Brokkoli boros bundában ¨ Hozzávalók: 80-90 dkg brokkoli, kb. 2 dl fehérbor, 8-10 dkg liszt, 3 dkg olaj, 2 tojásfehérje, csipetnyi só; a sütéshez: olaj A brokkolit rózsáira szedjük, vagy nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Szűrőlapát segítségével a főzővízből kiszedjük, lecsöpögtetjük és lehűtjük. A lisztet kevés borral simára keverjük, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd annyi borral hígítjuk fel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, és a palacsintatésztába keverjük. Az előkészített brokkolit a masszába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Melegen, párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk. Brokkoli sonkával ¨ 50 perc Nehézség: 1 ¨ Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt borókabogyó, só ízlés szerint A brokkolit kuktában puhára pároljuk oly módon, hogy a betét alá öntünk másfél dl vizet, és a brokkolit jól megsózzuk. A kukta jelzésétől számított 5 perc múlva a tűzről levesszük. A megtisztított, kis kockákra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a csíkokra metélt főtt sonkát, és zsírjára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, együtt sütjük néhány percig, majd a brokkoli pároló levével és 1 dl vízzel apránként felöntve, sűrűre főzzük. Ízesítjük a törött borssal, a tört borókával, a sóval, majd jól összeforraljuk és beleöntjük a tejfölt. A tűzről levéve összekeverjük; ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, a hagymás sonkát és a reszelt sajtot. Az így kapott sűrű mártást rákenjük a tűzálló tálba tett brokkolira. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben, erős lángon 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve addig pirítjuk, amíg a sajt megolvad rajta. Brokkoli tésztával ¨ HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 50 dkg brokkoli, 25 dkg kockatészta vagy makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa. A tésztát lobogó forró vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük zsemlemorzsával, a maradék sajttal és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütjük. Brokkoli-krémleves ¨ 4 személyre ¨ 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor. ELŐKÉSZÍTÉSE: a még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.) ELKÉSZÍTÉSE: a félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm. Brokkoli-krokett ¨ 4 SZEMÉLYRE: 50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj. A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, annyira, hogy a villa könnyen belemenjen. Leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált húst, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható, de tömör masszát kapjunk. Két tenyerünk között kis rudacskákat formázunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, és bő, forró olajban kisütjük. Fedő alatt kezdjük a sütést, majd fedő nélkül pirítsuk szép barnára. Adhatjuk meleg előételnek, körítéssel főételnek, lehet feltét főzeléken, de tehetjük hidegtálra is, majonézzel. Kerti partikon zsemlemorzsába forgatás nélkül grillsütőn is megsüthetjük. Brokkoli-krémleves ¨ Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kisfej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk. Vízben feltesszük főni fűszerekkel az egészet. Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk. Felengedjük a főzővízzel. A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük. Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest. Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot. Brokkolileves ¨ Hozzávalók: mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét). A még fagyos brokkolit apró kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk, és a galuskát is belefőzzük. Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére. Végül csipetnyi cukorral ízesítjük. Karfiollevest is lehet így készíteni. ¨ Elkészítési ideje: kb. 30 perc. Brokkolileves csirkemájjal ¨ 1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander. A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel. Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt. Elkészítési ideje: 50 perc Brokkoli-puding 1. ¨ Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott), 4 db egész tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors; a tál kikenéséhez 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; a tálaláshoz négy adag meleg gomba- vagy paradicsommártás. A vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a forró tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a fűszereket belekeverem és hagyom langyosra hűlni. Közben a még fagyos brokkolit apró rózsáira, a brokkoli szárrészét pedig apró kockákra vágom. A tojások sárgáit kikeverem csipet sóval, majd a már langyos fehér mártásba keverem. Hozzáteszem a brokkolit, a reszelt sajtot és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A jól összekevert, átforgatott masszát a vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba simítom, majd a tálat a saját fedelével lezárva, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás befejezése után még legalább tíz percig nem nyitom fel a tetejét. Tálalás előtt deszkára borítom, és cikkekre vágom. Meleg mártással kínálom. Brokkoli-puding 2. ¨ Hozzávalók: 30 dkg mélyhűtött brokkoli, 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 tojás, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, a pudingformákhoz olaj és a zsemlemorzsa. A brokkolit nagyon kevés, sós, forrásban lévő vízbe teszem és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután leszűröm és kihűlöm. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, majd apránként, folyamatosan kevergetve ráöntöm a melegített tejet. Simára keverve, sűrűre főzöm. A sót, a szerecsendiót és a zúzott fokhagymát beleszórom, ezután hozzákeverem a tojássárgát. Beleforgatom a lecsöpögtetett, kis rózsáira szedett, illetve apró kockákra vágott főtt brokkolit, végül a keményre vert tojásfehérjével is összeforgatom. Egy adagos pudingformákat kikenek olajjal és meghintem zsemlemorzsával, majd a brokkolis masszát háromnegyed részig belesimítom. (Lehet egy nagy formában is készíteni.) Az előmelegített, forró sütőbe beleállítok egy háromujjnyi vízzel telt tepsit, amibe beleteszem a megtöltött formákat, és addig gőzölöm a pudingot, amíg a beleszúrt hurkapálcára a masszából már semmi sem tapad. Még forrón kiborítom a formából, és mártásos húsok vagy sültek mellé kínálom. (Ugyanígy! készíthető karfiolból vagy sárgarépából is.) Brokkoli-puding 3. ¨ Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (lehet mirelit is), 4 tojás, 2 dl tejszín, fehérbors, só, szerecsendió, 1 ek. margarin, petrezselyem Készítés: A megmosott brokkolit szedjük kis rózsákra (mirelit esetén a brokkolit nem kell szétszedni). Öntsünk hozzá 1 dl vizet, és letakarva pároljuk 10 percig. Habverővel keverjük össze a tojásokat, a tejszínt és a fűszereket. A párolt brokkoliból készítsünk pürét, ehhez a levet használjuk fel. Adjuk hozzá a tejszín és tojás keverékét. A masszát öntsük egy hosszúkás kivajazott tűzálló tálba és pároljuk letakarva 15 percig a mikróban. 3 percnyi pihentetés után borítsuk ki és felszeletelve hús mellé körítésként tálaljuk. Brokkolisaláta 1. ¨ 4 személyre ¨ 30 dkg friss vagy mirelit brokkoli, 10 dkg ementáli sajt, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík, 3 evőkanál salátaolaj (de olívaolaj is jó), fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál porcukor, só és törött bors. ELŐKÉSZÍTÉSE: a letisztított és apró rózsáira szedett brokkolit (ha friss), forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. (Ha mirelit a brokkoli, akkor elég csak 2 percig főzni.) A lilahagymát meghámozom, és nagyon vékony félkarikákra vágom. A marinált paprikát is ugyanakkora darabokra vágom. A sajtot az almareszelő legdurvább fokán szép hosszú szálakra reszelem. ELKÉSZÍTÉSE: az összes hozzávalót salátástálba teszem. A mártáshoz a citromlevet, a salátaolajat és a mustárt egyneműre keverem, majd sóval, borssal és cukorral jó ízesre fűszerezem. Ezt az öntetet rálocsolom a sajtos zöldségre, és óvatosan átforgatom. Folpack fóliával befedem, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe teszem, hogy a saláta ízei összeérjenek. Tálalás előtt ismét óvatosan átforgatom. Brokkolisaláta 2. ¨ Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) mirelit brokkoli, 2 nagy fej lilahagyma, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 3 evőkanál olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, fél mokkáskanál törött fekete bors, só. A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd leszűrjük. