjuk mély tálba. 2 kg kristálycukrot elosztva, soronként hintsük meg 1-1 adaggal. Ha kihűlt, fedjük le. Tároljuk lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában). Másnap öntsük befőzőlábosba a levével együtt. adjunk hozzá 6 szem, csonthéjától megfosztott, nem keserű barackmagot. Folyton keverve forraljuk fel. 20 percnyi főzés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd töltsük üvegekbe. A dzsem tetején osszunk el összesen 0.5 dl barackpálinkát. Gondosan, légmentesen kössük le az üvegeket. Gőzölőfazékban, lassan forrósítsuk fel. A víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. Az üvegeket a fazékban kihűtve, letörölve állítsuk lehetőleg sötét helyre. Kajszibarack dzsem 2. Elkészítés: 90 perc + 12 óra Nehézség: 1 Hozzávalók: 1 kg gyümölcs, 50-60 deka cukor Elkészítése: A szép kemény, de érett barackot felibe vágjuk, magját eltávolítjuk. Cukorral porcelántálba rétegesen lerakjuk, fehér papírt teszünk a tetejére, és hűvös helyen 12 órát állni hagyjuk. Másnap gyorsan felforraljuk, és a forrástól számítva 20 percig állandóan kevergetve főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk, és szárazgőzben tartjuk kihűlésig. Kajszibarackdzsem 3. Hozzávalók: 2 kg érett kajszibarack, 1 kg kristálycukor, 0,5 dl barackpálinka, 6 szem, nem keserű barackmag. Kissé munkaigényes. Elkészítése: A kajszibarackot megmossuk, lecsöpögtetjük. Vizet forralunk, majd apránként, egyszerre csak 8-10 szemet szűrővel a lobogva forró vízbe merítünk, hogy könnyen meghámozhassuk. A még forró barackok héját lehúzzuk, majd a kimagozott, fél gyümölcsszemeket mély tálba rakjuk, soronként meghintjük a cukorral, és ha kihűlt, lefedjük. Másnapig, lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában) tároljuk. Ezután befőzőlábosba öntjük a levével együtt, hozzáadjuk a csonthéjától megfosztott barackmagot, és folytonosan kevergetve felforraljuk. 20 percnyi főzés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd üvegekbe töltjük. A barackpálinkát elosztjuk a dzsem tetején, végül gondosan, légmentesen lekötjük. Gőzölőfazékba tesszük, és lassan felforrósítjuk. A víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. (Ha az üvegbe töltött kajszidzsem tetejére késhegynyi nátrium-benzoikumot szórunk, nem szükséges a nedves gőzölés.) Az edényben hagyjuk kihűlni, majd letörölgetve végleges, lehetőleg sötét helyére állítjuk. Megjegyzés: Készíthetjük nyersen is. Ilyenkor a gyümölcs és a cukor aránya egyenlő legyen. A kimagozott, meghámozott, darabokra vágott barackot porcukorral hintjük meg, és egy éjszakán át, hagyjuk állni. Másnap addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Tartósítószert szórunk az üvegekbe töltött gyümölcs tetejére, és lekötjük. Csak sötét, hűvös helyen áll el. Felbontás után hűtőszekrényben ajánlatos tárolni. Kajszibarackdzsem 4. Hozzávalók: 1 kg barack, 55 dkg cukor, 15 db feltört barackmag bele. A barackokat forró vízben kifőzzük, lecsurgatjuk, majd meghámozzuk, és cukorral rétegezve befőző-edénybe rakjuk. Letakarjuk, és másnapig hűvös helyre tesszük. Másnap felforraljuk, és 20-25 percig főzzük. Langyosan töltjük az üvegekbe, és 20-30 percig gőzöljük. A maggal legyünk óvatosak, nehogy keserű magokat főzzünk bele! Kajszibarack ecettel Elkészítése: Egy kiló cukorba öntsünk fél liter vizet, félannyi jó borecetet, kevés szegfűszeget és fahéjat. Ha mindez jól fő, tegyünk bele annyi magvas kajszin - barackot héjától megtisztítva a mennyit csak ellep a cukros lé. Kevés ideig főzzük, kavarva, hogy minden gyümölcs egyenlően felmelegedjék. Ekkor vegyük le a tűzről, s befedve hagyjuk másnapig. Másnap rakjuk a barackokat nagy üvegekbe; a levét - mielőtt reá öntenénk, - sűrítsük meg jól, azután kössük be s tegyük főni vízben. Ha kihűlt, rakjuk kamarába. Kajszibarack kompót 1. Hozzávalók: 1 kg barack, 30 dkg cukor, 1 dl víz. Elkészítése: A félérett kajszibarackot kimagvazzuk, meghámozzuk, gyenge szeszes vízbe rakjuk. 