Sárgadinnyedzsem 1. Elkészítés: 60 perc + 24 óra Nehézség: 1 Alapadag: 1 kg dinnyehús, 40 dkg cukor, 1 citrom leve, kb. 2 cm-es rúdvanília. Elkészítése: A dinnyét pépesítjük, befőző edénybe rakjuk, belekeverjük a cukrot, a citromlét, a vaníliát és másnapig hűvös helyrerakjuk. Másnap fölkeverjük, és főzni kezdjük. A forrástól számítva 20-25 percig forraljuk állandó kevergetés közben. (A habját fője el!) Azonnal üvegekbe tesszük, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sárgadinnyedzsem 2. Elkészítése: A hámozott dinnyét a magoktól letisztítva kis kockákra vágjuk. Minden kg dinnyehúshoz számított 40 dkg cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Beletéve a dinnyét, kg-onként 1 felkockázott citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Ha túl híg, a gyümölcsöt szűrővel kiszedjük, a levét sűrűsödésig forraljuk, majd a forrón üvegekbe tett dinnyére öntjük. Lekötve, 15 percig gőzöljük. A szirupba főzhetünk darabka vaníliát is. A gerezdes, kantalup típusú dinnyéből a legjobb. Sárgadinnyedzsem 3. Elkészítése: A félérett, kemény húsú sárgadinnye külső héját lehámozzuk, magját kikaparjuk és először hosszában szeletekre, majd kockákra vágjuk. Erősen ecetes vízben 8-10 percig forraljuk. (Ettől én is féltem először, hogy meg merjem-e tenni, de nyugodtan tegyétek meg, mert nem fog meglágyulni, pontosan ezért kell az ecet.) Fontos, hogy többször váltott hideg vízben azonnal hűtsétek le. Innentől ugyanúgy járunk el, mint más gyümölccsel tesszük. Egy liter vízből, 40 dkg. cukorral szirupot készítünk, kis adagokban felfőzzük a dinnyét, üvegekbe rakjuk, (aki szereti, tehet bele citromkarikát, de mi a nélkül szeretjük) tetejükre szalicilt, vagy befőző port rakunk, rámerjük a forró szirupot, és száraz dunsztba rakjuk. Huszonnégy óránál hosszabb ideig semmilyen befőttet sem hagyjunk a dunsztban, mert utána már csak savanyodik. (Végh Antalné alias Bagoly) Sárgadinnyedzsem citrommal Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer. Elkészítése: A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk. Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük. Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze. Sárgadinnye ecetben Elkészítése: A félérett sárgadinnye külső héját lehámozzuk, a magokat kikotorjuk, a dinnye húsát pedig ujjnyi darabokra vágjuk, és annyi borecetben, amennyi ellepi, néhány óra hosszat állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk, 1 kg dinnyehúshoz 30 dkg cukorból és 2 dl borecetből szirupot főzünk, ebben a dinnyét néhány percig főzzük, hozzákeverünk egy késhegynyi törött borsot, esetleg egy szál zöld kaprot, és másnapig állni hagyjuk. Ekkor a dinnyét üvegbe tesszük, levét felforralva ráöntjük, tetejére egy kevés szalicilt vagy benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Sárgadinnye-héj befőtt Befőttnek csak a legkeményebb és a legvastagabb héjú sárgadinnye jó. Elkészítése: Egy zöldbelű vagy narancssárga belű dinnyének vastag haját tisztítsuk meg külső kérgétől, s vagdaljuk fel szép csinos, hosszúkás darabokba. Egyujjnyi hosszú és egyujjnyi széles darabkák a legcsinosabbak. Egy kiló cukorra csak annyi vizet öntsünk, a mennyit a cukor felszívhat. Ezt a vizes cukrot tegyük a tűzhöz, egy körülbelül két literes porcelánozott vaslábasba. Mikor a cukor elolvad, és forrni kezd, azonnal tegyünk bele egy tányérnyi felvagdalt sárga dinnye-héját. E héjakat kavarjuk fel a cukros lében és fedjük azután be. Hagyjuk így befedve jó tűznél főni félóra hosszáig. Félóra után vegyük el a tűztől, és befedve hagyjuk kihűlni. Másnap szedjük ki szűrő-kanállal a dinnyét a levéből. A dinnye-levet főzzük megint gyors tűznél egész addig, míg sűrű lesz. Ekkor ismét tegyük bele a kiszedett sárgadinnyét, s megint fedjük be, és tegyük félre, hogy kihűljön. Ha újra sok levet eresztene, megint úgy járjunk el vele, mint