Vegetariánus lasagne Hozzávalók: 12 lasagnelap, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg brokkoli, 2 tojás, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 3,5 dl tej, 3 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 10 dkg márvány sajt, só, bors, reszelt szerecsendió Elkészítése: A megtisztított, felkarikázott sárgarépát sós vízben puhára főzzük. Ugyancsak sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett brokkolit. A zöldségeket leszűrjük és külön-külön pürésítjük. Mindkét pürébe belekeverünk 1-1 tojást és tojássárgáját, 1-1 dl tejfölt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A margarint lábosban felolvasztjuk, meghintjük a liszttel és 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük, Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük és összefőzzük. A besamelmártás felét hosszúkás tűzálló tálba simítjuk. Kirakjuk a száraz lasagnelapok egyharmadával. Rásimítjuk a sárgarépapürét és befedjük tésztalapokkal. A brokkolipüré következik, majd a maradék tésztalapok. A maradék besamelmártásba belereszeljük a márvány sajtot és beborítjuk a tésztát. A lasagnét forró sütőben 40-45 percig sütjük. Vegyes sült zöldségek Hozzávalók 4 személyre: 10 fekete fafül gomba 4 gomba 5 dkg zöldbab 1 szál sárgarépa 10 dkg karfiol 10 dkg brokkoli 10 dkg uborka 4 ek. olaj 1 ek. barna cukor 1 ek. szójamártás 1 ek. kukoricakeményítő Előkészítés: A fafül gombát langyos vízbe áztatjuk, megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. A babot megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit kis darabkákra szedjük, megmossuk, leszárítjuk. A beáztatott gombát kinyomkodjuk. Az uborkát megmossuk és megtöröljük, majd héjastól gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Elkészítés: 1. Wokban vagy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beletesszük a fekete gombát, a sárgarépát, a babot, a karfiolt és a brokkolit, 1 percig kevergetve sütjük, majd megszórjuk a barna cukorral, hozzáadjuk a szójamártást, csipet sót, pár másodpercig kevergetjük, majd kivesszük. 2. A wokot konyhai papírtörlővel kitöröljük, beletesszük a maradék olajat, felforrósítjuk, hozzáadjuk a gombát, az uborkát, csipet sót. 1 percig kevergetve sütjük, majd visszatesszük a félretett zöldségeket, és jól összekeverjük. 3. A kukoricakeményítőt összekeverjük 1 ek. vízzel, és besűrítjük vele a zöldség mártását. Hidegen, melegen fogyasztjuk. Tipp: Más zöldséget is tehetünk bele (zöld, piros paprikát, kukoricát, szójacsírát, bambuszrügyet). Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 40 perc múlva 1 adag: 890 kJ/212 kcal Forrás: Kiskegyed konyhája Vitaminos pizza Hozzávalók: 8 dkg zöldborsó, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg zeller, 8 dkg brokkoli, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg sajt, 2 dl. tej, só, bors, szerecsendió. A sárgarépát és a zellert apró kockára vágjuk, a brokkolival és a zöldborsóval együtt puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítünk. A sűrű mártást állandóan keverve jól felforraljuk. Fűszerezzük, ízesítjük, majd belekeverjük a zöldséget. A készre sütött pizza tésztára terítjük, meghintjük reszelt sajttal és készre sütjük. Zöld báránysült Hozzávalók: 1000 g csontos bárányhús, 10 g só, 80 g zöldbab, 80 g brokkoli, 60 g kelbimbó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 70 g zöldborsó, 4 g kakukkfű. