ALUFÓLIÁBAN SÜLT CSIRKECOMB, KÖRETTEL 4 db csirkecomb, 60 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, ízlés szerint só és törött fekete bors. A combokat a forgóknál kettévágom. A burgonyát meghámozom és vékonyra karikázom, a gombát tisztítás után felszeletelem, a füstölt szalonnát pedig apróra metélem. Adagonként a körettel együtt alufólialapra helyezem. Készítése a következo: szalonnakockákra teszek megsózott burgonyakarikákat, erre fektetem a megsózott, megborsozott csirkecombokat (személyenként 2 fél combot), ezt beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, a tetejére is szórok a szalonnakockákból, és lazán becsomagolom. Akár a grillsütobe, akár gázsütobe teszem a négy csomagot, az elso oldalát 5 perccel tovább kell sütni, mint a másodikat. A sütési ido letelte után kibontom az alufóliát és fedetlenül pirítom néhány percig az ételt. Sokféle salátával vagy mártással kínálható. Elkészítési ideje: 25 perc CSIRKECOMB ANANÁSZRAGUVAL 4 db csirkecomb, 6 karika ananászbefott, 1 dl ananászbefottlé, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 2 húsos paradicsompaprika, 1 teáskanál citromlé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1 mokkáskanál orölt szerecsendió-virág és orölt fehér bors, ízlés szerint só. A csirkecombokat megmosom, letörölgetem, majd a forgóknál kettévágom. Bedörzsölöm sóval, fehér borssal és alufóliába csomagolva grillsütoben vagy gázsütoben megsütöm, majd az alufóliából kibontva pirosra pirítom. Közben elkészítem az ananászragut. A kis kockákra vágott ananászbefottet, a megmosott, kicsumázott és ugyancsak kockákra vágott paradicsompaprikát a vajon lepirítom, sóval, borssal, szerecsendió-virággal ízesítem, majd aláöntöm a tejszínt és az ananászlét. Surure forralom és meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítem a citromlével (kellemesen savanykás legyen). Tálaláskor a sült csirkecombokat a meleg tálra teszem, és köréöntöm az ananászos ragut. Mandulás burgonyafánk vagy ropogósra sütött burgonya illik mellé. Elkészítési ideje: 35 perc CSIRKECOMB ILMICI MÓDON 4 db csirkecomb, 10 dkg reszelt ilmici sajt, 2 evokanál olaj, 1 evokanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál rozmaring és bazsalikom, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csirkecombokat megmosom, letörölgetem és a forgóknál bevágom (nem kell teljesen elvágni). A paradicsompürébol az olajjal, a sóval, a borssal, a többi fuszerrel és a tisztított, zúzott fokhagymával mártást keverek, és azzal a combok mindkét oldalát bekenem. A húsokat tuzálló tálra fektetem, és lefedve elomelegített, forró sütoben 25 percig sütöm. Amikor kiveszem, rászórom az összes reszelt sajtot. Újból befedem és még 15 percre visszateszem a sütobe. Végül leveszem a tál tetejét és addig pirítom, amíg a sajt színesedni kezd. Nem szabad barnára sütni, mert keseru lesz. Párolt rizst és salátát kínálok hozzá. (Hagymás paradicsomsalátával a legfinomabb!) Elkészítési ideje: 50 perc CSIRKECOMB SZÉKELY MÓDRA 4 csirkecomb, 1 kg vöröshagyma (nem tévedés!), 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 75 dkg burgonya, 3 dl tejszín, 1 teáskanál citromfu, 1 csokor friss tárkonylevél (vagy 1 púpozott mokkáskanál szárított tárkony), 1 mokkáskanál orölt szerecsendió-virág, 1 evokanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors. A burgonyát megmosom és héjában puhára fozöm. Közben a csirkecombokat a forgóknál kettévágom és jól megsózom, majd a felforrósított olajon eros lángon lepirítom és félreteszem. A vöröshagymát megtisztítom és karikákra vágom, a füstölt szalonnát vékony csíkokra metélem. A fott, hámozott burgonyát almareszelon lereszelem és hagyom kihulni. Ezután hozzákeverek 1 dl tejszínt, sót, szerecsendió-virágot és kiolajozott tuzálló tálba öntöm. Betakarom a vöröshagyma-karika felével, rászórom a fele füstölt szalonnát, majd egymás mellé ráteszem az elosütött csirkecombokat. Erre kerül a megmaradt vöröshagyma és a füstölt szalonna. A maradék tejszínnel elkeverem a nagyon finomra metélt tárkonyt, a citromfüvet, a borsot, kevés sót teszek bele és az ételre locsolom. A tálat lefedem és 40 percre elomelegített, forró sütobe tolom, majd a fedot levéve pirítom. Elkészítési ideje: 80 perc GYULAI CSIRKECOMB 4 db kisebb csirkecomb, 1 kis szál lángolt (nem száraz) kolbász, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, törött bors, mustár. A csirkecombokat nagyon éles késsel