Keema: Ez az egyszerű curry darált marhahúsból készül, de éppúgy elkészíthető bárányból is. Közepesen erős, fűszeres. Előkészítési idő: 10 perc Fózési idő: 1 óra 4 személy részre Hozzávalók: 4 evőkanál olaj 2 hagyma összevágva 3 gerezd finomra vágott fokhagyma 2,5 cm-es friss gyömbérdarab megőrölve 1 ek.currypur 70 dkg darált marhahús 5 cm fahéjrúd 1 babérlevél 40 dkg (konzerv) paradicsom összevágva só és őrölt fekete bors, rizs köretnek 1.) Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben. Közepes lángon 3-4 perc alatt pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért, majd keverjük bele a curryport. Pirítsuk tovább még egy percig. 2.) Tegyük bele a darált húst, vegyük erősebbre a lángot, és időnként keverjük meg, amíg meg nem pirul a hús. Adjuk hozá a fahéjat, babérlevelet és a paradicsomot. Keverjük össze jól, és pároljuk 45-55 percig. Ízesítjük a sóval, borssal és vegyük ki belőle a babérlevelet és fahjéjat. Rizzsel és korianderrel tálaljuk. JÓTANÁCS: A curryételek íze újramelegítve is kiváló. Készítsük el a curryt, és fagyasszuk le vagy tegyük a hűtőbszekrénybe. Minőségét minimum két napig megőrzi. Így az ízek még jobban összeérnek. FIGYELEM: Ha szaftosabb curryt készítünk, fedő alatt pároljuk és adjunk vizet hozzá, ha kell. Ha sűrűbbet szretnénk, hoszabb ideig pároljuk, állandóan kevergetve fedő nélkül vagy az utolsó 5 percben vegyük erősebre a tűzhely lángját. BárányRoghan Jonh módra: Laktató, enyhén csípős curry mandulával és friss paradicsommal. Előkészítési idő: 20 perc Főzési idő: 20-30 perc 4 személy részére Hozzávalók: 4 ek olaj 90 dkg bárány kockára vágva 2 hagyma karikára vágva 1,5 dl sűrű joghurt 4 paradicsom negyedekre vágva só és fekete bors ízlés szerint A mártáshoz: 2 kk köménymag 2 kk koriandermag 1 ek kókuszreaszelék 2,5 dkg darált mandula 2 gerezd zúzott fokhagyma 12 mm friss gyömbérdarab őrölve 1 kk kurkuma ¼ - ½ kk csilipor 1.) Készítsük el a mártást. Pirítsuk meg a köménymagot, koriandermagot, kókuszt és a mandulát. Tegyük bele a háztartási robotgépbe, és a fokhagymával, a csiliporral és a 0,75 dl vízzel dolgozzuk sima péppé. 2.) Forrósítssuk meg az olajat egy serpenyőben és süssük pirosra a húst. Keverjük bele a hagymát és még süssük 3 percig, majd a (péppé eldolgozott) fűszerkeveréket is keverjük bele. Főzzük tovább, amíg a leve elpárolog. Kanalanként tegyük bele a joghurtot. Főzzük, amíg a leve elpárolog. 3.) Tegyük bele a húst és a paradicsomot, és kevergessük a serpenyőben 3 dl vízzel együtt. Ízesítsük sóval és borssal, fedjük be, és pároljuk 1-1 óráig, vagy amíg a hús megpuhul, és a mártás sűrűvé válik. Hagyományosan ezt a curryt rizzsel vagy kenyérrel tálalják. A rizs azért megfelelő, mert felissza a gazdag mártást. Díszítsük friss paradicsomal és friss korianderrrel. JÓ TANÁCS: Ügyeljünk a húsételre, nehogy odaégjen, és töltsük fel a serpenyőt vízel, ha szükséges. A pontosan a serpenyőre illő fedő megakadályozza, hogy a gőz elillanjon. Hogy még jobban záródjon a fedő, letakarhatjuk a serpenyőt fóliával is, mielőtt rátesszük a fedőt. CURRY A marha és a bárány is megfelelő a curryhez, mert az ízek jól átjárják őket. A sertés és a borjú már kevésbé alkal-mas, tömött, sűrű húsuk miatt. Hagyományosan a húst rajtahagyják a csonton, hogy a csontvelő is nemesítse a hús zamatát. A másik ok, hogy Indiában gyakran