Burgonyaropogós Hozzávalók: 2,5 kg burgonya, 7 db tojás, 4 dkg só, 5 gramm szerecsendió, 15 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 1/2 liter olaj. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra daraboljuk. A burgonyaropogós készíthető még a formázáskor keletkező burgonyahulladékból is, amely például a hasábburgonya darabolásakor visszamarad. A burgonyát fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rájuk, hogy ellepje, majd megsózzuk. A burgonyát puhára főzzük, leszurjük, és még forrón áttörjük szitán. Az áttört burgonyát összekeverjük négy tojássárgájával, ízesítjük sóval, reszelt szerecsendióval. A burgonyaropogós anyagát jól összedolgozzuk. Zománcozott sütőlapon szétkenjük, és hűtjük. A burgonyaropogósból kb. 1,5 cm vastag és 6 cm hosszú hengereket formázunk lisztezett gyúrótáblán habhártya segítségével. A burgonyaropogóst bundázzuk. A bundázás egyik módja, amikor az anyagokat lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk. A bundázott ételeket mindíg bő, forró zsírban sütjük. A bundázott, bő zsírban sütött ételeket tálpapírral ellátott fémtálra tálaljuk. EXTERNET Web-Art Muhely 1997-1998