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható" legyen.) Félretesszük, hogy kihűljön. A hagymát meghámozzuk, és nagyon vékony karikákra vágjuk. Megsózzuk, és néhány percre ugyancsak félretesszük. A párizsit vékony csíkokra aprítjuk, a savanyú káposztát is felaprózzuk. Salátástálban fél dl-nyi ecetet elkeverünk 1 dl vízzel, cukorral és olajjal, majd a borsot is beleszórjuk. A salátalébe belekeverjük a hagymát, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Fél napig érleljük, ezután ismét átkeverjük. Vacsorára való, fogyókúrásnak mondható saláta. (A nagyon éhes családtagoknak öntsünk rá egy-egy pohár kefirt is.) Brokkolisaláta 3. ¨ Hozzávalók: 40 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott brokkoli, 1 adag francia mártás, 1 csokor snidling, só Lobogó forró sós vízbe tesszük a tisztított, darabolt brokkolit, és megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, és belekeverjük a francia mártásba. Meghintjük finomra vágott snidlinggel, és néhány órára hűtőbe tesszük. Brokkolisaláta 4. ¨ Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 1 ek. kukorica olaj, 3 ek. szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, só. A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük. Leszűrjük és kihűtjük. Az öntethez összekeverjük az olajat, szójaszószt és az összezúzott fokhagymát. Ezzel az öntettel leöntjük a brokkolit, összekeverjük és jól lehűtve tálaljuk. Brokkolisaláta mustáros-tojásos öntettel ¨ Hozzávalók: 60 dkg mirelit brokkoli, 1 paradicsompaprika, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál olaj, 2 kemény tojás sárgája, 2 evőkanál 5%-os borecet, só. Elkészítése: A mirelit brokkolit rövid idő alatt puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük, A kis kockára vágott paradicsompaprikát összekeverjük olajban elkevert, összetört tojássárgájával, mustárral, borecettel, kevés sóval ízesített mártással. Ezzel leöntjük a brokkolit. Brokkoli-szárazbab egytál ¨ 25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk. 2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedő alatt kevés vízzel jól megpároljuk. Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd 1 óra főzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítőt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket: 25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10 perc alatt a zöldségeket összefőzzük a babbal. Brokkolis árpapuding ¨ Hozzávalók: 10 dkg árpapehely, 2,5 dkg tej, 30-40 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 3 tojás, 8 dkg margarin, 4 adag, szokásos módon elkészített paradicsommártás, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só. Az árpapehelyre ráöntöm a tejet, és 25 percig áztatom. Közben a még fagyos brokkolit egyforma apró darabkákra vágom. A tojássárgákat kikeverem 6 dkg-nyi puha (de nem meleg) margarinnal és a fűszerekkel, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és a tejes árpapelyhet. Ezután belekeverem a még mindig fagyos brokkolit. Végül óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A megmaradt margarinnal kikenek egy pudingformát, belesimítom a brokkolis masszát, a tetejét egyenletesre igazítom; és háromujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. Betolom az előmelegített, forró sütőbe, és addig gőzölöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad. A pudingot a formából tálra borítom, és paradicsommártással körülöntve kínálom. Csak frissen jó! Brokkolis batyu 1. ¨ Hozzávalók: 40 dkg mirelit brokkoli, 1 csomag réteslap, 2 dl tej, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só; olaj a sütéshez. A még fagyos mirelit