1 kg cukorhoz 1 dl vizet számolva szirupot készítünk, melegen a gyümölcsre öntjük, uborkásüvegekbe rakjuk, 1 kg gyümölcsre 30 dkg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk. Kajszibarack kompót 2. Hozzávalók: 5 kg kajszibarack, 1 kg cukor, 1 kávéskanál szalicil. Elkészítése: A barackot szárától óvatosan megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, uborkásüvegekbe rakjuk, 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk. Kajszibarack nyersen Elkészítés: 90 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben kemény, nem túl érett kajszi, kevés cukor, ecet, literes üvegenként késhegynyi benzoesavas nátrium. Elkészítése: A kajszikat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Annyi kellemesen savanykás levet keverek vízzel és ecettel, amennyi a belerakott gyümölcsöt ellepi, és 30 percig áztatom benne. Ezután leszűröm, és újabb tiszta, ecetes vízbe rakom a gyümölcsöt. A műveletet még egyszer (vagyis összesen háromszor) megismétlem, végül szűrőbe téve alaposan lecsöpögtetem. Minden egyes fél barackot kristálycukorban megforgatok és azonnal kiforrázott, tiszta üvegekbe rakom. Tetejére késhegynyi tartósítót szórok és azonnal, légmentesen lekötöm. Hűvös helyen tárolom. Ha az üveget felbontom, vagy elhasználom egyszerre a tartalmát, vagy a hűtőszekrényben néhány napig tárolhatom csak, mert ha levegőt kap, hamar romlik. Kajszibarack-öntet télire Felfújtakhoz, pudingokhoz. Hozzávalók: 1 kg barack, 50 dkg porcukor, 1-1 késhegynyi szalicil. Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagvaljuk és áttörjük. Összekeverjük a cukorral, egészen addig, míg egynemű masszát nem kapunk. Kisebb üvegekbe töltjük, tetejére tartósítót teszünk, az üvegeket lezárjuk, és kb. 40 percig gőzöljük. Ott is hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyre tesszük Kajsziíz A nyersanyag teljesen érett, egészséges gyümölcs legyen. Elkészítése: Mosás, hámozás után félbevágjuk, kimagozzuk. 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot számítunk, ezeket rétegezve egy nagy lábosba rakjuk, és legalább 3-4 órán át, hagyjuk állni. Ezután összekeverjük és felforraljuk, a forrástól számított 8-10 percig rotyogtatjuk. A lekvárt az előre elkészített üvegekbe töltjük. Nyers kajszibarackdzsem Elkészítése: 2 kg érett kajszibarackot mossunk meg, és csöpögtessük le. Forraljunk vizet, majd a gyümölcsöt apránként, egyszerre csak 8-10 szemet téve a szűrőbe, merítsük a lobogva forró vízbe. Könnyen hámozhatjuk meg a barackot, ha még forrón lehúzzuk a héját. A gyümölcsöket vágjuk félbe, magozzuk ki, rakjuk mély tálba. 2 kg porcukrot elosztva, soronként hintsük meg 1-1 adaggal. Ha kihűlt, fedjük le. Egy éjszakán át, hagyjuk állni, lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában). Másnap adjunk hozzá 6 szem, csonthéjától megfosztott, nem keserű, összezúzott barackmagot. