Bodzapalacsinta 4 nagy bodzavirág 2 tojás 1 tojássárgája 5 dkg porcukor liszt szükség szerint 1,5 dl fehérbor egy kevés tejszín egy csipetnyi só vaj a sütéshez vanilia- és eperszósz, fahéjas cukor Friss bodzavirágokat alaposan megmossuk és szitán jól lecsöpögtetjük. A tojást a tojássárgájával és a szitált porcukorral, valamint a sóval és szükség szerinti liszttel sűrű tésztává keverjük; végül belekeverjük a bort és a tejszínt, majd 15 percig pihentetjük.Vajat felforrósítjuk a serpenyőben és szárával fölfelé beleteszünk egy bodzavirágot, majd ráöntjük a palacsintatészta egynegyedét; alját jól megsütjük, a bodza szárát ollóval levágjuk, majd a palacsintát megfordítjuk, és a másik felét is aranybarnára sütjük; kivesszük és lecsöpögtetjük. Meghintjük fahéjas cukorral. A recept szerint vanília- és eperszósszal is finom én csak cukorral fogyasztottam. Forrón finom. Bodzapezsgő 1 kg kristálycukor 13-15 bodzavirág 2 narancs 2 citrom 4 dkg borkősav Ajánlatos frissen szedett, nem elnyílt virágokból készíteni. A bodzavirágot folyó hideg vízben alaposan megmossuk. A narancsot és citromot szintén megmossuk, letöröljük és a héjával együtt felszeleteljük. A virágokat a cukorral és a borkősavval, valamint a naranccsal és a citrommal együtt 10 liter hideg vízbe tesszük és letakarva, hűvös helyen 24 órán át állni hagyjuk; közben néhányszor megkeverjük, hogy a cukor ne ülepedjen le; mielőtt leszűrnénk újra jól felkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. A bodzalét szitán átszűrve üvegekbe töltjük; lezárjuk és két-három hétig állni hagyjuk. Az így elkészített bodzapezsgőt feltétlenül jól lehűtve, lehetőleg jégkockával szervírozzuk.