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a frissen vágott petrezselyemzölddel és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd középmeleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Közben a bárányhúst a zöldségekkel együtt megforgatjuk. Amikor a hús elkészült, pihentetjük, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket. Az egészet saját levével meglocsoljuk. A körítések zöld színe adja az étel elnevezését. Zöldséges rakott pulykamell (mikrós) Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kelbimbó, 20 dkg brokkoli, 20 dkg kukorica, 1 fej vöröshagyma, reszelt sajt, petrezselyemzöld, margarin, só, bors, szárnyas fűszerkeverék. Elkészítés: A pulykamellet vékonyra szeleteljük, és szárnyas fűszerkeverékkel beszórjuk. A zöldségeket alaposan megmossuk, apróra vágjuk és összekeverjük. Egy kimargarinozott edénybe hagymát karikázunk. Erre fektetjük a pulykamell szeletek felét, és egyenletesen rásimítjuk a vegyes zöldség felét is. Következő rétegként újra pulykamell szeleteket fektetünk a tálba, majd a vegyes zöldség másik felét. A tetejére margarindarabokat morzsolunk, majd lefedve a sütőbe tesszük és 500W-on 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük, ráreszeljük a sajtot és 3 perc alatt 500W-on, fedő nélkül aranybarnára pirítjuk. Zöldséges rakottas kolbásszal Hozzávalók 4 személyre: 1/2 doboz csemegekukorica, 1 nagy sárgarépa, 25 dkg brokkoli (mirelit is lehet), 25 dkg karfiol, 2,5 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 doboz burgonyapürépor (4 adaghoz), 20 dkg fokhagymás kolbász, 5 dkg gouda sajt, reszelt szerecsendió, só, fehér bors, a forma kikenéséhez margarin Elkészítés: A konzerv csemegekukoricát lecsöpögtetjük, a megtisztított brokkolit és karfiolt megmossuk. A lekapargatott, megmosott sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedve, forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig előfőzzük. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további kb. 5 percig főzzük. A főzőlevet leöntjük, és a zöldségeket alaposan lecsöpögtetjük. Kb. 5 dl sós vizet felforralunk, majd a tűzhelyről levéve, hozzáadjuk a tejet és a vajat vagy a margarint. Belekeverjük a burgonyapüréport, és kb. 1 percig állni hagyjuk. Megkeverjük, majd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A fokhagymás kolbászt felkarikázzuk, a sajtot durvára lereszeljük. A krumplipürét jénai vagy kerámiatálba simítjuk, belekeverjük a zöldségeket és a kolbászt, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 15 percig sütjük. Elkészítési idő 3/4 óra, adagonként 1830 joule-t (460 kalóriát) tartalmaz. Zöldséges rizottó 1 adag: 360 kcal; 1512 kJ; 15 g fehérje; 42 g szénhidrát;13 g zsír; 26 mg koleszterin; 605 mg nátrium; Hozzávalók: 1 l könnyű tyúkhúsalaplé 100 g mélyhűtött zöldborsó 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 kisebb cukkíni 100 g brokkoli 1 evőkanál vaj vagy margarin 1 evőkanál olívaolaj 200 g Arborio- vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó vízfelvevő tulajdonságú rizsfajták) 40 g reszelt parmezán sajt ízlés szerint parmezán sajt külön Előkészítés: 10 perc Főzés: 22 perc 1. Felforraljuk a lét, a fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végét levágjuk, és karikákra szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira szedjük. 2. Serpenyőben a vajat és olajat mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát 1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal állandóan keverve 2 percig tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó keverés közben, beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző adagot már felvette. 3. Kb. 10 perc múlva a cukkinit, brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5 percig főzzük fedő nélkül, időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből, amíg a rizottó krémes és puha nem lesz, de még nem fótt szét. (Esetleg nem is lesz szükség az egész alaplére.) 