Cipóban sült füstölt csülök Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 dl olaj 1 kg-os füstölt csülök a töltelékhez: 1 nagy vöröshagyma, 20 dkg champion gomba, 10 dkg füstölt sonka, 20 dkg füstölt szalonna (begöngyöléshez) 1 mk. őrölt bors, 1 mk. őrölt gyömbér, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 db nyers tojás, 1 egész tojás a bekenéshez. Elkészítése: Lisztből, vajból, élesztőből, sóval, langyos tejjel közepes keménységű tésztát késztünk. Míg előkészítjük a húst, a tésztát meleg helyen kelesztjük. Az olajat felforrósítjuk, a hús minden oldalát elősütjük, levével locsolva. Hagymát, gombát, sonkát apróra vágjuk és a hús zsiradékján megpároljuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojást. A tésztát vékony lappá nyújtjuk, a húsnak megfelelően. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk és a felét ráterítjük a tésztára. A csülköt kicsontozzuk és két szeletre vágjuk, majd a tésztára helyezzük és rákenjük a tölteléket. Ráhelyezzük a másik szelet húst. (Mindkét szeletnek a bőrnélküli oldala legyen belül.) Tetejét beborítjuk a maradék szalonnával. Az egészet begöngyöljük a tésztába. Végeit alulra hajtjuk, hogy a szaft ne folyjon ki. Olvasztott vajjal kikent sütőedénybe helyezzük. Tetejét villával megszurkáljuk, egy felvert tojás sárgájával bekenjük 10 percig magas hőmérsékleten, majd kb. 1 órán át lassan sütjük. Hústűvel ellenőrizzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük. Dresszinges zöld salátával kínáljuk.