kézzel eszik a húst, és így könnyen megfoghatják és lerághatják róla a falatokat. Ez azt jelenti, hogy a bárány olcsóbb részeit is elkészíthetjük, mint pl. a háta vagy a nyaka. Az ízesítők minden fajtáját használhatjuk a húsokhoz, a csilivel telerakott vindalut, vagy az édes ananászos kormát Keema: Ez az egyszerű curry darált marhahúsból készül, de éppúgy elkészíthető bárányból is. Közepesen erős, fűszeres. Előkészítési idő: 10 perc Fózési idő: 1 óra 4 személy részre Hozzávalók: 4 evőkanál olaj 2 hagyma összevágva 3 gerezd finomra vágott fokhagyma 2,5 cm-es friss gyömbérdarab megőrölve 1 ek.currypur 70 dkg darált marhahús 5 cm fahéjrúd 1 babérlevél 40 dkg (konzerv) paradicsom összevágva só és őrölt fekete bors, rizs köretnek 1.) Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben. Közepes lángon 3-4 perc alatt pirítsuk meg a hagymát és a gyömbért, majd keverjük bele a curryport. Pirítsuk tovább még egy percig. 2.) Tegyük bele a darált húst, vegyük erősebbre a lángot, és időnként keverjük meg, amíg meg nem pirul a hús. Adjuk hozá a fahéjat, babérlevelet és a paradicsomot. Keverjük össze jól, és pároljuk 45-55 percig. Ízesítjük a sóval, borssal és vegyük ki belőle a babérlevelet és fahjéjat. Rizzsel és korianderrel tálaljuk. JÓTANÁCS: A curryételek íze újramelegítve is kiváló. Készítsük el a curryt, és fagyasszuk le vagy tegyük a hűtőbszekrénybe. Minőségét minimum két napig megőrzi. Így az ízek még jobban összeérnek. FIGYELEM: Ha szaftosabb curryt készítünk, fedő alatt pároljuk és adjunk vizet hozzá, ha kell. Ha sűrűbbet szretnénk, hoszabb ideig pároljuk, állandóan kevergetve fedő nélkül vagy az utolsó 5 percben vegyük erősebre a tűzhely lángját. BárányRoghan Jonh módra: Laktató, enyhén csípős curry mandulával és friss paradicsommal. Előkészítési idő: 20 perc Főzési idő: 20-30 perc 4 személy részére Hozzávalók: 4 ek olaj 90 dkg bárány kockára vágva 2 hagyma karikára vágva 1,5 dl sűrű joghurt 4 paradicsom negyedekre vágva só és fekete bors ízlés szerint A mártáshoz: 2 kk köménymag 2 kk koriandermag 1 ek kókuszreaszelék 2,5 dkg darált mandula 2 gerezd zúzott fokhagyma 12 mm friss gyömbérdarab őrölve 1 kk kurkuma ¼ - ½ kk csilipor 1.) Készítsük el a mártást. Pirítsuk meg a köménymagot, koriandermagot, kókuszt és a mandulát. Tegyük bele a háztartási robotgépbe, és a fokhagymával, a csiliporral és a 0,75 dl vízzel dolgozzuk sima péppé. 2.) Forrósítssuk meg az olajat egy serpenyőben és süssük pirosra a húst. Keverjük bele a hagymát és még süssük 3 percig, majd a (péppé eldolgozott) fűszerkeveréket is keverjük bele. Főzzük tovább, amíg a leve elpárolog. Kanalanként tegyük bele a joghurtot. Főzzük, amíg a leve elpárolog. 3.) Tegyük bele a húst és a paradicsomot, és kevergessük a serpenyőben 3 dl vízzel együtt. Ízesítsük sóval és borssal, fedjük be, és pároljuk 1-1 óráig, vagy amíg a hús megpuhul, és a mártás sűrűvé válik. Hagyományosan ezt a curryt rizzsel vagy kenyérrel tálalják. A rizs azért megfelelő, mert felissza a gazdag mártást. Díszítsük friss paradicsomal és friss korianderrrel. JÓ TANÁCS: Ügyeljünk a húsételre, nehogy odaégjen, és töltsük fel a serpenyőt vízel, ha szükséges. A pontosan a serpenyőre illő fedő megakadályozza, hogy a gőz elillanjon. Hogy még jobban záródjon a fedő, letakarhatjuk a serpenyőt fóliával is, mielőtt rátesszük a fedőt.