Egybensült (disznóból) 4 személyre 1 kg karaj vagy comb 1 fej vöröshagyma 10 dkg zsiradék fokhagyma köménymag bors só A húst mosd meg hideg, vagy langyos vízben, törölgesd le, alaposan sózd és borsozd meg, majd hagyd állni legalább egy órát. Akkor tedd egy tágas lábasba és öntsd le nagyon forró zsiradékkal. (Azért, hogy a külső rostokat jól összerántsa.) Majd a húst időnként forgatva minden oldalról egy kicsit süsd meg (amíg meg nem színesedik). Ekkor add hozzá a meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, egy csapott kávéskanálnyi köménymagot, önts alá kevés vizet, és fedő alatt párold puhára. Közben, ha a víz elfőtt, pótold, s a húst néhányszor fordítsd meg. A végén hagyd elpárologni a vizet, csak a zsírja maradjon. (Ha sütőben párolod, akkor jó, ha időnként a saját zsírjával felülről is meglocsolod a húst, hogy ki ne száradjon.) Pelle Józsefné a pecsenyeszaft készítésére a következőt javasolja. Ha a húst, a hagymát és a fokhagymát kivetted, a sütőedényből öntsd ki a tiszta zsír nagyját. A maradékban piríts meg egy kanálka lisztet ugyanannyi paradicsompürével, majd engedd fel egy kis vízzel és forrald össsze. Ezzel a szafttal öntsd körül a forrón tálalt hússzeleteket. Anyám ezzel szemben azt mondja, hogy vétek lisztet használni, bőven elég a paradicsompüré, s azt el kell ismernem, nekem sosem hiányzott szaftjaiból a liszt.