Budai saláta Hozzávalók: 1 szép, kemény fejes saláta, 2 kis fej vöröshagyma, 4 tojás, 10 dkg gépsonka, 4 evokanál olaj, fél citrom leve 1 teáskanál mustár, ízlés szerint cukor és só, csipetnyi porcukor és törött bors. Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hutoszekrénybe tesszük felhasználásig. A salátát leveleire szedjük és megmossuk, majd jól leszárítjuk. Vékony csíkokra vágva ugyancsak a hutoszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre fozzük, majd meghámozva lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra, a csíkokat pedig apró kockákra metéljük. A hagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, és megsózva összekeverjük. Salátástálba szórjuk a salátacsíkokat, a hagymát, a sonkát és a tojást, ráöntjük az öntetet, és két villával vagy salátás kanállal óvatosan, hogy ne törjön, jól összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hutoszekrénybe. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk. Nemcsak vacsorára, hanem hús mellé köretnek is kituno, de sült krumplival is tálalható ebéd vagy vacsora gyanánt.