kicsontozom, a csont helyét sóval, borssal és zúzott fokhagymával bedörzsölöm. A kolbászt megmosom, 5 percig állni hagyom, ezután könnyedén lehúzom a borét, majd négyfelé vágom. Mindegyik csirkecombba a csont helyére egy-egy kolbászdarabot teszek és hústuvel összefogom. Nagy alufólialapra egymás mellé fektetem a combokat és lazán becsomagolom. A két végét összenyomkodom és a csomagot sütolemezre teszem. Elomelegített, forró sütoben közepes lángon 35 percig sütöm, majd az alufóliából kibontva tuzálló tálra teszem. Az alatta képzodött pecsenyelevet ráöntöm, és mindkét oldalán pirosra pirítom. Hagymás burgonyasaláta a legfinomabb mellé. (Ha a család nagy étku, lehet hozzá sült krumplit is kínálni.) Elkészítési ideje: 70 perc HAGYMÁS RÁNTOTT CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evokanál olaj, 1 evokanál citromlé, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, só és törött fekete bors ízlés szerint. A vöröshagymákat megtisztítom, egyet megreszelek a többit pedig karikákra vágom. A reszelt hagymát összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, az olajjal, a citromlével, a borssal, sóval, majd ezzel a krémmel vastagon bekenem a forgóknál kettévágott, leborözött csirkecombokat. Legalább 2 órán keresztül érlelem a hutoszekrényben, de elozo nap is bepácolható. (Lefedve kell a hutoszekrénybe tenni, mert eros illatát minden más élelmiszer átveszi!) Fogyasztás elott a combokat lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába hempergetem, majd bo, forró olajban, takaréklángon pirosra sütöm. A karikákra vágott vöröshagymát lisztbe mártom, és ugyancsak forró olajban megsütöm majd a combok tetejére szórom. Sok salátával és burgonyapürével kínálom. Majonézes mártással hidegen is fogyasztható. Elkészítési ideje: 60 perc KUKORICÁS RAKOTT CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 1 zacskó gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica (vagy 1 doboz konzervkukorica), 2 tojás, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 evokanál zöldségkrém, 2 dl tejszín, 1 evokanál kukoricaliszt, 7 dkg vaj, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só. A csirkecombokat a forgóknál kettévágom, megsózom, 3 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm és félreteszem. A maradék vajat a kukoricaliszttel sárgára pirítom, majd apránként hozzáöntöm a tejet és a tejszínt. Simára keverve surure fozöm, közben a zöldségkrémmel, a fehér borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Ha langyosra hult, hozzákeverem a reszelt sajtot és a még fagyos kukoricaszemeket (vagy a levétol leszurt konzervkukoricát), végül belekeverem a felvert tojásokat. Kikent tuzálló tálba egymás mellé teszem a félig sült combokat, és ráöntöm a tojásos-kukoricás masszát. Lefedem és elomelegített forró sütoben 30 percig sütöm, majd fedo nélkül sárgásbarnára pirítom. Paradicsomsaláta illik mellé. Ha a család nagy étku, lehet hozzá sült burgonyát is kínálni. Elkészítési ideje: 60 perc PARADICSOMOS-ZELLERES CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 50 dkg paradicsom, 2 nagyobb zellergumó, 1 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ágacska rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring), csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. A megmosott és megtörölt csirkecombokat a forgóknál kettévágom és jól megsózva tuzálló tálba teszem. A zellert megtisztítom és kis hasábokra vágom, a paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártva héjától megfosztom és felnégyelem, a vörös- és fokhagymát pedig tisztítás után finomra vágom. A csirkecombokat borssal megszórom, majd a paradicsommal megrakom. Erre csipetnyi cukrot, sót, borsot és hagymát teszek, végül a zellerrel befedem. A tejszínt a finomra vágott zöldfuszerekkel elkeverem, majd rálocsolom az ételre. A tálat szorosan lefedem és elomelegített, forró sütoben egy órán keresztül sütöm. Ezután a csirkecombok tetejérol a zellert és a hagymát késsel félretolom és pár percig pirítom., amíg a hús is megpirul. Nagyon finom! Elkészítési ideje: 75 perc PÁCOLT CSIRKECOMB JÚLIA MÓDRA 4 db csirkecomb, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg gomba, 2 evokanál mazsola, 4 szál zöldhagyma (szárával együtt), 1/2 dl tejszín, 2 tojás, 3-4 evokanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez. A csirkecombokat kicsontozom és csíkokra vágom. A gombát tisztítás után vékony szeletekre