4. Végül összekeverjük a borsót és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezánsajttal és azonnal tálaljuk. Zöldséges rizsfelfújt Hozzávalók: 15 dkg rizs, 20 dkg ementáli sajt, 25 dkg brokkoli, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zeller, 10 dkg zöldborsó, 4 dl zöldségleves (kockából), só, pirospaprika, 3 ek. Margarin Elkészítés: A rizst áztassuk be a zöldséglevesbe (kb. 10 perc). A margarinnal kenjünk ki egy tűzálló tálat, tegyük bele az összevágott hagymát és pároljuk 3 percig letakarva a mikróban. Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott zöldséget és pároljuk tovább letakarva 8 percig. Tegyük hozzá a rizst a zöldséglevessel. Fűszerezzük sóval és pirospaprikával, keverjük jól össze és főzzük 15 percig. Szórjuk rá a reszelt sajtot. 5 perc pihentetési idő után tálaljuk friss petrezselyemmel meghintve. Hagyma párolása letakarva: 3 perc Zöldség párolása letakarva: 8 perc Főzés: 15 perc Pihentetés: 5 perc Zöldséges sertésjava Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg szűzpecsenye, 5 dkg bacon szalonna, 10-10 dkg brokkoli, sárgarépa, kelvirág, kelbimbó, zöldbab, póréhagyma, 1 cs. Petrezselyem, só, ételízesítő, olaj Elkészítés: A zöldségeket külön-külön előfőzzük ételízesítős vízben (ha szódabikarbónát is teszünk bele, megtartják a színüket). Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk egy nagyobb serpenyőben, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt húst, egy kicsit megpirítjuk, majd rátesszük az apróra vágott meleg zöldségeket. Összesütjük, petrezselyemmel megszórjuk. Rizzsel kínáljuk, de a zöldségek egyben a köretet is jelenthetik. Zöldséges sertésragu tésztaágyon Hozzávalók: 30 dkg kicsontozott sertéskaraj, 1 ek szójamártás, 1 ek édes vermut, 1 ek étkezési keményítő, 1 szál zeller, 1/2 sárgarépa, 6 brokkoli-rózsa, 6 karfiolrózsa, 1/2 kockákra vágott paradicsompaprika, 1 kicsi, félbevágott, felszeletelt vöröshagyma, 50 dkg laposmetélt, só, 1/4 liter víz, 1/2 csirkeleveskocka, 1.5 kiskanál étkezési keményítő. Elkészítés: A szójamártást, a vermuttal és a keményítővel összekeverjük. A húst darabokra vágjuk, és a szójás keverékbe forgatva 30 percig pároljuk. A zellert és a répát gyufaszálnyi darabokra aprítjuk, és a többi zöldfélével együtt az olaj egyharmadában 2 percig sütjük. Az edényből kivesszük, melegen tartjuk. A húst a páclével együtt az olaj második harmadában erős lángon addig sütjük, amíg meg nem fehéredett, majd 1/4 liter vízzel összekevert keményítőt hozzáöntünk, a leveskockát belemorzsoljuk. Kevergetve addig forraljuk, amíg a leve be nem sűrűsödött, majd a zöldséget az edénybe visszarakjuk, elkeverjük. A metéltet sós vízben megfőzzük, alaposan lecsepegtetjük, majd az olajmaradékba forgatjuk, hogy jól bevonja. Forró tálra terítjük, a zöldséges húst ráhalmozzuk, és azonnal tálaljuk. Megjegyzés: Az áll a kis cetlin, hogy 3 csirkemellből (szinte csak csirkehúst eszünk, nem egészségi okokból, hanem mert az ízlik), és 25 dkg széles metéltből készítettem. Igaz, hogy a hús - soknak, a tészta pedig, kevésnek tűnik az eredeti recepthez képest, de emlékeim szerint, így is elég nagy adag volt. A friss zöldségek helyett, egyszer kunsági zöldségkeverékkel készítettem, úgy is nagyon jó lett, abban karfiol, sárgarépa, borsó és paprika van. Zöldséges tarhonyasaláta Hozzávalók: 25 dkg friss vagy fagyasztott brokkoli, 25 dkg konzerv csemegekukorica, 2 vastag szál sárgarépa, 10 dkg tarhonya, 1 fej vöröshagyma (vagy lilahagyma, vagy 1 csokor zöldhagyma), ecet, olaj, mustár, só, törött