Csalamádésaláta Hozzávalók 25 dkg csalamádé (savanyúság) 2 közepes, héjában fott burgonya, 2 savanykás alma, 2 narancs, 2 fej lilahagyma, 1 vastag sárgarépa, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál szárított petrezselyem, ízlés szerint só és törött bors. A saláta mártásához a majonézt mély tálba öntjük. Hozzáöntjük a kefirt, és sóval, borssal, cukorral valamint a szárított petrezselyemmel ízesítjük. A csalamádét nagyon apróra összevágjuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól vékony csíkokra aprítva, azonnal a mártásba keverjük, hogy ne barnulhasson meg. A narancsot meghámozzuk, karikákra vágjuk, a karikákat pedig csíkokra aprítjuk. A fott burgonyát meghámozzuk, és ugyancsak felcsíkozzuk. A lilahagymát hámozás után nagyon vékonyra karikázzuk, majd a karikákat szétszedjük, és egy kis tálban megsózva, jól összekeverjük. A megtisztított sárgarépát nagylyukú reszelon lereszeljük vagy nagyon vékonyra csíkozzuk. Az összes zöldséget és a salátához valókat a mártásba forgatjuk (a hagymát levével együtt), majd jól összekeverjük. A tálat szorosan befedjük, és a hutoszekrényben legalább fél napig érleljük.