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Töltsük üvegekbe, majd a dzsemre üvegenként szórjunk 1-1 kk. nátrium-benzoikumot, és osszunk el rajta összesen 0.5 dl barackpálinkát. Gondosan, légmentesen kössük le az üvegeket és rakjuk végleges helyükre. Csak sötét, hűvös helyen áll el. Felbontás után hűtőszekrényben ajánlatos tárolni. Őszibarack Megjegyzés: Ugyanígy lehet eltenni a franciabarackot is. Baracksajt Hozzávalók: 2 kg érett sárga- vagy őszibarack tisztítva, 1.2 kg cukor, néhány szem dió vagy mandula durvára törve, liszt Elkészítése: A barackot megtisztítom, kettéválasztom, kimagozom, és hibátlan zománcú edénybe rakom. Az edényt vízgőzbe állítom, és a gyümölcsöt puhára főzöm, majd szitán áttöröm. Minden kiló gyümölcshöz 60 deka cukrot keverek, néhány szem darabos diót vagy mandulát is adok, és vízgőzben tovább főzöm, amíg a kanáltól elválik Kilisztezett, lapos edénybe öntöm, s ha megdermed, kiborítom. Szellős, száraz helyen szikkasztom néhány napig, majd papírdobozba rakom, és fogyasztásig hűvös, száraz helyen tartom. Cukrozott őszibarack Hozzávalók: majdnem érett, nagyon jó minőségű, magvaváló őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben, ecet a gyümölcs áztatásához, a gyümölcs súlyával azonos mennyiségű kristálycukor, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Nagyon egyszerűen elkészíthető. Elkészítése: Egy jó nagy tálba annyi ecetet és vizet öntünk, hogy megkóstolva erősen savanyúnak érezzük. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagvaljuk, és gerezdekre vágva azonnal az ecetes vízbe tesszük, hogy a gyümölcshús ne barnuljon meg. 10-15 percig hagyjuk ázni, majd szitán lecsöpögtetjük, és literes üvegekbe tesszük, soronként vastagon beszórva kristálycukorral. A tetejére legalább egy ujjnyi cukrot szórunk, végül meghintjük késhegynyi nátrium-benzoikummal, és azonnal lekötjük. Megjegyzés: Néhány hét múlva a cukor felolvad benne, levet enged, amely finom szörp, a gyümölcs pedig majdnem olyan, mint a friss. Ecetes őszibarack 1. Elkészítése: A teljesen hibátlan, ép, kemény barackokat szárazon megtörölgetjük, hogy bolyhait leszedjük, és lábosba egymás mellé rakjuk. Egy l gyenge borecethez, vagy megfelelően hígított ecethez 30 dkg cukrot veszünk, és egy darabka fahéjjal felforraljuk, majd forrón a gyümölcsre öntjük, hogy teljesen ellepje. Letakarjuk, és néhány napig hűvös helyen tartjuk. Ekkor az ecetet leszűrjük, újra felforraljuk, és ismét ráöntjük a barackra. Ha kihűlt, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, levét ráöntjük, a tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot szórunk. Lekötjük, és hűvös helyre rakjuk. Ecetes őszibarack 2. Elkészítése: Az érett, de még kemény őszibarackokat szárazon megtörölgetjük, és mindegyikbe néhány szem szegfűszeget szúrunk. Tálba szorosan egymás mellé rakjuk a gyümölcsöt, és annyi fonó ecetes lével öntjük le, amennyi ellepi. Ehhez minden liter 10%-os ecethez 500 g cukrot veszünk, és egy kevés gyömbérrel meg fahéjjal felforraljuk. A sziruppal leforrázott gyümölcsöt kendővel letakarjuk, és 10 napig állni hagyjuk. Ezután a levet leszűrjük, ismét jól felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Ha kihűlt, a barackokat üvegekbe rakjuk, ráöntjük a szirupot és lekötjük. Egres-őszibarack lekvár Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1, 15 kg cukor, 1 csomag zseléfix. Előkészítése: Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagvazzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük. Elkészítése: A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk. Őszbarack alkoholban Elkészítése: Széles szájú üveg aljára szórjunk egyujjnyi cukrot. Erre rakjuk soronként a hámozott, citromos vízbe rakott, majd lecsurgatott fél őszibarackokat, cukrot hintünk rá, majd így rétegezzük, amíg az üveg megtelik. A felső réteg cukor legyen. Minden réteget öntözzünk meg 1-2 evőkanál 96%-os tiszta alkohollal, és az üveget azonnal lekötve tegyük a