bors, cukor ízlés szerint. Előkészítése: A tarhonyát 1 evőkanál forró olajon folyamatos keverés közben megpirítom, majd térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Megsózom, megborsozom, és fedő alatt kis lángon puhára párolom. Közben a zöldségeket megtisztítom. A sárgarépát meg a friss brokkolit forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm. A hagymát felkarikázom és megsózom. A kukorica levét leszűröm és félreteszem. A sárgarépából karalábévájóval kis golyócskákat vájok (vagy egyforma kockákra vágom), a brokkolit rózsáira szedem, a szárát kis darabokra aprítom. A sós hagymával és a megfőtt tarhonyával együtt az összes hozzávalót salátás tálba teszem. (A fagyott brokkolit előfőzés nélkül feldarabolom.) Elkészítése: A mártáshoz a kukorica levét simára keverem egy evőkanál mustárral, majd hozzáadok 2-3 evőkanál olajat és 1-2 evőkanál ecetet. Addig keverem, amíg egynemű nem lesz. Borssal, parányi cukorral és kevés sóval ízesítem, ezután ráöntöm a saláta alkotórészeire. Villával óvatosan átforgatom, és hagyom, hogy kihűljön, ezután befedem, és hűtőszekrényben fél napig érlelem. Tálalás előtt ismét átforgatom. Vacsorának való étel, de hideg köret is lehet húsféle vagy egyéb fogás mellé. Zöldséges tészta Hozzávalók: 1 zacskó száraztészta sonka 1 kg karfiol és brokkoli vegyesen 1/2 l tejföl 20 dkg reszelt sajt 2 tojás só, bors, bolognai mártáshoz szükséges fűszerek, vagy kész por. Elkészítés: A tésztát sós vízben megfőzni, kivajazott hőálló edénybe önteni, sonkát apró kockákra vágva bolognai mártással elkészíteni (szerintem darát hússal is finom lehet); brokkolit és karfiolt rózsáira szedve és megpárolva a tetejére rakni, majd az egészet nyakonönteni tejföl, tojás, és reszelt parmezán sajt keverékkel. Sütőbe kell tenni annyi időre, csak hogy egy kicsit megpiruljon, és a végén reszelt sajtotráolvasztani. Olcsó, de mutatós, és nagy sikere volt a családban. Zöldséges-kolbászos tollszártészta Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tollszártészta (penne), 1 sárgarépa, 1 cukkini, 1 piros húsú paprika, 40 dkg zöld hüvelyű bab, 25 dkg brokkoli, 1-2 evőkanál olaj, 2,5 dl tejszín, 25 dkg fokhagymás kolbász (például Cabanossi), 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt, só, bors Elkészítés: A tésztát bő, forrásban lévő vízben kb. 10 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A cukkinit szeletekre, a kicsumázott paprikát csíkokra vágjuk. A megtisztított zöldbabot darabokra törjük vagy vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük. Az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk. Állandó keverés mellett, közepes hőfokon további 4 percig pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel, és a forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. A felszeletelt kolbász és az összezúzott fokhagymát a zöldséges mártásba tesszük. Sóval, borssal tetszés szerint ízesítjük. A tésztát a mártásba forgatjuk, és a reszelt parmezánnal megszórva azonnal fogyasztjuk. Elkészítési idő kb. 30 perc, adagonként kb. 3440 joule-t (820 kalóriát) tartalmaz. Zsúrkenyér 4 személyre 4 baguette-t vagy hosszúkenyeret félbe kell vágni keresztben. Az állandó tartozék 4-5 főtt tojás, a kenyér bele, tejfel és majonéz. A kenyér belét úgy kell kiszedni, hogy a kenyér csőváza megmaradjon. A krémhez ízlés szerint lehet adagolni főtt brokkolit, karfiolt, borsót, füstölt halat, kukoricát, ki a mit szeret. Lényeg, a krém sűrű állagú legyen, amit könnyű beletölteni a kenyérvázba, és 1 órát kell a hűtőben tárolni, akkor lesz könnyen szeletelhető állapotban. Laktató és elegáns étel, nagyon variábilis.