ARTICSÓKA RECEPTEK Articsóka francia mártással 1 szép nagy articsóka, 3 adag francia mártás, őrölt bors, só Az articsóka szárát levágjuk, fejét sós vízben puhára főzzük, vagy kissé megsózva, kuktában, gőzben megpuhítjuk. Még melegen tálra rakjuk, és a leveleit egyenként leszedegetve, borssal fűszerezett francia mártásban megmártjuk. A mikor az articsókaszívhez érünk, szeleteljük fel, és úgy mártsuk a mártásba. Articsóka saláta A fiatal, zsenge articsókát feldarabolva, nyersen is ehetjük, salátamártással vagy majonézzel. Articsóka, mártással 4 közepes articsóka, 1 l víz, 6 dkg vaj, 2 dl kefir, 1 ek. petrezselyemzöld, 4 ek. rozsliszt, só, fél citrom, só. Az articsóka kemény gyökereit, a levelek hegyét levágjuk. A négy részre hasított articsóka szálkás részeit eltávolítjuk, citromlével bedörzsöljük, hogy ne feketedjen meg. Citromos, sós vízbe tesszük. Lassan főzzük 0,5 - 1 óráig, majd leszűrjük. Meleg tálba tesszük. Vajból, lisztből, kefirből, vízzel mártást keverünk. Felforraljuk, az articsókára öntjük. Megszórjuk petrezselyemmel. Articsókaszív - saláta Hozzávalók: 4 szép articsókaszív, 2 adag Provancei mártás, só A sós vízben főtt articsókaszíveket leszűrjük, felszeleteljük, kihűtjük. Leöntjük a Provancei mártással, és néhány órára hűtőbe tesszük Articsóka római módra Hozzávalók (4 személyre): 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk. (Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen. A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük. Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk. Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje. Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom. Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk. Articsókás rizottó Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt. Az articsókát előkészítjük, vékonyra felszeleteljük. Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20 perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest. Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal megszórjuk. Száraz fehérbort kínálunk hozzá. Báránysült, articsókával 2 kerek articsóka, 12 kisebb szelet bárányhús, ribizlizselé, só, frissen őrölt feketebors, 3 tojássárgája, 1 citrom leve, 17 dkg sótlan vaj, 1 kg burgonya, petrezselyemzöld Az articsókát megmossuk, kemény torzsáját és leveleit levágjuk, majd sós vízben háromnegyed óráig lassan főzzük. A bárányhúst megsózzuk, megborsozzuk, és bekenjük ribizlizselével, majd roston (nyáron parázs fölött) mindkét oldalát negyed óráig sütjük. Közben a burgonyát sós vízben megfőzzük. A megfőtt articsókákat vastagabb szeletekre vágjuk, és tálalásig melegen tartjuk. A mártáshoz a tojások sárgáját citromlével, és olvasztott vajjal keverjük ki. Tálaláskor három bárányszelet kerül egy tányérra, mellé arányosan elosztva az articsóka, mártással leöntve. Köretként vágott petrezselyemmel megszórt főtt burgonyát tálalunk. Elkészítési idő: kb. 1.5 óra Jó tanács: Nagyobb élelmiszer áruházakban, piacokon kapható articsóka, de aki mégsem jut hozzá, karalábéval helyettesítheti. Jeruzsálemi articsóka Megtisztítva 8 friss articsókát, sóval, pár kardamómimaggal, citromlével ízesített vízben majdnem puhára főzünk, a lében hagyjuk kihűlni. Leszűrve egy szép tálra rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek. olívaolajjal, sóval, 1 kk. frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk. mustárral, 1 kk. őrölt fehérborssal, 1 cs. mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a mártásba mártogatva fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk. Jeruzsálemi articsóka konzevböl A konzervdobozból kibontott 8 articsókát lecsurgatva egy szép tálra rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek. olívaolajjal, sóval, 1 kk. frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk. mustárral, 1 kk. őrölt fehérborssal, 1 cs. mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a mártásba mártogatva fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk. Töltött articsóka nápolyi módra Hozzávalók (4 személyre): 4 articsóka, 15 dkg lágy, édes sajt (bivalysajt), 5 dkg reszelt parmezán, 4 szardella (ringli), 1 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsemlemorzsa, olívaolaj, só, bors Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket ollóval levágjuk. A puha sajtot felaprítjuk, és összekeverjük a reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával, finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, és egycsipetnyi sóval, borssal. Az articsóka leveleit széjjelnyitjuk, a belsejét megsózzuk, és az elkészített tölteléket beletöltjük. Egy kis edényben szorosan egymás mellé állítjuk a megtöltött articsókát, annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. a feléig érjen, és mindegyik tetejére teszünk egy darabka szardellát. fedő alatt pároljuk. Egy félóra elteltével sütőbe tesszük, és készre pároljuk. Töltött articsóka 8 db kisebb articsóka, 1 tojás, 10 dkg spárgafej, 5 dkg reszelt sajt, 4 ek. olaj, 1 dl tejföl, 3 ek. aprított petrezselyem. A gyökereket, levelek hegyét, szálkás részeket eltávolítjuk. Citrommal bedörzsöljük, kevés citromos, sós vízbe tesszük és 1,5 - 2 óráig lassan főzzük. Leszűrjük, meleg tálba tesszük. Spárgafejekkel megtűzdeljük, és a sajttal megszórjuk. A tojást, tejfölt, olajat összekeverjük, ráöntjük a zöldségre, forró sütőben rövid ideig sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel. Spárga helyett tölthetjük párolt hagymával, zöldborsóval, vegyes zöldséggel. Apróra vágott búzafüvet adhatunk mellé. Zöldborsós articsóka Hozzávalók (4 személyre): 4 articsóka, 70 dkg friss vagy 45 dkg mirelit zöldborsó, 4 dkg húsos szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek olívaolaj, néhány fejessaláta-levél, só, bors, citrom. Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, azután négy cikkre vágjuk, a közepéből a bolyhokat eltávolítjuk, felhasználásig citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen. Az olajon sárgára pirítjuk a finomra vágott szalonnát és hagymát. Beletesszük a lecsöpögtetett articsókát, és tovább pirítjuk, kis idő multán hozzákeverjük a zöldborsót és a metéltre vágott salátát is. Megsózzuk, megborsozzuk, egy merőkanál langyos vízzel felengedjük, és időnként megkavarva puhára pároljuk.