kamrába. Az ilyen módon való eltevéshez a kissé érettebb, leveses barackot is felhasználhatjuk, az alkoholtól úgyis megkeményszik. Őszibarackbefőtt 1. Elkészítése: 3 kg félig érett, szép, nagyszemű, magvaváló őszibarackot megmosunk, majd szűrőkanállal egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, hogy a héját könnyen lehúzhassuk. A hámozott, félbevágott, kimagvalt gyümölcsöt befőzőlábosba téve, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hozzáadunk 2 citrom kifacsart levét, és 15-20 percig állni hagyjuk. Ezután a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, és szorosan üvegekbe rakjuk. A visszamaradt lébe beleszórunk 1. 2 kg kristálycukrot, 4 szem szegfűszeget, és felforraljuk. Állandóan keverjük, és a tetején képződő habot folyamatosan leszedjük. Ha már nincs hab a szirupon, lehúzzuk a tűzről, és azonnal rátöltjük a gyümölcsre úgy, hogy csak az üveg háromnegyedéig érjen. Végül szorosan lekötjük, és rögtön gőzölőfazékba tesszük. A szirup gyöngyözésétől számított 25 percig gyengén forraljuk. Száraz gőzben hagyjuk 24 órán át, majd végleges helyére tesszük. Lehet kevesebb cukorral is készíteni, akkor azonban üvegenként tegyünk bele 1 kk. nátrium-benzoikumot, mert könnyen romlik. Őszibarackbefőtt 2. Elkészítése: A nem egészen érett barackot meghámozzuk, félbevágjuk, és citromos vízbe tesszük. Ebben a citromos vízben egy kissé átfőzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A lehűtött barackot leszűrjük, és üvegbe rakjuk, hideg cukorszörpöt öntünk rá, lekötözzük, majd 8-10 percig gőzöljük. A cukorszörp elkészítése 1 liter vízbe 50 dkg cukrot tesszünk. Őszibarackbefőtt 3. Elkészítés: 90 perc Nehézség: 1 Elkészítése: A barackokat meghámozzuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. A lehámozott héjat, és a kisebb darabokat félretesszük lekvárnak. A hibás részeket kivágjuk. A barackdarabokat citromsavas vízbe (1 l víz + 1 dkg citromsav) rakjuk. Egy kiló cukorból és másfél liter vízből szirupot főzünk, majd a barackdarabokat egy szűrőben a szirupba rakjuk és kifőzzük. Azonnal az üvegekbe rakjuk, a kifőzött darabokat (egyszerre 2-3 üvegnyit készítsünk csak!), majd a szirupot újra felforraljuk, és a gyümölcsre forrázzuk. A már többször említett módon zárjuk le az üvegeket és tegyük száraz dunsztba. Őszibarackbefőtt 4. Elkészítés: 65-70 perc Hozzávalók: 1 kg duráncai barack, 40 dkg cukor, 4 dl víz, 1 gr szalicil. Elkészítése: A barackot meghámozzuk kimagvaljuk, feldaraboljuk, és bő vízben megmossuk. Majd üvegekbe rakjuk. A megfőtt szirupot ráöntjük, hozzáadjuk a tartósítót, az üvegeket lezárjuk, és 40 percig gőzöljük. Őszibarackbefőtt egyszerűen Elkészítés: 60-70 perc Nehézség: 1 Elkészítése: A gyümölcsöket meghámozzuk és kimagozzuk. (Ehhez az eltevéshez fél literes üvegeket használjunk!) Az üvegek aljára tegyünk 2 púpozott evőkanál cukrot, rakjuk rá a gyümölcsdarabokat, a tetejére 2 csapott evőkanál cukor kerül. Az üvegeket már előzőleg felforralt és kihűtött vízzel felső karimáig töltjük, és légmentesen lezárjuk. Gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számított 20-25 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni. Őszibarackbefőtt - gőzölés nélkül Elkészítése: Egy kiló cukorból másfél liter vízzel szirupot főzünk, és két mokkáskanálnyi szalicilt adunk hozzá. Az őszibarackokat meg hámozzuk, félbevágjuk, magjukat kiemeljük, és a szirupban - akár a tésztát - kifőzzük. A szirupból a gyümölcsöt egyenként kötőtűvel szedjük ki és rakjuk üvegekbe. A szirupot még egyszer felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Csak másnap kötjük le. Őszibarack cukorban 1. Elkészítése: Az érett, nem túl puha, magvaváló barackot fövő vízzel leforrázva lehéjazzuk, félbevágva kimagozzuk. 