brokkolit nagyon kevés sós, forrásban lévő vízbe teszem, majd az újraforrástól számítva 1 percig főzöm. Ezután leszűröm, és hagyom, hogy kihűljön. A vajat a liszttel habzásig hevítem, ezután a felforrósított tejjel felöntve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom langyosra hűlni, majd összekeverem a habosra felvert tojással, a sóval, a borssal és a rózsáira szedett, illetve a kis kockákra vágott brokkolival. Egy tiszta konyharuhát benedvesítek, és a réteslapokat úgy terítem egymásra, hogy a közöket kevés olajjal megkenem. A tésztalapot nyolc részre vágom. Egy-egy tésztadarabra kis halom Besameles brokkolit terítek, majd a négy sarkát úgy fogom össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A kis batyukat bő, forró olajba óvatosan beleeresztem, és erős lángon gyorsan megsütöm először az egyik oldalán, majd megfordítom, és a másik oldalát is pirosra sütöm. (Csak nagy elővigyázattal, egy lapátkanál és egy kétágú húsvilla segítségével lehet megfordítan! i.) Miután a tészta igen vékony, gyorsan, szinte pillanatok alatt megsül, ezért nem lehet magára hagyni. A megsült batyukat szalvétára vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Jéghideg kapros majonézzel tálalom a forró batyukat. Rendkívül finom, könnyű étel, amelyet karfiollal is el lehet készíteni. Brokkolis batyu 2. ¨ 1 csomag réteslap, 30 dkg mirelit brokkoli, 2 db egész tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors, ízlés szerint A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd beleöntjük a meleg tejet, és állandó keverés közben sűrűre főzzük. Sóval, borssal fűszerezzük, és hozzákeverjük a finomra vagdalt, megmosott petrezselyemzöldet. A masszát hűlni hagyjuk. Közben a brokkolit kis rózsáira, illetve a vastag szár részét kis kockákra vágjuk. Forrásban levő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük. (Legjobb leves- vagy tésztaszűrőben belelógatni a forró vízbe.) A félig főtt, már nem forró brokkolit és a nyers tojásokat a tejes mártásba keverjük. A réteslapokat szétszedjük, egymásra tesszük, és a közüket kevés olajjal meglocsoljuk. A réteslap szélére egy csíkban felhalmozzuk a brokkolis masszát, majd a rétest szorosan felcsavarjuk. Az ily módon létrejött rudat jó éles késsel 8 darabra vágjuk. Egyenként, nagyon óvatosan, két lapátkanál segítségével beleeresztjük a 170 fokra felhevített olajba. A töltelékben lévő tojás azonnal összefogja, "megköti", és a rétes nem fog szétesni, persz! e óvatosan kell vele bánni! Ha szépen megsült (3-4 perc), a fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, illetve papírral fölitatjuk. Forrón tálaljuk, jéghidegre hűtött tejföl társaságában. Kissé munkaigényes, de különleges, extra étel. Brokkolis csirkemellcsíkok ¨ Elkészítési idő: 40 perc + érlelés ¨ Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk és legalább fél órán át, állni hagyjuk. A brokkolit kis rózsákra szedjük, a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6 percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk. Brokkolis ételvariációk 1. Két fej brokkolit megmosunk, kisebb darabokra vágunk (a szárát vagy milyét ujjnyi hasábokra szoktam) és vegetás vízben kb. 5 percig főzünk. Tűzálló tálat kivajazunk (vagy inkább "kimargarinozunk"), és a lecsepegtetett brokkolit rózsáira szedve lerakosgatjuk (alulra a szárakat). 2dl kalóriaszegény tejfölt elkeverünk 1 dl tejjel, 5 dkg reszelt füstölt sajttal, és egy kávéskanál mustárral. Ráöntjük a brokkolira, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal (én fele-fele arányban szoktam füstölt és trappista sajtot, de mindenki olyant rakjon rá, amilyet szeret.) Sütőben közepes lángon megsütjük (amíg piros lesz a sajt). Köretként lehet hozzá párolt rizst és kukoricát adni. Savanyúságot nem igényel, de érdekes kombináció szilva befőttel. 2. Vegetáriánus egytálétel változatban a tál aljára krumpli kerül. Kb. fél kilót meghámozunk, felkarikázunk, a többi ugyanaz. (Ehhez nem kell köret, viszont kicsit tovább tart, mert legalább az elején lassan kell sütni.) 