Csicsóka A csicsóka (Helianthus tuberosus) édesburgonya néven is ismert. Ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a rendes burgonya - az emésztésre friss enzimjei révén van rendkívül jótékony hatással. Könnyen felszívódik a cukortartalma, ezért a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Csicsókalé Mosson meg alaposan tetszés szerinti mennyiségben a csicsókát, majd hámozza meg vékonyan és centrifugázza ki a levét. Fogyaszthatja magában, de más lével is. Összekeverheti céklalével, sárgarépalével, de bármilyen zöldség levével, amit amúgy szeret. Céklás csicsókasaláta Két-három közepes céklát, ugyanennyi csicsókát reszeljen le közepes lyukú reszelon és keverje oket össze. Ízesítse három gerezdnyi fokhagymával a zöldségeket, majd két deci joghurtot keverjen hozzá. Tegyen az egészhez egy evokanál olíva olajat is, és ízesítse még citrom levével. Reszelt tormával is kítüno eledel. Hagymás csicsókasaláta Öt-hat csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra két-három közepes nagyságú lilahagymát. Keverje oket össze, majd adjon az egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét. Ezt a salátát is hagyja összeérni. Csicsókás vegyes zöldségsaláta Négy-öt közepes céklát, egy feketeretket, egy közepes zellert, két sárgarépát és négy csicsókát közepes lyukú reszelőn reszeljen le. Ízesítse tengeri sóval, öntse rá egy citrom levét. Ha összeállt, tálalhatja. További változat a vegyes zöldségsalátára, ha feketeretek helyett egy kisebb karalábét szeletel fel, és kefirrel ízesíti az elobbiekben leírt módon elkészített salátát.