Burgonyás szendvics Hozzávalók: 2 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 4 evokanál tej, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó), 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál orölt szerecsendióvirág, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, 12 szelet szendvicsnek való kenyér. A burgonyát héjában megfozzük. (Maradék fott burgonyával is készítheto.) Meghámozzuk, és/vagy villával összetörjük, vagy megreszeljük (hideg burgonyát csak reszelni lehet.) A tojást kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt felét, valamint a tojásos tejet összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval, borssal, szerecsendióvirággal megízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már kihult vajat. A szendvicskenyereket a sütoben, sütolapon (vagy grillsütoben) mindkét oldalán megpirítjuk. Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütobe téve néhány percig pirítjuk. Végül rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi idore toljuk vissza a sütobe, amennyi ido alatt a sajt éppen csak ráolvad, de még nem sül. (Az égett, barnára sült sajt keseruvé válhat!) Maradék burgonyapürébol is el lehet készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és csak a fele vajjal keverjük össze.