Recept Calvadossal, ha már így szóbakerült: (Francia almatorta, egyszerű, mutatós és nagyon finom.) TARTE CALVADOS Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 18 dkg vaj, 7 dkg darált mandula vagy mogyoró, 8 dkg cukor, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. A töltelékhez 4 szem alma, 1 citrom leve, 2 evôk. cukor, 4 evôk. calvados, + még kevés tej, cukor és tejszínhab. Elkészítése: A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, cipóvá formázva hűtôben pihentetjük félóráig. (Ez elôzô nap is elkészíthetô.) Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, citromlével bedörzsöljük (hogy ne barnuljon). Utána a cukorral és az almapálinkával meglocsolva 15 percig állni hagyjuk Egy 26 cm átmérôjű alacsony peremű tortaformát kivajazunk. (Erre kiválóan alkalmas és mutatós a hullámos szélű porcelán, vagy cserép tortasütô - már ha van -, de megteszi más is.) A tésztát két részre osztjuk. Az egyik kissé legyen nagyobb. Ezt kb. fél centi vastag kerek lappá nyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát. Egy fél almát a torta közepére fektetünk (vágott felével lefelé), majd a többi almával egyenletesen körbe kirakjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk és az almákra borítva befedjük vele a tortát. (Az almák szép kis "dombokként" emelik meg a tésztát). Közepes lángon sütjük kb. 35-45 percig, és közben cukros tejjel locsolgatjuk. Langyosan, hidegen egyaránt finom. Szeletelve tejszínhabbal (vagy anélkül) tálaljuk. (Az eredeti recept csak mandulát ír a tésztához, de szerintem mogyoróval - mely enyhén megpirul a tésztában, és ezáltal finom zamatot ad - sokkal finomabb. Pálinka nélkül is készíthetô gyerekeknek, vagy aki tartózkodik az alkoholtól, vagy éppen nincs otthon.)