CITROMOS HAL RÓMAI TÁLBAN Hozzávalók: kb. 1 kg hal (csuka, süllő, egyéb száraz húsú hal), só, szerecsendió, majoránna, fokhagyma, füstölt szalonna, vaj, citrom, Adzsika (grúz csípős fűszerkeverék). A megtisztított halat bevagdossuk, szalonnacsíkokkal tűzdeljük, fokhagymával és Adzsikával bekenjük. Az előzőleg egy órára beáztatott és vajjal kikent tálba helyezve, meghintjük kívül-belül fűszerekkel. Száraz fehérborral locsoljuk meg. A kb. 50-60 perces sütés alatt a borral néhányszor locsoljuk meg, de csak felmelegített bort szabad használni ilyenkor. Ezután a fedőt levéve citromkarikákat helyezünk a halra és még 10-15 percig, sütjük. Körítésnek legfinomabb a burgonyapüré és a fehérborral készített citromos fehérmártás.