1 kg barackhoz 50 dkg cukorból, 2.5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Ha forr, 1 sor barackot teszünk az edénybe. Ha felfőtt a barack, szűrővel kiszedve üvegekbe rakjuk. Ha a gyümölcs fele kész, a sziruphoz adunk 50 dkg cukrot. Tovább főzzük a barackot. Ha már üvegben van, a szirupba darabka vaníliát téve, sűrűre főzzük. 1 kk. szalicilt belekeverve, forrón a barackra öntjük. Lekötve száraz gőzbe tesszük, vagy 10 percig gőzöljük. Őszibarack cukorban 2. Hozzávalók: 5 kg barack, 3 kg cukor, kilónként 1/2 liter víz, 2-3 barackmag. Elkészítése: A félérett barackot meghámozzuk, kettévágjuk, kimagvaljuk, és forró vízben, kis ideig főzzük. Lecsöpögtetjük és megmérjük, a cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd a szirupban addig főzzük a gyümölcsöt, míg meg nem puhul. A barackmagokat beletesszük, és másnapig pihentetjük. Másnap leszűrjük, a szirupot felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük. A negyedik alkalommal a forró szirupba tesszük a gyümölcsöt, egyet forralunk rajta, majd üvegekbe szedjük. Vigyázzunk, hogy a lé ellepje a gyümölcsöt. Rumba mártott celofánnal kössük le az üvegeket. Őszibarack dulcsáca Elkészítése: A nem túlságosan érett őszibarackot megszurkáljuk egy hegyes fadarabbal. Langyos vízbe helyezzük a barackot, és felfőzzük. Kiszedjük a gyümölcsöt a vízből, és szitára tesszük. Tíz perc múlva a barackokat meghámozzuk. A barackot és a vizet is eltesszük hűvös helyre - például a pincébe - másnapig. Másnap a gyümölcsöt ugyanabban a vízben ismét megfőzzük, majd megint szitára helyezzük. Miután a víz lecsorgott róluk, a barackokat megmérjük. Fél kiló barackhoz egy kiló cukor kell és egyharmad liter lé abból, amelyben a barackokat főztük. A cukorból és a léből szirupot főzünk, eltávolítjuk róla a habot, és levesszük a tűzről. A barackokat behelyezzük a forró szirupba, és benne hagyjuk, amíg az egész kihűl. A gyümölcsöt és a szirupot külön-külön eltesszük hűvös helyre másnapig. Másnap ismét betesszük a barackot a szirupba, s addig főzzük, amíg a szirup megsűrűsödik. Az így elkészült dulcsácát levesszük a tűzről, üvegekbe tesszük és lekötjük. Őszibarack dzsem 1. Elkészítés: 120 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 1 kg. őszibarack, 50-60 dkg cukor Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk, tésztaszűrőben rövid időre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk. Kimagozzuk. A cukrot a gyümölcsre szórjuk, és állni hagyjuk. Ha sok a leve, leöntjük - ez jóízű szörp. Ha nem nagyon leves a gyümölcs, akkor a levével együtt főzzük állandó keverés mellett, amíg kocsonyás nem lesz. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ha sűrűbb dzsemet akarunk, akkor csak másnap zárjuk le, amikor kihűlt, és a teteje bebőrösödött. Őszibarack dzsem 2. Elkészítés: 90 perc + 12 óra Nehézség: 1 Elkészítése: Egy nagy edényben hámozott őszibarackot /kb. 3 kg. / összekeverem kb. 1, 5 kg kristálycukorral /ez ízlés szerinti mennyiség, de függ a gyümölcs édességétől is / és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap felforralom, néha megkeverem, amikor már elég puha, merülő turmix segítségével összekeverem. Egy tányérra kicsepegtetek belőle, ha gyorsan dermed, már készen van. Gyorsan, azonos méretű üvegekbe töltöm, lekötöm befőző fóliával, sok gumival és mikróban a legnagyobb fokozaton addig hagyom, amíg nem látom, hogy forr. Kiveszem, meghúzom a fóliát, újabb gumit teszek rá, és