előbb. Ki kell venni a dinnyét, meg kell sűríteni a levét, és megint bele lökni a dinnyét. Harmadszor már egyenesen az üvegbe kell rakni a dinnyehéjakat, szépen díszesen sorba, és úgy kell az üvegbe forrázni a sűrű cukros levet. Kössük be ezt is azon melegen hólyaggal jó szorosan, és tegyük fazékba ruha közé. A fazekat öntsük félig melegvízzel, azután fedjük be az üvegeket ruhával. Főzzük fel (fél óráig tartó tűzön), aztán vegyük el a fazekat a tűztől, és hagyjuk kihűlni. Végül rakjuk el oda, a hol tartani akarjuk; legjobb hűvös kamrában tartani. Sárgadinnyeíz Elkészítése: A dinnyét ketté- vagy cikkekbe vágva megtisztítjuk kérges héjától, magját kikaparva, húsát nyersen, káposztareszelőn lereszeljük. 1 kg reszelt dinnyéhez 50 dkg cukrot, darabka vaníliát téve, folyton keverve sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltve, tetejére öntsünk 1 kk. rumban oldott csipetnyi tartósítószert (szalicilt vagy nátrium-benzoikumot), kössük le, tegyük száraz gőzbe. Elkészítéséhez a kevésbé édes, nyers fogyasztásra alkalmatlan sárgadinnyét is felhasználhatjuk. Sárgadinnyeíz, héjából Elkészítése: Ezen túl, ne dobjuk el a sárgadinnye héját. Tisztítsuk meg külső kérges részétől, a kemény húsos részét pedig reszeljük le. 1 kg reszelt dinnyehéjhoz vegyünk 50 dkg cukrot; tegyünk hozzá darabka vaníliarúdat és tegyük fel forrni. Folytonos kavarás mellett forraljuk 1 óráig, vagy amíg besűrűsödik. Tegyük üvegekbe; zárjuk le és állítsuk vízgőzbe. Sárgadinnyelikőr Amanda módra Elkészítése: Érett, lehetőleg turkesztáni dinnyét meghámozunk, felszeleteljük. 1 kg dinnyehúst (*) 40 dkg cukorral rétegezve zománcos vagy üveg edénybe teszünk. Így hagyjuk 24 órán át. Leszűrjük, adunk hozzá 5 ek. citromlevet, 4 dl alkoholt ** és 1 l-ig vízzel kiegészítjük. Ledugaszolt üvegben legalább 3 hetet állni hagyjuk, míg letisztul. Átszűrjük és palackozzuk. (* kevés reszelt citromhéjat is tettem bele, **40 %-osat használtam.) (Győrödi Lajos) Sárgadinnyelé Amanda módra Hozzávalók: 1 kg apróbb kockára vágott illatos sárgadinnye, 2 citrom leve, 30-40 dkg cukor. Elkészítése: Összekeverjük egy uborkásüvegben, lekötjük. 3-4 napig napos helyre állítjuk. Ha túl erős a napsütés, akkor vigyük néhány óra után félárnyékba! Nagyobb lyukú gézbe, vagy nagyon-nagyon elmosott tésztaszűrőbe öntjük, lecsepegtetjük. A levet - tartósítószerrel kevert forró vízzel kimosott - palackokba töltjük, nagyon pici tartósítószert teszünk rá (én nem szoktam, de ne szidjatok, ha Nektek így megromlik), lekötjük (mint a paradicsomlevet) és kidunsztoljuk - kb. 15 percig lassan forralva. A vízben hagyjuk kihűlni. Nem tudom, meddig áll el, mert nálunk mindig hamar elfogy, bár többször is megkíséreltem az elrejtését. A pépből - magában, esetleg más gyümölccsel, pl. málnával keverve - dzsemet főzünk. Sárgadinnye naranccsal Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1 Alapadag: 50 dkg sárgadinnye, 75 dkg narancs v. nektarin, 2 citrom, 1 kg befőző cukor, 0,5 dl narancslikőr v. 1 narancsaroma + 0,25 dl alkohol. Elkészítése: A narancsot (nektarin) kimagozzuk, és felaprítjuk, a dinnyét kimagozzuk, a húsát kockára vágjuk, a citromhéjat igen vékony csíkokra vágjuk. A narancsot (nektarint) pépesítjük, főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, felforraljuk és kb. 5 percig főzzük. A kész lekvárt forrón üvegekbe szedjük, az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Sárgadinnye savanyúság Elkészítése: A félérett, kemény húsú sárgadinnyét meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a magokat kikaparva minden szeletbe egy fél szem szegfűszeget szúrunk. A gyümölcsöt zománcozott lábosba rakjuk, és leöntjük gyenge gyümölcs- vagy borecettel. Néhány óra hosszat állni hagyjuk benne, azután ebben az ecetben egyszer felforraljuk. A gyümölcsöt leszűrjük, üvegekbe rakjuk, az ecetet vízzel hígítjuk