3. Húsos változatban is lehet mindkettőt készíteni, ilyenkor a brokkoli alá néhány vékony szelet pulykamellet vagy csirkemellet javasolnék. Brokkolis köles-puding sajtmártással ¨ Hozzávalók: a pudinghoz 30-40 dkg brokkoli (mirelit), 10 dkg hántolt köles, 3 tojás, 8 dkg margarin, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só; a sajtmártáshoz 2 dkg margarin, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál korpás liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál currypor, ízlés szerint só. A még fagyos brokkolit kis kockákra vágom, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűröm. Hagyom kihűlni. A hántolt kölesre térfogatához képest négyszeres mennyiségű, enyhén sós vizet töltök, és kis lángon addig főzöm, amíg az összes vizet beszívja. Közben a margarint felolvasztom és hagyom kihűlni. Ha már nem meleg, kikeverem a tojások sárgáival, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát meg a sót, és beledolgozom a kihűlt, főtt kölest, valamint a brokkolit. Végül hozzáadom a közben kemény habbá vert tojásfehérjéket. Óvatosan összekeverem, és egy kikent formába simítom a masszát. A megtöltött formát egy vízzel telt tepsibe állítom, ezt betolom a forró sütőbe, és a gőzben addig főzöm a pudingot, amíg a beleszúrt villára már nem tapad a masszából. Míg a puding készül, megfőzöm a sajtmártást. A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejjel apránként felengedve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ezután keverem hozzá a tejf! ölt és a reszelt sajtot, de már nem forralom. Törött borssal és curryporral ízesítve, lefedve melegen tartom. A megfőtt pudingot tálra borítom, alá, illetve köré öntöm a meleg sajtmártást, és cikkekre vágva kínálom. Brokkolis kuszkusz ¨ 20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek olívaolaj, 2 gerezd. foghagyma, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors. 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél. A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott foghagymát, paradicsomot, fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük. Kuszkusszal tálaljuk. Brokkolis omlett: ¨ Brokkoli: 40 dkg, tojás: 6 db, tej (1,5 %-os) : 2 dl, liszt: 2 ek (4 dkg), olaj: 1 ek (2o ml), só: ízlés szerint A gőzben megfőzött brokkolit kiolajozott, tűzálló tálba tesszük. A felvert tojásokat a liszttel és tejjel csomómentesre keverjük, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe téve sütjük. Brokkolis póréhagyma-saláta ¨ 25 dkg mirelit brokkoli, 2 nagy szál póréhagyma fehér része, 15 dkg párizsi, 25 dkg savanyú káposzta, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, ecet és cukor, ízlés szerint, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, só A még fagyos brokkolit forrásban lévő, enyhén sózott vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. (A brokkoli ne főjön puhára, inkább "harapható" legyen.) Félretéve hagyom kihűlni. A hagymát megtisztítom, és a fehér részét nagyon vékony karikákra vágom. Meg is sózom, és néhány percre félreteszem. A párizsi héját lehúzom, és vékony csíkokra aprítom, a savanyú káposztát is felaprózom. Salátástálban 1/2 dl-nyi borecetet elkeverek 1/2 dl vízzel, a kefirrel, ízlés szerint cukorral és az olajjal, majd a borsot is beleszórom. A salátalébe keverem a pórét, a párizsit és a brokkolit, valamint a savanyú káposztát. Az egészet óvatosan átforgatom, majd befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Fél napig érlelem, ezután ismét átkeverem. Brokkolis rétes ¨ (2 rúd rétes) ¨ Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 80 dkg mirelit brokkoli, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanálnyi liszt, 3 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só. A brokkolit szűrőbe rakom és hagyom, hogy felengedjen. A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd ráöntöm a tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítem. Ha már nem forró, összekeverem a nyers, felveretlen tojással. A masszába forgatom a felengedett, kis darabokra vágott brokkolit. A réteslapokat egy nedves, tiszta konyharuhán szétszedem. Attól függően, hogy négy