melegdunsztba rakva hagyom kihűlni. Soha nem használok tartósítószert, évekig frissen eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert akkor már könnyen romlik. Őszibarack dzsem 3. Elkészítése: Fél kiló érett őszi barackot tegyünk ugyanannyi porcukor közé és főzzük, míg jól összesűrűsödik Tegyünk bele pár kanál vörös ál-körmöst *, mert a nélkül az őszibarack rút, és színtelen. Rakjuk üvegbe, kössük be hólyagpapírral és főzzük ki forró vízben, mint más befőttet szokás. Vagyis ugyanúgy készítjük el, mint az őszibarack-ízt (lekvárt), csak az őszibarackot nem törjük át. Őszibarack dzsem 4. Elkészítés: 90 perc + 10-12 óra Nehézség: 1 Hozzávalók: 1 kg érett gyümölcs, 40-50 dkg cukor, egy citrom leve Elkészítése: Apró szemű, kásás, de hibátlan őszibarackokat meghámozunk, felibe vágunk és kimagvazunk. Porcelántálba téve rétegenként cukorral összerakjuk, a citrom levét hozzáadjuk, és 10-12 órát állni hagyjuk. A gyümölcsöt a levével együtt üvegekbe tesszük, tetejére kevés szalicilt téve, gőzölő fazékban 25 percig gőzöljük, és abban is hűtjük ki. Őszibarack dzsem 5. Hozzávalók: 2 kg nagyon érett, de egészséges, ép őszibarack, 60 dkg kristálycukor, 2 citrom leve. Könnyen elkészíthető. Elkészítése: A gyümölcsöt tiszta vízben jól megmossuk. Addig váltjuk rajta a vizet, amíg az, teljesen tiszta nem marad. Ezután szűrőbe teszünk 4-5 barackot, és forrásban lévő vízbe mártjuk egy pillanatra, mert így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott, kimagvalt gyümölcsöt tetszés szerint feldaraboljuk. Azonnal a befőzőlábosba tesszük, és soronként meghintjük kristálycukorral. Lefedve állni hagyjuk egy napig. Másnap tűzre tesszük, a citromlevet ráfacsarjuk, és folytonosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Vigyázat! Hamar leég, nem lehet magára hagyni! Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Megjegyzés: Minél tovább áll a kamrában, annál sötétebbé válik, de aromáját nem veszíti el. Őszibarack dzsem 6. Elkészítése: A megmosott, kiválogatott gyümölcsök közül a puhábbakat kimagozzuk, majd kilónként 1 dl víz hozzáadásával felforraljuk és áttörjük. A keményebb gyümölcsöket meghámozzuk, felezzük és kimagozzuk. Az őszibarack gyorsan barnul, ezért enyhén savas (legjobb a citromsav) vízben kell tartani. Minden kg áttört velőhöz 1 kg felezett, hámozott barackot és 1,5 kg cukrot adunk, majd kb. 10-12 percig főzzük. Akkor jó, ha sűrűn folyó dzsemet kapunk. Ezután üvegekbe töltjük, és hőkezeljük. Őszibarack dzsem 7. Elkészítése: Tiszta vízben jól megmosunk 2 kg nagyon érett, de egészséges, ép őszibarackot. Addig váltjuk rajta a vizet, amíg az teljesen tiszta nem marad. Ezután szűrőbe teszünk 4-5 barackot, és forrásban lévő vízbe mártjuk egy pillanatra, mert így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott, kimagvalt gyümölcsöt tetszés szerint feldaraboljuk. Azonnal befőzőlábosba tesszük. 60 dkg kristálycukrot adagokra osztunk, és soronként meghintjük vele a gyümölcsöt. Lefedve állni hagyjuk 1 napig. Másnap tűzre tesszük, ráfacsarunk 2 citromot. Folyton keverve 15-20 percig főzzük. Vigyázat! Hamar leég, nem lehet magára hagyni! Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Minél tovább áll a kamrában, annál sötétebbé válik, de aromáját megőrzi. Őszibarack dzsem 8. Hozzávalók: 1 kg barack, 60 dkg cukor, kevés víz Elkészítése: A barackot meghámozzuk, kimagvaljuk, áttörjük (turmixoljuk). Eztán lemérjük. Kilónként 60 dkg cukorral és a vízzel szirupot főzünk, ehhez adjuk a barackpépet, és állandóan kevergetve tányérpróbáig főzzük. Forrón szedjük üvegekbe, de csak akkor kössük le, ha a teteje már bebőrösödött. Őszibarack dzsem 9. Yvette módra Elkészítése: Egy nagy edényben hámozott őszibarackot (kb. 3 kg) összekeverem kb. 1, 5 kg kristálycukorral (ez ízlés szerinti mennyiség, de függ a gyümölcs édességétől is) és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap felforralom, néha megkeverem, amikor már elég puha merülő turmix segítségével összekeverem. Egy tányérra kicsepegtetek belőle, ha gyorsan dermed, már készen van. Gyorsan egyforma nagyságú üvegekbe töltöm, lekötöm befőzőfóliával, sok gumival és mikróban a legnagyobb fokozaton addig hagyom, amíg nem látom, hogy forr. Kiveszem, meghúzom a fóliát, újabb gumit teszek rá, és melegdunsztba rakva hagyom kihűlni. Soha nem használok tartósítószert. évekig frissen eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert akkor már könnyen romlik. Őszibarack dzsem, mézzel Elkészítése: Mosás után az Őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 5-6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 15 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás őszibarackfajtákból lehet készíteni. Ezek közül különösen kiemelkedő ízű és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál citromlevet is. Megjegyzés: Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is. A Nektarin-dzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz. Őszibarack egészben Hozzávalók: Ehhez legjobb a duránszki - nem magvaváló - barack. Elkészítése: A barackot meghámozzuk, és azonnal citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljon. Ha az összes gyümölcsöt meghámoztuk, üvegekbe rakjuk, egy kg barackhoz 80 dkg cukrot 4 dl vízzel és egy darabka vaníliával felforralunk, és forrón a barackra öntjük. Másnap a szirupot leöntjük, újból felforraljuk, ismét a barackra öntjük, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és 10 percig gőzöljük. Egy kétliteres üveghez kb. 2-2,5 kg barack kell, 0,5 kg cukor, 5 cl rum és egy késhegynyi benzoesavas nátrium. Őszibarack-, és egyéb gyümölcs lekvár Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1 Elkészítése: Bármilyen gyümölcsből kívánunk lekvárt, ízt készíteni, igyekezzünk azt nyersen jól összezúzni, ezzel lecsökkentjük a főzési időt, így több ásványi anyag és vitamin marad benne. Az összezúzott gyümölcsöt addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri és csak az utolsó 4-5 percben ízesítjük kevés mézzel, amivel még pár percig összeforraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, és dupla celofánnal (a két réteg közé kevés nátriumbenzoátot teszünk) lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Őszibarack-íz 1. Elkészítése: Fél kiló legérettebb őszi barackot szitán áttörve, tegyünk ugyanannyi porcukor közé és főzzük, míg jól összesűrűsödik Tegyünk bele pár kanál vörös ál-körmöst *, mert a nélkül az őszibarack rút, és színtelen. Rakjuk üvegbe, kössük be hólyagpapírral és főzzük ki forró vízben, mint más befőttet szokás. Őszibarack-íz 2. Elkészítése: A kimagozott őszibarackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk. Nagyon finom lesz az őszibarackíz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk. Sokkal gyorsabban halad a főzés, ha először csak a gyümölcsöt tesszük fel főni, és állandó kavarás mellett hagyjuk besűrűsödni. A cukrot csak a végén adjuk hozzá, és éppen csak felfőzzük vele, így csökken az odaégés veszélye is. Megjegyzés: * ál-körmös, vagy más néven alkörmös = fehér vagy piros virágzatú (disz)növény bogyóiból készült, ételek, italok színezésére használt lilás-piros növényi festék, vagyis élelmiszerszínezék.