Mandulás csirkehús ~Ž~ Hozzávalók: 500 g kicsontozott csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 250 g zöldbab, 4 nagy sárgarépa, 3/8 l tyúkhús-alaplé, 2 evőkanál szójaszósz, 4 teáskanál étkezési keményítő, 1 teáskanál szezámolaj, 3 evőkanál olaj, 25 g egész hámozott mandula Előkészítés: 15 perc Sütés: 15 perc Tálalás: Ehhez a szárnyas-ételhez szójaszósszal és keleti szezámolajjal meglocsolt kínai tojásos tésztát kínáljunk. Elkészítése: 1. A húst 1 cm széles csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A babot megtisztítjuk, megmossuk, és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és ferdén 2 mm vastag szeletekre vágjuk. 2. 1/8 l tyúkhús-alaplét, szójaszószt, étkezési keményítőt és szezámolajat elkeverünk. Az olajat wokban felforrósítjuk. A mandulát 1-2 percig a forró olajban világosbarnára pirítjuk, szedőkanállal kiemeljük és félrerakjuk. A csíkokra vágott csirkehúst beleöntjük a wokba, és 5 percig kevergetve sütjük, míg enyhén barnás színt nem kap. Kivesszük, és a pirított mandulákhoz adjuk. 3. Lejjebb vesszük a hőfokot, a fokhagymát beletesszük a wokba, és 10 másodpercig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a babot, sárgarépát és a maradék alaplevet, lefedjük, majd az egészet 5 percig pároljuk, hogy még ropogós maradjon. 4. A kikevert étkezési keményítőt hozzáadjuk és kb. 1 percig főzzük, amíg a folyadék be nem sűrűsödik, és nem rotyog. Ekkor beletesszük a húst és a mandulát, majd ismét felforrósítjuk. A már elkészült ételt ízlésesen elrendezzük, és azonnal tálaljuk. Mandulás csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 4 (egyenként 150 g-os) csirkemell, 100 g felaprított mandula, 2 teáskanálnyi őrölt mandula, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 evőkanál akácméz, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, só, bors Elkészítése: A felaprított mandulát 1 evőkanál olajon aranyszínűre pirítjuk. Folyamatosan keverjük, hogy egyenletesen piruljon. Lehúzzuk a tűzről. 2 tálkát készítünk elő. Az egyikben összekeverjük a mandulát és a lisztet, a másikban az egész tojást kikeverjük egy evőkanál vízzel és ugyanannyi olajjal. Sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket megmártjuk a tojásban, majd meghempergetjük a mandulás lisztben. A maradék olajat a vajjal Serpenyőben felforrósítjuk, a hússzeleteket belefektetjük, és 8-10 percig sütjük, majd jól lecsöpögtetjük. A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, beletesszük a mézet és az ecetet, 2-3 percig forraljuk. Ráöntjük a csirkére, majd meghintjük az aranyszínűre pirított mandulaszilánkokkal. Mandulás csirkeleves - Brazília Hozzávalók: 6 dkg hámozott mandula, 2 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 db megfőzött csirkemell, 1,5 l csirke erőleves, só, bors, csipetnyi őrölt szerecsendió, 5 evőkanál száraz sherry, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje Elkészítése: A vajban megpörköljük a mandulát. Mixerben őröljük péppé a mandulát, az egyik csirkemellet egy kevés levessel. Vágjuk apróra a másik csirkemellet, tegyük a levesbe a péppel együtt, ízesítsük, melegítsük fel, öntsük bele a sherryt és szórjuk a tetejére a petrezselyemzöldjét. Mandulás csirke-krémleves Hozzávalók: 50 dkg csirkenyak vagy csirkeláb (esetleg egy csirke csontja), 5 dkg mandula, 1 mokkáskanál mandulaaroma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál rizsliszt, késhegynyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só, csipetnyi cukor, 1 teáskanál citromlé. Elkészítése: A csirkenyakat vagy csirkelábat kuktába teszem. Ráöntök egy liter vizet, és 25 percig főzöm. Közben a mandulát durvára darálom. A rizslisztet simára keverem a tejszínnel, hozzáadom a mandulaaromát és a fűszereket, ízlés szerint megsózom, és belekeverem az időközben átszűrt csirkelébe. Jól kiforralom, azután beleszórom a darált mandulát, és a citromlével ízesítem. Csészékben kínálom. Elkészítési ideje: 40 perc Mandulával tűzdelt csirkemell Hozzávalók: 2 kicsi csirkemell, 3 dkg tisztított mandula, 3 dl tejszín, 5 dkg füstölt szalonna, 1-2 evőkanál liszt, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál mandulaaroma, ízlés szerint só. Elkészítése: A csirkemelleket lebőrözöm és kicsontozom, majd 4 darabra vágom. A tömör húsdarabokba éles késsel több helyen beleszúrok. A lyukakba egy-egy hámozott