vagdalom, majd egy evokanál olajon sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel (fedo alatt), saját levében puhára párolom, és zsírjára sütöm. Ha kihult, belekeverem a megmosott, leszárazott mazsolát, a nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát (zöld szárával együtt), 1/2 dl bort, a tisztított, szétzúzott fokhagymát és a tejszínt. Ezután hozzáteszem a húscsíkokat is, és fél órán keresztül állni hagyom. Ha puha, kiveszem a mártásból a húst és félreteszem. A mártásba keverem a habosra vert nyers tojásokat, a maradék bort és annyi lisztet, hogy suru palacsintamassza legyen. (Akkor jó, ha a darabos anyagok, mint pl. a mazsola vagy a gomba, nem válnak ki belole.) A húscsíkokat eloször a lisztben, majd a tésztában megforgatom, és bo, forró olajban, kis lángon pirosra sütöm. Reszelt rokforttal, kemény tojással ízesített fejes saláta és burgonyapüré illik mellé, de párolt, vajas zöldséggel is lehet tálalni. Elkészítési ideje: 55 perc PÁLINKÁS CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl barackpálinka, 8 db sárgabarack, 2 dl száraz fehérbor, késhegynyi orölt babérlevél, ízlés szerint só és törött bors. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, a zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát. A megmosott, leszárított és félbevágott csirkecombokat a hagymás szalonnazsíron lepirítom. Ezután ízesítem a fuszerekkel, aláöntöm a barackpálinkát meg a bort, és fedo alatt, kis lángon puhára párolom. Ha a csirkehús puha, de a lé sok alatta, a fedot leveszem és addig forralom, míg zsírjára nem sül. Ekkor kiveszem a combokat a serpenyobol, helyükre teszem a megmosott, kimagozott fél sárgabarackokat és néhány percig pirítom. Végül a combokat hozzátéve, együtt felforrósítom. Párolt rizs illik hozzá. Elkészítési ideje: 45 perc KIRÁLYOK CSIRKECOMBJA 4 db csirkecomb, 10 dkg fott füstölt sonka vagy tarja, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evokanál frissen reszelt torma, 2 tojás, 1-2 evokanál tejföl, só és törött fehér bors ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez. A csirkecombokat a forgóknál bevágom, de nem vágom el. A fott sonkát és az uborkát ledarálom vagy nagyon apróra vágom, összekeverem a tormával, a sóval, a borssal és a tejföllel. A csirkecombon a bort ujjal fellazítom, a sonkás masszát kézzel a comb bore alá töltöm. A comb alsó részét sóval, borssal jól bedörzsölöm, majd lisztbe, ezután felvert tojásba, végül zsemlemorzsába mártom és bo, forró olajban, takaréklángon pirosra sütöm. Vajas, párolt karfiollal, kelbimbóval és majonézes tormamártással kínálom vagy rizst és ecetes salátát adok mellé. Elkészítési ideje: 40 perc KÓKUSZBAN SÜLT CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 6 evokanál kókuszreszelék, 2 tojás, 2 evokanál liszt, olaj a sütéshez, só, törött fehér bors ízlés szerint. A megmosott, letörölt csirkecombokat a forgóknál kettévágom, és kevés forrásban lévo sós vízbe teszem. 15 percig fozöm, majd lecsöpögtetem. Lisztben megmártom, beleforgatom a sóval és borssal ízesített tojásba, azután a kókuszreszelékbe hempergetem, majd újból a tojásba és a kókuszreszelékbe. Bo, forró olajban takaréklángon sárgásbarnára sütöm. Vajban párolt gyümölccsel vagy kompóttal kínálom ezt a különleges ízu ételt. Elkészítési ideje: 40 perc KÓKUSZOS CSIRKECOMB MAZSOLÁS RIZZSEL 4 csirkecomb, 2 evokanál kókuszreszelék, 8 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 dl rizs, 1 evokanál vegeta, 2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és orölt fehér bors, 1 mokkáskanál orölt gyömbér. A megmosott csirkecombokat a forgóknál kettévágom, 5 dkg vajon mindkét oldalán átsütöm, majd a pecsenyelébol kiveszem és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon világossárgára pirítom a kókuszreszeléket, megsózom és megszórom a fuszerekkel, ezután beleteszem a csirkecombokat, rálocsolom a tejfölt és még egy dl vizet. Fedo alatt puhára párolom, közben a lábost rázogatom. Amikor a csirkehús megpuhult, egy dl vízzel simára keverem a lisztet és behabarom vele a mártást. Jól kiforralom. Közben elkészítem a rizst: többször váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd ha megszikkadt, a maradék vajon üvegesre pirítom. Rászórom a vegetát, felöntöm térfogatához képest dupla mennyiségu vízzel és felforralom. Fedo alatt, kis lángon, puhára párolom. Ha már majdnem elfotte a levét, hozzákeverem a megmosott, leszárazott mazsolát és fedo