BOGRÁCSOS PAPRIKÁS: HOZZÁVALOK: 1,5 kg burgonya, 1 nagyobb csirke, 1 nagy szál lángolt kolbász ( vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász) 5 pár virsli, 1 kg zöldpaprika, 6 dl tejföl, 25 dkg paradicsom, 1 kg vegyes leveszöltség, 15 dkg füstölt szalonna, 3 dl száraz vörös bor, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál piros füszerpaprika, 3 evőkanál Vegeta ételizasitő, 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. Az apróra vágott fűstőlt szalonnát a bogrács aljába rakjuk. A csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét késtitünk. A húsdarabokat megsózzuk. A kolbász bőrét lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A virsli bőrét is lehúzzuk. A mrgmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikára vágjuk, a megtisztitott borgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, a zöltséget tisztotás után kis hasábokra aprijuk. A bográcsot a parázsra rakjuk, és a szalonna zsirját kiolvasztjuk. Kveregetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal (hogy ne éghessen meg) meglocsoljuk 3 evőkanál vizzel. Összekeverjük, és a következő sorrendben tesszük a bográcsba az étel hozzáva- lóit; előszőr a hagymakarikákat, a csirkehúsdarabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöltséget. Hagyjuk, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a bográcsban rakott nyersanyag, majd annyi vízzel őntjük fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöltséges húst. Az ételizesitővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával megfűszerezzük, és kb. egy órán keresztül főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és egyűtt puhára főzzük az egészet. Amikor a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük bele a paradicsomot meg a virsliket. Izlés szerint megsózzuk. Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverve már csak forráspontig melegitjük.