Citromfű

Lásd még: Petrezselyem, Bors, Fokhagyma, Bazsalikom, Gyömbér


Citromfű (más néven: macskaméz, anyaméhfű)
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
 
 
Citromfű
(Melissa officinalis)
Már a görögök és rómaiak által is ismert, nálunk elfeledett fűszernövény.
Illó olajat, cseranyagot tartalmaz.
Friss a citromszagra emlékeztető levelét saláták,
 
 
Citromfű
Minden gyümölcssalátához kitűnően illik, de más édességekhez is használható. Tea formájában megfázás, fejfájás ellen használ, általában nyugtató és lazító hatású.
Édeskömény
Az egész növényt felhasználjuk:
 
 
Citromfű
Lemon myrtle; Sweet verbena tree; Lemon scented myrtle; Lemon ironwood (Backhousia citriodora)
Citrom illatú mirtusz; citrom illatú vasfa; édes verbéna fa??
Lesser Galangale (Alpinia officinarum; Languas officinarum)
 
 
3 evőkanál kukoricaolaj, 1 teáskanál szezámolaj, 5 dkg kókusz szirom (kókuszreszelék), pár szál citromfű
A csokoládét vízgőzön megolvasztjuk, belekeverjük a kukoricaolajat, a szezámolajat,
 
 
Hozzávalók: 1, 20 kg csirke, 4 dl tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, citromfű, só.
A feldarabolt, jól megmosott csirkét megsózzuk, kb. 15-20 percet állni hagyjuk, hogy a só jól és egyenletesen felszívódjon.
 
 
Diós-mandarinos dip
Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 mandarin, 20 dkg dióbél, méz, citromfű, citromhéjreszelék, babapiskóta, alma, banán, diógerezdek
A dió felét ledaráljuk, a másik felét durvára összevágjuk.
 
 
20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, csipetnyi őrölt szerecsendió-virág, mokkáskanálnyi vasfű és citromfű, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek
 
 
mint néhai Haraszthy báró szívélyes üdvözletét - odafentről az égi szőlőskertekből.
A bejárati ajtó mellett takaros konyhakert fogad, petrezselyem, rozmaring, citromfű, bazsalikom, zsálya, kakukkfű buja zöldje meg rengeteg virág.
 
 
esetleg krinolin
2 doboz konzervkukorica
3 dl (lehetőleg) sovány joghurt
2 teáskanál mustár só, őrölt fehér bors
ízlés szerint citromfű a díszítéshez
 
 


Témajegyzék: Gasztronómia
 
© mimi.hu