Friss bodzaszörp Hozzávalók: 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 nagy, lédús citrom 1 kg cukor, esetleg barnacukor 2-4 l víz ízlés szerint Tegye a virágokat egy nagy befőttes üveg aljára, miután finoman lerázta róluk az apró bogarakat. A virágokat nem szabad lemosni, mert a szennyeződésekkel, rovarokkal együtt kimossuk az aromát adó virágport. Vágja a citromot egészen vékony szeletekre, és tegye a virágokra, majd a szeleteléskor kifolyt citrom levét is öntse rá. Az így előkészített virágokat öntse fel vízzel, majd, miután a szörpöt 1- 2 órán keresztül állni hagyta, szűrje át sűrű szűrőn. A szörp előnye, hogy akár azonnal is átszűrhető, ám aromásabb lesz, ha hagyja kicsit összeérni az ízeket. A frissítő hűtőszekrényben kitűnően tárolható. Bodzaszörp Hozzávalók: - 20 - 22 db bodzavirág - 10 liter víz - 7 kg cukor - 5 db apróra vágott citrom - 10 dkg borkősav vagy citromsav Főzze fel a vizet a cukorral. Ha kihűlt, adja hozzá a bodzavirágot, és a felaprózott citromot. 1 dl vízbe elkeverve főzze fel a megadott mennyiségű borkősavat vagy citromsavat. Keverje össze a bodzalevet és a borkősavas/citromsavas oldatot, majd hagyja 4 napig állni. Naponta kevergesse meg az így előkészített levet. Az 5. nap szűrje le és töltse üvegekbe a szörpöt. Bodzavirág bor Hozzávalók: 1 l lemorzsolt bodzavirág 1 kg cukor 1 karikára vágott citrom 3 l víz 50 g élesztő Tegye a lemorzsolt bodzavirágot rozsdamentes fazékba, adja hozzá a cukrot és a citromot, majd forrázza le 3 liter lobogva forró vízzel. Ha kihűlt adja hozzá az élesztőt. Az így elkészített alapot hagyja állni egy éjszakán keresztül, majd másnap szűrje le, töltse üvegekbe, és gyengén ledugaszolva tegye azokat hűvös helyre (ne a hűtőszekrénybe!). Az érlelés során többször kiugorhat a nyakas üvegek dugója, ha előfordulna, dugaszolja gondosan vissza azokat. Amikor már letisztult lé, szűrje le az időközben képződött üledéket, majd dugaszolja be véglegesen az üvegeket. Bodzaecet Hozzávalók: frissen szedett bodzavirág borecet Töltsön meg egy befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal, majd öntsön rá annyi borecetet, hogy az üveg színültig megteljen. Tegye a befőttesüveget kb. 2 hétre napra vagy meleg helyre. Ezután szűrje le az így elkészült bodzaecetet és öntse szét kis üvegekbe. Halételek ízesítésére kiváló. Bundás bodza Hozzávalók: 4 szép, virágzó bodza 1 db egész tojás 1 dl tej 15 dkg liszt kevés szódavíz csipetnyi só ízlés szerint porcukor olaj, a virágok kisütéséhez A következő ínyencség, amely csak virágzó bodzából jó, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Verje a tojást habosra 1 evőkanál porcukorral és a tejjel, majd adja hozzá a lisztet, sót és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatésztát kapja. Mártsa meg lisztben a száráról lecsipkedett, megmosott és lecsöpögtetett virágot, majd forgassa meg a tésztában. Tegye az így bepanírozott virágokat 180 fokra felhevített olajba; 1-2 perc alatt szép világosra sülnek. Itassa le a megsült virágokról a felesleges olajat, és tálalja porcukorral meghintve.