avagy hat lapból áll a csomag, kettőt (a közöket olajjal megkenve) egymásra rakok. A zsemlemorzsa felével behintem az olajozott réteslapot, és egy csíkban, a szélére kenem a fele tölteléket. Szorosan felcsavarom, két végét kissé összenyomom, majd a rétesrúd tetejét is megolajozom. A másik rétesrúdat pontosan ugyanígy elkészítem. Mindkettőt óvatosan a sütőlemezre rakom, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem és melegen vagy hidegen tálalom. Barna sör mellé különösen finom. Brokkolis sajtfondü ¨ 500 g kenyér (pl. baget, 200 g zöldségféle (pl. csiperkegomba, brokkoli és répa, só, 300 g durvára reszelt gruyére sajt. 300 g reszelt ementáli sajt, 2 teáskanál kukorica-keményítő, 1 gerezd fokhagyma, 3/8 l száraz fehérbor, 2 evőkanál cseresznyepálinka, fehér bors, reszelt szerecsendió ¨ Előkészítés: 7 perc ¨ Főzés: 13 perc 1. A fondükészlet spirituszégőjét asztalkára helyezzük. A kenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, falatokra vágjuk, és néhány percig sós vízben blansírozzuk. 2. A sajtokat és a keményítőt tálban jól elkeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. Ezt követően a fondü-edényben, vagy közepes nagyságú lábasban a bort és a fokhagymát felforrósítjuk. 3. Kivesszük a fokhagymát a borból, a sajtos keveréket lassanként hozzáadogatjuk, és kevergetés közben megolvasztjuk. Cseresznyepálinkával, borssal, és némi szerecsendióval ízesítjük. Anélkül, hogy a keverést abbahagynánk, a sajtmasszával teli edényt a spirituszégőre tesszük, és meggyújtjuk a tüzet. 4. A kockára vágott kenyérdarabokat és a zöldségféléket tányérokra tesszük, hosszú fondüvillákat helyezünk mellé. Evés közben a kenyérkockákkal kevergetjük a sajtot. Brokkolis szendvics ¨ Hozzávalók: 25-30 dkg mirelit brokkoli, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál nagyon finomra vágott petrezselyemzöld. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ketchup, csipet porcukor, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek. A füstölt szalonnát nagyon finomra vágom, majd összekeverem a reszelt sajttal, a tejföllel, a ketchuppel és az összes fűszerrel. Az előzőleg megpirított kenyérre halmozom a felengedett és apró rózsáira vágott zöldséget. Bekenem a sajtos-szalonnás keverékkel, és az előmelegített grillsütőben addig pirítom, amíg színesedni nem kezd a teteje. Brokkolis tekercs ¨ 50 perc ¨ Nehézség: 1 ¨ Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 zacskó gyorsfagyasztott brokkoli (vagy 40 dkg friss brokkoli), 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál tej, só és törött fekete bors, ízlés szerint, csipetnyi szódabikarbóna A brokkolit forrásban lévő sós vízbe dobjuk, amelybe késhegynyi szódabikarbónát is teszünk, és az újraforrástól számított 5 percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük. Ha kihűlt, rózsáira szedjük, a szárát is felaprózzuk. A tejfölt, a tojások sárgáit, a lisztet, a sót, a borsot simára keverjük, majd hozzáadjuk a brokkolit. A tojásfehérjékből vert kemény habot ezután keverjük bele. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, és két részre vágjuk. Szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, szorosan felcsavarjuk, mint a rétest szokás, két végét ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőle, majd sütőlemezre tesszük. A másik tésztalapot ugyanígy készítjük el. Tetejüket megkenjük a tejjel, és előmelegített forró sütőben közepesnél kisebb lángon pirosra sütjük. Még melegen vékony szeletekre vágjuk. Brokkolis virsli ¨ Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 20 dkg baromfi virsli, 1,5 dl ketchup /diétás/, 10 dkg Óvári sajt, só. A brokkolit és a virslit külön-külön sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A virsliket tűzálló tálba fektetjük, a brokkolit ráterítjük és az egészet ketchuppal meglocsoljuk. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és addig sütjük mig a sajt, szép piros színt nem kap. Megjegyzés: Ezt a receptet mindenki úgy variálja, ahogy akarja. Én speciel több fűszert szoktam használni, amit tejfölbe keverek el a sajttal együtt.