Bodzadzsem Befőzéshez jól megérett bodzabogyót veszünk, 1 kiló bodzabogyóhoz 80 deka cukorból 3 deci szirupot készítünk. A bodzát beleöntjük, és erős lánggal addig főzzük, amíg sűrű folyós nem lesz. Azon forrón üvegbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Bodzalekvár A bodzát, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, így a bogyók lepattannak, nem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila. Befőzésre csak a fabodza gyümölcse jó ! 80 deka cukorból, 2 deci vízből, 10 gramm citromsavból szirupot főzünk. 1 kiló érett bodzabogyót állandóan kevergetve a szirupban addig főzzük, amíg összetöppedni, sűrűsödni nem kezd. Üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés tartósítószert szórunk, lekötjük, és 24 órára szárazgőzbe rakjuk.