mandulaszemet teszek. A csirkemellet jól megsózom, lelocsolom citromlével, és lisztbe mártom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és a mandulával tűzdelt húsdarabokat átpirítom rajta. Ha minden oldaluk lepirult, ráöntöm a tejszínt és a mandulaaromát, majd lefedem, és puhára párolom. Közben a serpenyőt kicsit megrázogatom, hogy le ne égjen. Amikor a csirkemell megpuhult, levéből kiszedem, és jó éles késsel felszeletelem. Ezután a páclébe visszateszem, és még egyszer felforralom. Befőttel és párolt rizzsel kínálom. Elkészítési ideje: 50 perc Mandulás-körtés töltött csirke Hozzávalók 4 személy részére: 1 kis érett körte, maghámozva, kimagozva és felaprítva, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 ek vágott mandula, 1 kiskanál őrölt gyömbér, só és frissen őrölt fekete bors, 1 tojássárgája, 5 szem szegfűszeg, fél citrom, 1 konyhakész csirke (kb. 1,5 kg), 2 ek. méz A díszítéshez: 1 kimagozott és felszeletelt körte és 1 ek. méz Sütőhőmérséklet: 200 fok C/6-os gázfokozat - Elkészítése: A felaprított körtét összekeverjük a zsemlemorzsával, a mandulával, a gyömbérrel, a tojássárgájával és sóval, borssal ízesítjük. - A szegfűszeget belenyomjuk a fél citromba, és beletesszük a csirke hasüregébe. - A körtés tölteléket beletöltjük a csirkébe, és a csirke bőrét rögzítjük. - Tepsibe helyezzük, megsózzuk, megborsozzuk és bekenjük a mézzel. Előmelegített sütőben 70-90 percig sütjük. közben többször megkenegetjük a mézes levével. - A díszítéshez a körteszeleteket a mézben megforgatva felmelegítjük egy serpenyőben. Áttetszővé kell válnia. - Tálalás előtt a csirkét feldaraboljuk, és a töltelékkel meg néhány szelet mézes körtével körítjük. Mandulás töltött csirke Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 zsemle, 5 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg tisztított mandula, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, ízlés szerint só és törött fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér és 1 mokkáskanál currypor. Elkészítése: A zsemlét apró kockákra vágom, és 3 evőkanál tejszínnel leöntöm. Amikor megázott, hozzáteszem a darált mandula felét, a felvert nyers tojást, 3 dkg puha vajat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót és a fűszereket. Jól összedolgozom, majd ezzel a töltelékkel a megtisztított és megsózott csirke hasüregét megtöltöm. A nyílást jól összetűzöm, ezután a szárnyast - kívülről is megsózva - tűzálló tálra fektetem. A maradék darált mandulát belekeverem a maradék tejszínbe, rákenem a csirkére, és rátördelem a vajat. A tálat lefedve, nem túl erős lángon 50-60 percig sütöm. Mandulával ízesített, párolt rizs és szilvabefőtt illik hozzá. Elkészítési ideje: 85 perc Mandulás csirke kínai módra 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított mandula, 1 doboz ananászbefőtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fehér bors, olaj a sütéshez. Elkészítése: A tojásfehérjét kicsit felverem (nem kell kemény habbá verni), majd belekeverem a cukrot, a rizslisztet, a bort, a borsot, a sót. A megtisztított és kis darabokra vágott csirkét ebben a pácban megmártom, és egy órán keresztül állni hagyom. Közben a mandulát forrásban lévő vízbe dobom és a héját lehúzom. Darabokra vágom és megforgatom benne a bundás csirkét. Bő, forró olajban pirosra sütöm. Tálaláskor a levétől leszűrt és megmelegített ananászbefőttet köré rakom és mandulás párolt rizzsel kínálom. Elkészítési ideje: 45 perc Visegrádi mandulás csirke Hozzávalók: 1 csirke, 2 db zsemle, 8-10 dkg mandula, 3 dl tej, 2 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vaj, só, törött bors, gyömbér. Elkészítése: A csirkét jól megtisztítjuk, kívül belül megsózzuk, megborsozzuk, és megtöltjük a következő töltelékkel. A tejben áztatott zsemléket kicsavarjuk, elmorzsoljuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 5 dkg vajat, a lehéjazott kicsit megpörkölt, apróra vágott mandulát, 2 kanál zsemlemorzsát, és a két tojás keményre felvert habját, 1 mokkáskanál őrölt gyömbért, és a csirke belsejébe töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk, és beborítjuk hajszál vékony szalonnaszeletekkel. Sütőben lassú tűznél puhára pároljuk. Egy fél órára letakarjuk alufóliával. Ezután leszedjük róla a fóliát, a szalonnát mellé rakjuk, megkenjük hideg vajjal, és felső lángon ropogós pirosra sütjük.