kb. fele-fele arányban, 1 l lére 50 dkg cukrot, egy kanál sót, 10-15 szem egész borsot veszünk, és néhány percig forraljuk, majd sűrű tüllön vagy vászonruhán átszűrjük, és hidegen öntjük az üvegekbe tett dinnyére. A tetejére egy csipetnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és hűvös, száraz helyre tesszük. Sárgadinnyedzsem mézzel Elkészítése: A kívánt mennyiségű sárgadinnyét mosás után tisztítsuk meg a magjától és a héjától, majd kisebb kockákra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba. Tegyünk bele fél vaníliarúdat, majd teljes lángon állandóan kevergetve a Meggydzsemnél leírt módon főzzük kb. 10 percig, amíg a gyümölcs, levet enged, és szétesik. Végül adjunk hozzá literenként 4 evőkanál citromlevet, és literenként 20 dg mézzel édesítsük. Megjegyzés: Aki túl hígnak találja ezt a dzsemet, tegyen bele kevés agaragart. Sárgadinnyehéj cukorban Elkészítés: 60-70 perc Nehézség: 1 Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a görögdinnyehéj, de csak ropogós, kemény húsú ananászdinnyéből lehet elkészíteni. A szép sárgadinnye héját szeletekre vágjuk, és kimagozzuk. Egy napig meszes vízben áll. Azután egy kg cukorból és 3/4 l vízből készült szirupban egy jó óráig főzzük, akkor egy evőkanál borecetet adunk hozzá, és még 2 óráig főzzük, az utolsó negyedórában karikákra vágott citromot teszünk bele, a szirupot újra felforraljuk, és a dinnyehéjakra öntjük. A szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Sárgadinnyehéj ecettel Elkészítése: Éppen úgy készül, mint a kajszibarack. A dinnyét szép nagyocska, egész cikkekbe vágva főzzük be. Egy kiló cukorba öntsünk fél liter vizet, félannyi jó borecetet, kevés szegfűszeget és fahéjat. Ha mindez jól fő, tegyünk bele annyi sárgadinnyét héjától és magvától megtisztítva, a mennyit csak ellep a cukros lé. Kevés ideig főzzük, kavarva, hogy minden gyümölcs egyenlően felmelegedjék. Ekkor vegyük le a tűzről, s befedve hagyjuk másnapig. Másnap rakjuk a dinnyedarabokat nagy üvegekbe; a levét - mielőtt reá öntenénk, - sűrítsük meg jól, azután kössük be s tegyük főni vízben. Ha kihűlt, rakjuk kamarába. Sárgadinnye-íz Hozzávalók: 1 kg kantalupdinnye, 60 dkg cukor, 2 késh. szalicil Elkészítése: Az érett dinnyét vékonyan meghámozzuk, magját kiszedjük, apróra felvágjuk, és feltesszük főzni, azután szirupot főzünk, 5 percig együtt forr a gyümölccsel, üvegekbe tesszük, tetejére szalicilt teszünk, lekötjük, kigőzöljük. Sárgadinnyelekvár 1. Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 50 dkg cukor, 1 citrom leve Elkészítése: Az érett, megmosott, meghámozott sárgadinnyét belétől megtisztítjuk, darabokra vájjuk, és addig főzzük, amíg teljesen szétfő. Ekkor átpasszírozzuk, és újra feltesszük főni a citrom levével. Kissé besűrítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett 20 percig tovább főzzük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Sárgadinnyelekvár 2. Hozzávalók: 1 kg sárgadinnyebél, 1/2 rúd vanília, 1 citrom, 1/2 kg cukor, szalicil Elkészítése: A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágom, vagy almareszelőn lereszelem. Egy lábasban takaréklángra felteszem főni, hozzáadom a felkarikázott citromot, a vaníliát, és amikor habzik, hozzákeverem a cukrot. Állandóan kevergetve egy óra hosszáig főzöm. Forrón üvegekbe rakom, teszek rá egy csipet szalicilt, celofánnal lefedem, és rácsavarom az üveg tetejét. Szárazgőzben hagyom kihűlni. Zöld dinnye ecetben Elkészítés: 90 perc Nehézség: 1 Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára szőlő- és meggylevelet, vasfüvet, csombort, tormaszeleteket, szemes borsot teszünk. Kellemesen sós-ecetes lét forralunk, amelyhez literenként 1 késhegynyi szalicilt adunk. A dinnyére néhány tormaszeletet és szőlőlevelet teszünk, majd ráöntjük a kihűlt ecetet. Az üvegeket lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.