



















|
Hozzávalók
(8-10 személyre):
1
narancs, 1 banán, 1 citrom,
2
mandarin (vagy 1 kis doboz
mandarinbefõtt),
1 kis doboz
konzervananász,
fél liter könnyû
vörösbor,
1 üveg száraz pezsgõ,
fél dl
konyak,
4 nagy kockacukor,
2 evõkanál
porcukor,
jégkockák.
|
 |
Nagy,
mély üvegtálat (vagy igazi bóléstálat) elõkészítünk. A forró vízben
megmosott narancs külsõ, sárga héját ledörzsöljük a kockacukrokkal,
és a cukrot a tálba dobjuk. A meghámozott narancsot kis kockákra
vágva hozzátesszük. Az ugyancsak hámozott és felkarikázott banánt,
valamint a vékony szeletekre vágott citromot is hozzárakjuk. Kevés
porcukorral meghintjük, és összeforgatjuk. Fél órára betesszük a
hûtõszekrénybe. Közben a konzervgyümölcsöket levüktõl leszûrjük. A
leveket összeöntjük a konyakkal, majd a fél óra letelte után a
gyümölcsökkel együtt a tálba öntjük. Végül ráöntjük a vörösbort, és
befedve ismét betesszük a hûtõszekrénybe. Legalább 2 napig érleljük.
Közvetlenül fogyasztás elõtt a tál oldalát feldíszítjük
narancshéjdarabkákkal, majd jó vastagon feltöltjük jégkockákkal.
Beleöntjük a pezsgõt, kissé összekeverjük, és a bóléspoharakban vagy
mély kompótostálkákban azonnal szétosztjuk. Pezsgõ helyett jéghideg
ásványvízzel vagy hûtött szódavízzel is felönthetjük. Ügyeljünk
arra, hogy a gyümölcsökbõl és a jégkockákból egyformán jusson
mindenkinek. |
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
| |