alatt készre párolom. Tálalás elott villával óvatosan átforgatom, majd meleg tálra halmozom a mazsolás rizst. Sorba, egymás mellé ráfektetem a csirkecombokat, és a suru mártással körülöntöm. Elkészítési ideje: 55 perc RIZSES CSIRKECOMB ISZTAMBULBÓL 4 db csirkecomb, 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl narancslé, 10 dkg reszelt juhsajt, 5 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice), ízlés szerint só. A csirkecombokat kicsontozom és vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem. A tisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, a fokhagymát szétzúzom. Tuzálló tálba terítem a csirkehús felét. Megsózom, és rászórom a nyers rizs felét. Erre a mazsola fele következik, majd a maradék hússal, rizzsel, mazsolával fejezem be a rétegezést. A sorokat nem felejtem el megsózni, megborsozni és curryporral megszórni. A tejföllel összekeverem a tejszínt, a narancslevet, a narancshéjat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a reszelt juhsajtot meg a sáfrányt. Hozzákeverem a felolvasztott vajat is, majd ráöntöm az étel tetejére. A tálat szorosan lefedem, és elomelegített, forró sütoben legalább egy óra hosszat párolom. Akkor van készen, ha a rizsszemek duplájukra dagadtak, illetve semmi lé sincs az étel alatt. Tálalás elott villával óvatosan felkavarom. Ha túl szárazra sült, akkor kevés tejszínnel meglocsolom, majd 10 percet várok, és csak azután tálalom. A tányéron juhsajttal külön is megszórom. Elkészítési ideje: 80 perc SAJTTAL TÖLTÖTT CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 15 dkg reszelt márványsajt, 2 tojás, 1 evokanál tejföl + 2 dl tejföl, 1 dkg vaj, só és törött fekete bors ízlés szerint, 1 mokkáskanál curry, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez. A csirkecombokat kicsontozom és megsózom. A reszelt sajt egyharmadát 1 tojássárgájával, egy evokanál tejföllel, sóval, borssal, curryvel összekeverem és a comb egyik felére kenem, majd a másik felét ráhajtom. Hústuvel vagy fogpiszkálóval összefogom, lisztben, a maradék felvert tojásban és a zsemlemorzsában megforgatom, bo, forró olajban, takaréklángon pirosra sütöm. Közben a megmaradt reszelt sajtot, a tejfölt, a sót és a borsot összekeverem, majd rákenem a már megsült combokra. Annyi idore teszem a forró sütobe, hogy a sajtos mártás éppen csak ráolvadjon a húsra (pirítani már nem szabad). Párolt vajas zöldséggel vagy burgonyapürével - saláta kíséretében - kínálom. Elkészítési ideje: 45 perc TÖLTÖTT CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 2 evokanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 evokanál liszt, 1 tojás, 1 dl tej, só és törött fekete bors ízlés szerint, olaj a sütéshez. A csirkecombokat kicsontozom és kívül-belül megsózom. A megtisztított gombát nagyon vékonyra szeletelem, majd 2 evokanál olajon, sóval, borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, fedo alatt, saját levében puhára párolom, és zsírjára sütöm. Ha a töltelék langyosra hult, a csirkecsontok helyére töltöm. A combokat hústuvel összefogom és lisztbe mártom, majd a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és tejjel ízesített tojásba hempergetem. Ezután ismét lisztbe forgatom, végül bo, forró olajban pirosra sütöm. (Takaréklángon süljön, mert a comb vastagsága miatt a belseje nyers marad!) Sült burgonyával és salátával kínálom. Majonézes salátával hidegen is nagyon finom. Elkészítési ideje: 50 perc ÜNNEPI CSIRKECOMB 4 db csirkecomb, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 20 dkg gomba, fél dl konyak, 2 evokanál olaj, 1 dl tejszín, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 szál friss tárkony (vagy 1 mokkáskanál szárított tárkony), ízlés szerint só és törött fekete bors. A megmosott csirkecombokat a forgóknál kettévágom és jól megsózom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem és olajon üvegesre fonnyasztom, majd a csirkecombokat ráteszem, és eros tuzön mindkét oldalát átsütöm. Ezután kiveszem a húsdarabokat a serpenyobol. A visszamaradt zsiradékon egy percig pirítom a finomra vágott tárkonyt és a petrezselyemzöldet, majd visszateszem a combokat. Ráöntöm a konyakot, meggyújtom, majd borral eloltom a lángot. A felszeletelt gombát hozzáadom, jól megsózom, megborsozom és fedo alatt puhára párolom. Végül beleöntöm a tejszínt, jól kiforralom és petrezselymes, vajas burgonyával vagy párolt zöldséggel kínálom. Elkészítési ideje: 50 perc