Brusszeli almatorta ------------------------- 250 g vaj 250 g cukor 5 tojas 5 g orolt fahej 60 g Kakaopor 150 g durvan felapritott mogyoro 5 g sutopor 300 g liszt 900 g megpucolt, kimagolt alma 130 ml rum (vagy almale) sargabaracklekvar ...es egy jo nagy tal, en a legnagyobb salatas talat vettem elo. Egy 26 cm atmeroju, 6 cm magas tortagyurut sutopapirra helyezunk (azt meg egy tepsibe). A nagyon puha vajat a cukorral jol felverjuk. Hozzaadjuk egyenkent a tojasokat es a vegen meg 2 percig verjuk (erre nagyon jol jon egy konyhagep, ami hosszabb ideig futhat). Az almat felapritjuk, lehetoleg egyforma darabkakra (en 1szer megreszeltem a nagyluku reszelon). Osszekeverjuk a rum/almale felevel es legalabb 5 percig allni hagyjuk. A lisztet a sutoporral egyutt egy naaagy talba szitaljuk. (Megj. kezzel dolgozoknak: az eredeti receptben a vajat kavarjak a naagy talban, ebbe teszik aztan bele a papirra szitalt lisztkevereket.) Hozzaadjuk a fahejt, kakaoport, mogyorot es az ujjainkkal lazan osszekeverjuk. A vaj-tojas-masszahoz hozzaadjuk a maradek rumot/almalevet es roviden elkeverjuk. Most az egeszet hozzaadjuk a lisztkeverekhez, egy kanallal lazan-ovatosan addig forgatjuk, amig a lisztbol nem latszik ki semmi (ez a muffin-elv: nem eroteljesen egyenletes masszava kavarni, hanem csak epp osszekutyulni ameddig osszeall). A felapritott almat hozzaadjuk, ovatosan osszekutyuljuk. A kesz masszat beleontjuk a tortagyurube, tetejet lesimitjuk. 180 fokon (en legkavarassal kb. 165-re allitottam) kb. 1 ora 10 percig sutjuk. Miutan kihult, a tetejet felforrositott es simara kavart lekvarral kenjuk be es ha meg van idonk/turelmunk, az oldalara/tetejere meg felapritott mogyorot is szorhatunk. De enelkul is elkel...